*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Parkinsonun 200. Yılında "Maske Hayatlar" Sergisi  (Okunma sayısı 2533 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Parkinsonun 200. Yılında "Maske Hayatlar" Sergisi
« : Nisan 13, 2017, 01:40:38 ÖÖ »
Parkinsonun 200. Yılında "Maske Hayatlar" Sergisi



Sabancı Kültür Sarayı'nda Parkinson Hastaları Dermeği tarafından açılan sergiyle başta İzmir ve Ege Bölgesi olmak üzere tüm ülkede parkinson hastalığından dolayı dezavantajlı hatta engelli duruma düşmüş bireylerin ve ailelerinin sosyal, tibbi ve psikolojik sorunlarının hafifletilmesi amaçlanıyor.

Parkinson Hastaları Derneği Başkanı Gülnur Uğurlu Kelçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin fotoğraf sanatçıları Aydın Karadaban, Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp'in fotoğraflarından oluştuğunu belirterek, düzenledikleri sergiyle amaçlarının parkinson hastalarının yaşam kalitesini ve hastalığa ilişkin bilincin yükseltilmesi olduğunu kaydetti.

Kelçe, beyindeki hücrelerin işlev kaybı ve ölümü ile meydana gelen kronik ve ilerleyici bir rahatsızlık olan parkinson hastalığının belirtileri arasında titreme, denge kaybı, kas sertliği, hareket kısıtlılığı ve yüz ifadesinde donuklaşma olduğuna dikkat çekerek "maske yüz" olarak adlandırılan yüz ifadesindeki donuklaşmanın duygu ifadesinde zorluğa yol açtığını ifade etti.

Serginin ismi için "maske yüz" ifadesinden yola çıktıklarını aktaran Kelçe, "Yüz ifadesindeki donuklaşma, yani 'maske yüz' duygularını göstermede zorluğa yol açmakla birlikte, belirtilerin ilk ortaya çıkmasıyla kendini ifade etmekte zorlanan birçok parkinsonlu hastanın sosyal ortama adaptasyon sürecini kendini dış dünyaya kapatarak geçirmelerine sebep olmuştur ki bu da 'Maske Hayatlar'ın çıkış noktası olmuştur. Parkinson hastaları hastalığın belirtileri yüzünden günlük yaşamda anlaşılamama sorunu yaşamaktadır. Bu maske yüzlerin arkasında hastaların öfkeleri, umutları, sevinçleri, tepkileri, başarı ve mutlulukları vardır." diye konuştu.

Kelçe, Parkinson Hastaları Derneğinin 2015 yılında açıldığını ve hedefinin Türkiye'deki parkinsonlu bireyler ile hekimler dışında her ikisininde arasında bulunması gereken sivil inisiyatif boşluğunu gidermek olduğunu sözlerine ekledi.

Sergi, 4-9 Nisan tarihlerinde Sabancı Kültür Sarayı'nda, 10-15 Nisan'da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sergi alanında, 24-28 Nisan'da ise İzmir Ticaret Odası Sergi Salonu'nda ziyaretçilere açık olacak.

05.04.2017 - AA



Anahtar Kelimeler : babamı arıyorum başım sıkışınca niye kendi başının çaresine baksın İnsanlar ve insanlık yok mu oldu da çocuk tek başına ayakta durabilsin bu ne cahilce aymazca bir söylem