*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: AFAD'dan Engelli Çocuklara İşaret Dili ile Afet Eğitimi  (Okunma sayısı 999 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
AFAD'dan Engelli Çocuklara İşaret Dili ile Afet Eğitimi



Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Deprem Haftası'nda engelli çocuklara işaret dili ile depreme hazırlık eğitimi verdi.

İşitme engelli çocuklara depremden korunma eğitimi verebilmek için işaret dili öğrenen AFAD Eğitim Merkezleri eğitmenleri, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla AFAD Deprem Simülasyon Merkezi'nde özel eğitim verdi. Yahya Özsoy İşitme Engelliler Okulu ile birlikte gerçekleştirilen işaret dili afet eğitimi AFADEM'de gerçekleştirildi. Engelli çocuklara işaret dili ile deprem anında neler yapılması gerektiğini anlatan AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Burhan Uktaş, "3 yıldır burada gençlerimize arama kurtarma eğitimleri veriyoruz. Simülatörümüz 2003 yılında yapıldı. Aynı anda üç boyutlu olarak titreşim verebilmekte, birebir depremi yaşatmakta. Bugün engelli öğrencilerimizle, aramızdaki engelleri kaldırarak enkaz altında neler yapmaları gerektiğini anlatacağız. Çünkü biz normal de enkaz üzerinde insanlara 'aşağıda sesimizi duyan var mı?' dediğimizde insanlardan tepki alıyoruz. Engelli çocuklarımızda böyle bir etkinlik olmayacağı için titreşim bittiğinde ses vermelerini göstereceğiz. Arkadaşlarımız titreşim verecekler, titreşim bittiğinde enkaz altında onlarla birlikte gireceğiz. Duvarlara vurarak nasıl titreşim verecekler, titreşimi ellerini koyarak ses vermelerini isteyeceğiz. Onlara ulaşmak çok zor, bu yüzden bu eğitimi aldık. Engelleri kaldırarak birebir eğitim vereceğiz" diye konuştu.

İşaret dili öğrenen AFAD eğitmenleri, daha sonra işitme engelli çocuklara depremi anlatarak, deprem esnasında yapılması gerekenleri uygulamalı olarak anlattı.

04.03.2015 - İHA