*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Şehir Tiyatrolarından İşitme Engellilere Davet  (Okunma sayısı 1962 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Şehir Tiyatrolarından İşitme Engellilere Davet
« : Eylül 19, 2013, 02:12:49 ÖS »
Şehir Tiyatrolarından İşitme Engellilere Davet



Şehir Tiyatrosu 100. yılına girerken, 3 Ekim'de perdelerini açacakları 2013-2014 döneminde yer alacak yenilikleri ve oyunları açıkladı.
 
17 Eylül Salı günü Beşiktaş Yıldız Parkı'ndaki Malta Köşkü'nde gerçekleşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın yaptığı basın toplantısında, İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, yeni dönemde yer alacak oyunları ve yenilikleri anlattı. İşitme engellilerin tiyatro izlemesini kolaylaştırmak için çalışmalarda bulunan Şehir Tiyatroları'nın bu dönemdeki yeniliklerini anlatan Şahin, tiyatro izleme sorunu yaşayan diğer tüm tiyatroseverler için de kolaylıklar geliştireceklerini belirtti.
 
'İstanbul'u Tiyatro Kenti Yaparız'
 
Şehir Tiyatroları'nın kuruluşunun 100'üncü yılına yaklaşıldığını belirten Şahin, ''Şehir Tiyatroları bu kentin kültürel birikimi. Tek bir amacımız var. Kent insanları için tiyatroyu vazgeçilmez kılmak ve tiyatro için herkesi seferber edebilmek. İşitme engelli vatandaşlar akan yazılar halinde sahneden bütün diyalogları görebilecekler. takip edebilecekler. Bu uygulamayı Harbiye Tiyatrosu'nda Vişne Bahçesi oyunuyla başlatacağız. Teknik sorunlar çözülme noktasında. Yeni sezonda Şehir Tiyatroları, işitme engelliler başta olmak üzere faklı alanlarda oyunları izleme sorunları olan bütün yurttaşlarımıza tiyatroyu götürecek. Şehir tiyatrosu, şehrin insanına, her kesimden, her bölgeden insana ulaştığı sürece, hem kendi yerini bulacak, hem de daha anlaşılır bir tiyatroyu tiyatroseverlerle paylaşmış olacağız. Umarım en ücra köşedeki insanların tiyatroya gelmesini sağlar ve istanbul'u bir tiyatro kenti yaparız '' diye konuştu.
 
Yeni dönemin repertuarında yeni yazarlara yer vereceklerini söyleyen Zafer Şahin, 100. yıla özel temanın "Yeni yazar, yeni oyun" olduğunu, Türk Tiyatrosu'nda ilk kez yapıtları sahnelenecek yazarlar bulunduğunu belirtti.
 
100. Yıl'a Özel Yeni Oyunlar
 
Şehir Tiyatroları'nda oynanan ve yeni dönemde de bulunan oyunları açıklayan Şahin, 100. yıla özel sahnelenek yeni oyunların; Ekim ayı itibariyle "Lysistrata" (Aristophanes), "Para" (Necip Fazıl Kısakürek) "Yolcu" (Nâzım Hikmet) olacağını söyledi. Sahnelenmesi planlanan yeni oyunlar şöyle:
 
"Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli (A. Kadir Bozkurt), Vakti Geldi (Gökhan Erarslan), İçerdekiler (Melih Cevdet Anday) Radyonun İçindekiler (Cenk Gündoğdu), Çin Kahvesi (Ira Lewis), Ölü Adamın Cep Telefonu (Sara Ruhl), Kes ve Kaç ( Peter Horsler), Shakespeare (Elçin Efendiyev), Son Şans (Sam Bobrick), Tahta Çanaklar (Edmund Morris), Yuvaya Dönmek (Alessandra Paoletti), Islık Sever Max (Volker Ludwig - Carsten Kruger) Ben Sen O, Biz Siz Onlar (Eftal Gülpınar), Harikalar Mutfağı (Ege Işık)"
 
Sahnelenmesi devam edecek oyunlar ise: Vişne Bahçesi (Anton Çehov), Dar Ayakkabıyla Yaşamak (Duşan Kovaçeviç), Oyun (Samuel Beckett), Büyünün Gözleri (Mehmet Murat İldan), Türkiye Kayası (Fehime Seven), Zengin Mutfağı (Vasıf Öngören), Hıdrellez (Fruze Engin), Kösem Sultan (Turan Oflazoğlu), Ali Baba ve Kırk Haramiler (Can Doğan), Kabare (Joe Masteroff), Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye (Sait Faik Abasıyanık), Edi'nin Annesi Nerede (Pınar Yaygel-Raşel Meseri), Ateşli Sabır (Antonio Skarmeta) Arka Bahçe (Bilgesu Erenus), Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum ( Neil Simon), Buluşma Yeri (Duşan Kovaçeviç) Doğum Günü Partisi (Harold Pinter), Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım (Haldun Taner) Günlük Müstehcen Sırlar (Marco Antonio De La Parra), İntiharın Genel Provası (Duşan Kovaçeviç), İstanbul Hatırası (Tarık Şerbetçioğlu)
 
 
18.09.2013 - Aydınlık