*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İşitme Engellilerin İkinci İşitme Cihazı Almaları Kolaylaştırıldı  (Okunma sayısı 358 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
İşitme Engellilerin İkinci İşitme Cihazı Almaları Kolaylaştırıldı



İşitme engellilerin ikinci işitme cihazı almaları kolaylaştırıldı. SGK, 6 ay bekleme zorunluluğunu kaldırdı. Karar memnunlukla karşılandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) işitme engellilerin ikinci işitme cihazı almaları için 6 ay bekleme zorunluluğunu kaldırdı. Kararı sevinçle karşıladıklarını dile getiren İşitme Cihazı İthalatçıları Derneği(İŞİTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Oray, “Yeni Sağlık Uygulamaları Tebliği ile çift işitme cihazı almak daha kolay hale geldi. Haziran’dan itibaren işitme cihazına daha fazla SGK katkısı gelecek” diye konuştu.

SGK, daha önceki Sağlık Uygulamaları Tebliği’nde yer alan işitme engellilerin ikinci kulağına işitme cihazı alabilmesi için 6 ay bekleme zorunluluğunu kaldırdı.

‘Çift cihaz kullanılmalı’

İkinci kulak için gerekli olan işitme cihazı için SGK katkısından faydalanmak isteyenler 6 ay beklemek zorunda kalırken son yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre, artık işitme testi sonuçları uygunsa, iki kulak için de aynı anda işitme cihazı reçete edilebiliyor. “Artık beklemeye gerek kalmadı” diyen Oray, “Nasıl ki iyi görmek için iki gözümüzü kullanıyorsak ve gözlerimizle ilgili bir problem olduğunda çift camlı gözlük kullanıyorsak, aynı şekilde çift taraflı İşitme kaybında da çift cihaz kullanılması gerekir” ifadelerini kullandı.

İşitme cihazına devlet katkısını arttı belirten Oray şunları söyledi: “Pandemi döneminde özellikle ileri yaştaki büyüklerimiz işitme sağlıklarını ihmal etmemeli. Düzenli olarak yılda mutlaka 1 kez işitme testlerini yaptırmaları, cihaz kullanıyorlarsa ayarını ve bakımını yaptırmaları gerekli. Çünkü tedavi edilmeyen işitme kaybının, hem nörolojik hem psikolojik açıdan sorunlara yol açtığı kanıtlanmış durumda. Özellikle demans ve Alzhemier açısından önemli bir risk unsuru. Bu tür bilişsel rahatsızlıkları ilerletmemesi, beraberinde sosyal izolasyon, kafa karışıklığı ve kaygı getirmemesi için işitme kaybının vakit kaybetmeden telafi edilmesi gerekiyor. SGK şemsiyesi altında olan vatandaşlar raporla bin lira civarında katkı alabiliyor. Bebeklere, çocuklara yapılan ödemeler daha fazla.”

‘Çift taraflı cihazla dengeli işitirsiniz’

Çift taraflı İşitme cihazı kullanımının faydalarını ise Oray şöyle sıraladı: “Kulak tarafından algılanan ses sinyallerinin niceliğini ve niteliğini arttırır, konuşmalar daha iyi anlaşılır, konuşmalar daha rahat dinlenir, daha az yorulursunuz, daha dengeli ve yeterli işitirsiniz, iki kulağınız da aktif kalır.”

Milliyet


ETİKETLER Ersin Orayİşitme Cihazıİşitme Cihazı İthalatçıları Derneğiİşitme EngelliSağlık Uygulama TebliğiSosyal Güvenlik Kurumu
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri