*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Chrome İşitme Engelliler İçin Beklenen Yeniliği Getirdi  (Okunma sayısı 795 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Chrome İşitme Engelliler İçin Beklenen Yeniliği Getirdi
« : Haziran 10, 2021, 02:55:49 ÖS »
Chrome İşitme Engelliler İçin Beklenen Yeniliği Getirdi



Google Chrome bugün Web kullanıcıları için yeni erişilebilirlik özelliğini resmen kullanıma sundu. Artık masaüstü tarayıcısındaki tüm video ve sesler canlı altyazı desteğine sahip olacak.

Canlı altyazılar ilk defa Android Q mobil işletim sistemiyle hayatımıza girmişti. Fakat bu şahane özellik ne yazık ki bazı Pixel ve Samsung telefonları ile sınırlı kaldı. Geçtiğimiz günlerde de Instagram‘ın buna benzer bir özellik üzerinde çalıştığı ortaya çıkmıştı. Platform işitme engelli bireyler için Hikayeler paneline otomatik altyazı eklemeye hazırlanıyor. Şimdi de Google Chrome elini taşın altına soktu ve yıllardır beklenen o özelliği nihayet kullanıcılara açtı.

Google Chrome ile artık Podcast okumak mümkün!

Google nihayet önceleri yalnızca Pixel telefonlarında olan o özelliği Chrome tarayıcısıyla herkese açıyor. İnternet ortamında altyazı desteği sunmayan tüm video ve sesler için kendiliğinden altyazılar hazırlayacak yapay zeka hizmet vermeye başladı. İşitme engelli ya da duyma güçlüğü çeken kullanıcılar için hazırlanan erişilebilirlik özelliği aktif hale geldi.

Bu özellik şu anda Google Chrome tarayıcısında açılan YouTube ve Twitch videolarında sorunsuz şekilde çalışıyor. Ayrıca SoundCloud ve Podcasts platformlarında da yine aynı başarıyla hizmet gösteriyor. Belki de bu sayede ilerleyen yıllarda “podcast okumak” diye bir kavramın bile hayatımıza girebileceği düşünülüyor. Ancak bir konuda uyarmakta yarar var, altyazılar şimdilik yalnızca İngilizce olarak aktarılıyor. Fakat yakında dil seçeneklerinin arttıracağı muhakkak gözükmekte.

Chrome’un canlı altyazı özelliği nasıl açılır?

Son Chrome güncellemesi ile birlikte hayatımıza giren canlı altyazılar oldukça basit bir şekilde etkinleştirilebilmektedir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edin:

– Chrome’un Ayarlar sayfasını açın.

– Üst taraftaki arama kısmına Erişilebilirlik yazın.

– Açılan pencereden Canlı Altyazı düğmesini çalıştırın.

Eğer açılan sayfada bu seçeneği görmüyorsanız tarayıcınızı manuel olarak güncellemeyin. Akabinde altyazıları dilediğiniz gibi kullanmaya başlayabilirsiniz!

shiftdelete.net


ETİKETLER AltyazıChromeErişilebilirlikGoogleİşitme Engelli
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri