Kadın erkeğin tenine dokunursa abdesti bozulur mu?
Cevap
Hanefi Mezhebine göre kadın erkeğin tenine dokunsa abdesti bozulmaz. Bu meselenin kitap ve sünnetten delili şöyledir:
Abdestin ve guslün farzlarını, hangi durumlarda abdest ve gusül alınması gerektiğini bildiren Maide Suresinin 5. ayetinde, "... kadınlara dokunmuşsanız" manasında "Ev lamestümü'n-nisa" ifadesi geçiyor. buradaki "lems'i (dokunmayı)" Şafii mezhebi lügat ve mecaz manasında kullanıyor. Bu kelimenin lugat manası, elle dokunmak, yoklamak, tenlerin birbirine değmesi" şeklindedir. Hanefi mezhebi ise, "lems'i" cinsel ilişki manasında tefsir ediyor, bu durum da abdesti deği, guslü gerektiriyor.
Hanefi mezhebi, dokunmakla abdestin bozulmamasına Hz.Aişe Validemizin (r.a.) rivayet ettiği şu hadisleri delil olarak getiriyor:
-"Resulullah (a.s.m.) hanımlarından birisini öper, sonra da abdest almadan namaza dururdu"
-"Önünde cenaze gibi boylu boyuna uzanmış yatmış halde Resulullah (a.s.m.) namaz kılardı. Vitir namazını kılmak istediği zaman da ayağıyla bna dokunurdu."
-"Bir gece Resulullah (a.s.m.) yatağında bulamadım. aramaya çıktım, mescitte gördüm. Namaz kılıyordu. secdede ayaklarını dikmiş haldeydi. Ayaklarının altına elimle dokundum." alıntı
Anahtar Kelimeler : makinası Diyaliz kalitesini artırmak için damar yolunun önemi diyaliz kalitesini artıran makina iç yolunun YENİ DİYALİZ YÖNETMELİĞİ dİyalİz yönetmeliği Diyaliz Yeterliliği diyaliz yeterli Diyalizde Başağrısı sorunu ve çözümü diyaliz hemodiyaliz