*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Turizm Sektörü Bizi ‘Gör’mezden Gelmesin  (Okunma sayısı 2324 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Turizm Sektörü Bizi ‘Gör’mezden Gelmesin
« : Temmuz 25, 2017, 11:58:21 ÖÖ »
Turizm Sektörü Bizi ‘Gör’mezden Gelmesin



Antalya Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Başkanı Kamil Çam, otellerde görme engelli personel çalıştırılması konusunda destek istedi.

Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Başkanı Kamil Çam, Antalya'da istihdamın büyük bölümünü oluşturan turizm sektörünün engellileri, özellikle de görme engellileri işe alma konusunda isteksiz davrandığını söyledi. Turizm sektörünün engelli çalıştırmak istemediğini ifade eden Çam, "Özellikle görme engellilere karşı ciddi bir direnç var" dedi.

KAZA GEREKÇESİ

Konuyla ilgili otellerle iletişime geçtiklerinde kendilerine gerekçe olarak 'güvenliğin' sunulduğunu ifade eden Çam, "Hep kaza riskinden ve güvenlikten dem vuruyorlar. Ancak görme engellilerden kaynaklı yaşanan kazalar neredeyse hiç yaşanmıyor. Çünkü görme engelliler çok dikkatlidir ve özellikle el yetenekleri çok gelişmiştir" diye konuştu.

ÜTÜCÜLÜK YAPMIŞTI

Kamil Çam kendisinin de 1995 yılında turizm sektöründe çamaşırhanede çalışmaya başladığını söyledi. İşe başvurduğunda kendisinin de 'çalışamazsın' cevabı aldığını anlatan Çam, "Ben onlara, '3 gün deneyin' dedim, o şekilde başladım. Yıllarca çalıştım, emekli oldum. Görme engellilere güvensinler" dedi. Sektörün bir diğer gerekçesinin ise engellilerle turistleri karşı karşıya getirmemek olduğunu iddia eden Çam, "Otellerimiz ne yazık ki bunun kötü bir imaj olduğunu düşünüyor. Aslında tam tersi engellilerin çalıştığı bir otel sosyal dayanışmaya önem veren, modern bir ülke izlenimi verir" dedi.

YÖNETMELİK NE DİYOR

 Personel sayısı 50 ve daha üzeri olan işverenler için 'engelli personel çalıştırma zorunluluğu' var. Bu işverenlerin, mevcut çalışanlarının yüzde 3'ü kadar engelli personel çalıştırması gerekiyor. Antalya'da bulunan turistik otellerin neredeyse tamamı bu kapsama giriyor. 2017 yılı için işverene çalıştırmadığı her engelli ve çalıştırmadığı her ay için 2 bin 295 TL idari para cezası uygulanıyor. Şirketler bu nedenle engelli personel bulmak için Türkiye İş Kurumu'na müracaat ediyor. Sistem üzerinde açık iş kolları buluyor. İş-Kur kayıtlarında Antalya genelinde engelli personel arayan tesis sayısı 188. Bu tesislerde ağırlıklı olarak beden işçisi, temizlik görevlisi ve bulaşıkçı aranıyor.

13.07.2017 - Sabah