*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 3 Çocuk Yapan Anneler Erken Emekli Olacak  (Okunma sayısı 1607 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
3 Çocuk Yapan Anneler Erken Emekli Olacak
« : Ekim 03, 2013, 03:14:03 ÖS »
3 Çocuk Yapan Anneler Erken Emekli Olacak



Çalışan annelere yönelik yapılacak düzenlemeyle emeklilik yaşı çocuk sayısına göre kademeli olarak düşecek. Daha çok çocuğu olan daha erken emekli olacak.

İŞKUR tarafından yapılan nüfus projeksiyonlarına göre eğer bir önlem alınmazsa gelecekte Türkiye’nin nüfusu artış oranı giderek düşecek ve nüfus hiç bir zaman 100 milyona ulaşamayacak. Avrupa’nın şu andaki durumu gibi genç nüfusun nüfus içindeki payı azalarak yaşlı nüfusun payı artacak. Bu da iş gücü konusunda ciddi sorunları beraberinde getirecek. Hazırlanan teşvik paketinin 1 maddesi de çocuk sayısına göre kademeli olarak emeklilik yaşının düşürülmesini içeriyor.

Nüfus uzmanlarına göre bir ülkede ailelerin ortalama çocuk sayısı 2 olduğu zaman o ülkede nüfus sabit olarak kalıyor, ortalama çocuk sayısı 2,1 olduğu zaman nüfus yavaş da olsa artıyor, 2,1′in üzerine ne kadar fazla çıkarsa nüfus o denli hızla artıyor. Tam tersi durumda ise ortalama çocuk sayısı 2′nin altına düştüğünde nüfus yıllar geçtikçe azalıyor. Eğer ortalama çocuk sayısı 1,8′in altına düşerse nüfus ciddi şekilde düşmeye başlıyor, 1,3 ve altına düşerse telafisi olmayacak nüfus azalmaları yaşanıyor. Şu anda ülkemizde ailelerin sahip olduğu ortalama çocuk sayısı 2,1 yani nüfusumuz az da olsa artıyor. Ama bu oranın daha önceki yıllara göre 3′lerden bu rakama düştüğü göz önüne alındığında eğer önlem alınmazsa daha da düşerek nüfusun yıllar içinde azalacağı tahmin ediliyor. Özellikle Almaya gibi Avrupa ülkelerinin 70′li 80′li yıllarda uygulama koyduğu nüfus artışına yönelik teşvikler o ülkelerde iş bu oranın düşük olmasının bir yansıması.

Türkiye de bu olumsuz senaryoyla karşılaşmamak için şimdiden önlemleri almak için kolları sıvadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başbakanın her fırsatta dile getirdiği “3 çocuk yapın!” çağrısının bilimsel olarak ne denli doğru olduğuna dikkat çekerek Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve diğer bakanlıklarla iş birliği yaparak 7 aşamalı bir teşvik paketinin çalışmalarına başlandığını bildirdi. Bu 7 maddelik teşvik paketinin 1 maddesi de çalışan annelerde çocuk sayısına göre kademeli olarak emeklilik yaşının düşürülmesine yönelik. Yani çalışan annenin çocuk sayısı ne kadar fazla olursa emekli olma yaşı o kadar azalacak. Çalışmalar şu anda planlama ve düzenleme aşamasında. Çok yakın zamanda uygulama aşamasına geçilmesi bekleniyor.

Diğer teşvikler için 3 Çocuk İçin Verilecek Teşvikler yazımızı okuyunuz.


Kaynak sosyalyardimlar.net ulaşmak için tıklayın

Etiketler: 3 Çocuk Teşviki, Erken Emeklilik, Recep Tayyip Erdoğan 23-39 yaş aralığında bulunan kadınlar Başvuru tarihi itibariyle bitirilen yaş kabul edilecek Bedensel Engelliler Derneği Yeni Yerinde Hizmet Verecek haberi için hemen tıklayın! Yerel haberler ve son dakika Kayseri Haberleri