*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Diyaliz ve Organ Nakilli hastaların Büyük bir bölümü Grip Aşısına ulaşamıyor  (Okunma sayısı 1348 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Diyaliz ve Organ Nakilli hastaların Büyük bir bölümü Grip Aşısına ulaşamıyor



Her nedense yıllık birkaç milyar dolar harcanan diyaliz ve organ nakilli hastaların büyük bir bölümü grip aşısına ulaşabilmiş değil.Aşı yaptıramamış hastalar endişe ile grip aşısını yaptırıp yaptıramayacaklarını düşünüyorlar.

Grip aşıları Türkiye’ye sınırlı sayıda geldi. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, yüksek risk grubunda bulunan ve grip aşısı olacak kişiler E-Nabız üzerinden sorgulama yapmaları gerekiyor. E-Nabız sistemi üzerinde grip aşısı yaptırmaya uygun olanlar,aşısını yaptırabiliyor. Grip aşısının sınırlı sayıda olması tartışmaları beraberinde getirdi

 Grip, influenza virüsünün neden olduğu, genellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen bulaşıcı bir hastalık. Covid-19 salgınının ikinci dalgası olarak nitelendirilecek sonbahar ayları yaşanırken, sağlık merkezlerine başvuran hastaların Covid-19 mu grip mi olduğunu ayırmanın güçleşeceği belirtiliyor. Her iki hastalık da benzer belirti ve bulgular gösterdiği için önümüzdeki günlerde sağlık hizmet birimlerinde kaygı verici yoğunluk yaşanabileceğine dikkat çekiliyor.

 Bugüne kadar ‘risk grubu' diye tanımlanan; 65 yaş üstü olanların, herhangi bir kronik rahatsızlığı olan çocuklar ve gebelerin grip aşısı olması önerilen kişiler var. yaklaşık 20-25 milyon kişi aşı olması gereken, bilim insanlarının önerdiği hasta var. Fakat gelen aşı çok çok az. Bu talebi, ihtiyacı karşılamayacak. Onun üzerine Bakanlık, ‘risk gurubu' diye tanımlanan bu 20-25 milyon kişilik grubun içinden öncelikli risk gruplarını seçti.Ama her nedense yıllık birkaç milyar dolar harcanan diyaliz ve organ nakilli hastaların büyük bir bölümü grip aşısına ulaşabilmiş değil.Aşı yaptıramamış hastalar endişe ile grip aşısını yaptırıp yaptıramayacaklarını düşünüyorlar.

 Sağlık Bakanlığı, diyaliz ve organ nakilli hastaları sistemin dışına çıkartarak grip aşısı yaptırmalarını engellemeyeceğini umuyoruz.

RİSK GRUBUNA DA AŞI YOK

GRİP AŞISI KİMLERE YAPILMALI?

Oysa Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) ile Sağlık Bakanlığı, grip aşısı yapılması gereken risk gruplarını belirlemişti. İşte grip aşısı yaptırması gereken risk grupları:

 

*65 yaş ve üzeri ve 2 yaş altı kişiler,

*6 ay- 18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler

*Şeker hastalığı dahil herhangi bir metabolik hastalığı olanlar,

*Astım dahil kronik solunum yolu hastalığı bulunanlar,

*Kronik böbrek hastalığı olanlar,

*Kronik kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar,

*Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif ilaç kullananlar, HIV/AIDS hastaları)

*Huzurevi, bakımevi vb. ortamlarda yaşayanlar

*Aşırı kilolu olanlar

*Gebeler


kaynak
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri