*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Öğrenci YKS’ye Yapılan Hatayla Alınmadı  (Okunma sayısı 733 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Engelli Öğrenci YKS’ye Yapılan Hatayla Alınmadı
« : Temmuz 05, 2021, 03:50:39 ÖS »
Engelli Öğrenci YKS’ye Yapılan Hatayla Alınmadı



Ankara’da yaşayan Muhammet Delibaş, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girmek için gittiği okula tekerlekli sandalyesiyle alınmadı. ÖSYM’ye durumu bildiren Delibaş, sınava giriş başvurusunu yapan okul müdürünün engelini belirtmediğini öğrendi. Hayalleri yıkılan öğrenci mağduriyetinin giderilmesini bekliyor.
6 yıl önce geçirdiği kaza sonrası engelli olan, liseyi açıköğretimden bitiren Muhammet Delibaş, Ankara’da YKS sınavına girmek için gittiği okula alınmayarak büyük hayal kırıklığı yaşadı.

SÖZCÜ’ye yaşadıklarını anlatan Muhammet Delibaş, ilk önce Naime Ali Karataş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne ÖSYM başvurusu için gittiğini söyledi. Delibaş’ın anlattığına göre okul müdürü engelli öğrencilerden istenen gerekli formları doldurup başvuruyu yapacağını belirtti.

SINIFA ALINMADI

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi sınavı için 26 Haziran Cumartesi günü, Ankara’nın Altındağ ilçesinde Şehit Resul Ekrem Gündoğan Anadolu Lisesi’ne giden Delibaş, 4. kattaki sınıfına kendisini götürecek bir yardımcı bulamadı. Bunun üzerine kendisine eşlik eden kardeşi, Delibaş’ı 4. katta sınava gireceği sınıfa çıkarmak istedi.

İlerleyen saatlerde okul görevlilerinin, “Sınıfımız sana uygun değil, tekerlekli sandalye ile sınıfa giremezsin” diyerek kendisini sınıfa almadığını belirten Delibaş, “Sandalyesiz girmeyi de kabul ettim zorlanacağımı bildiğim halde. Bütün şartları kabul ettikten sonra ‘Vakit geçti’ diye almadılar” dedi.

BAŞVURUYU YAPAN MÜDÜR ENGEL BELİRTMEMİŞ

Sınavdan sonra ÖSYM’yi arayan Delibaş, başvuruyu yapan okul müdürünün formda ‘engelli’ diye belirtmediğini öğrendiğini anlattı.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kılavuzunda engelliler ve sağlık sorunu olan adayların ‘engelli salonlarında’ sınava girebilmeleri için üniversite ve hastanelerden alınan raporlarla birlikte dilekçe zorunlu tutuluyor. Sağlık sorunu olan adaylarda sargı, alçı, koltuk değneği, oturma simidi, ilaç, ek gıda gibi gereksinimler engelli salonları dışında kabul edilmiyor.

SÖZCÜ


ETİKETLER AnkaraEngelli ÖğrenciErişilebilirlikÖSYMYükseköğretim Kurumları Sınavı Kadınlarda daha sık görülen böbrek tümörlerinin risk faktörleri arasında hipertansiyon da yer alıyor Kistik böbrek hastaları da riskli grup arasında bulunuyor.
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri