*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 16 Engelli Hayvanla Mutlu Bir Hayat  (Okunma sayısı 996 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6818
16 Engelli Hayvanla Mutlu Bir Hayat
« : Haziran 17, 2015, 03:30:13 ÖS »
16 Engelli Hayvanla Mutlu Bir Hayat



Balım, Kopuş, Cango ve diğerleri. Bunlar ‘Çiçek Taksi'nin nam-ı diğer Manolya'sı Tuna Arman'ın sahip olduğu onaltı engelli hayvandan sadece birkaçı. Arman ‘çocuklarım' dediği kedileri, köpekleriyle kocaman bir aileye sahip.

Oyuncu Tuna Arman, iyi bir hayvansever. ‘Ailem' dediği hayvanların kimisi doğuştan engelli, kimisi de gördüğü kötü muamele nedeniyle sakat kalmış. Sanatçının engelli hayvanlarla tanışması kör doğan bir kedi ilanıyla olmuş. Sonrasında kör bir golden cinsi köpek ilanı görünce dayanamayıp mail atmış. Hayvana yuva bulamadıklarını duyunca da oğlunu yanına alıp Ankara'ya gitmiş. Böylece ilk engelli hayvanı Toprak, aileye katılmış. Aldıklarında üç aylık olan Toprak, şimdi altı yaşında. Bazen çarpıştıklarında, engelli olduğunu unutup ‘Kör müsün Toprak!' diyormuş. Bundan sonra devamı da gelmiş. Balım ve tek kollu kedi Kopuş, trafik kazası sonrası engelli kalmış. Aysel adını verdiği kedinin menenjit geçirdiği söyleniyormuş. Kedinin kulakları sağır ve denge problemi var.

Engelli hayvanlarla çok geç tanıştığını ve daha önce aklına neden engelli hayvanların olabileceğinin gelmediğine üzüldüğünü anlatan Arman, “Bir duyu organları olmuyor ve o, sen oluyorsun. Birbirimizi tamamlıyoruz.” diyor. Onlar da tıpkı insanlar gibi kavga edip birbirlerini kıskanıyormuş. Tüm bunlara rağmen, hepsi sevilme sırasını bilip, birbirlerine saygı duyuyormuş.

Yolu şaşırıp çarparlar endişesiyle evdeki hiçbir eşyanın yerini değiştirmediğini söylüyor Arman. Sayıları çok olduğu için en ucuz mamalarla beslemek zorunda kaldığını söylüyor: “Allah iş versin, her zaman yesinler, her zaman var olsunlar. Biz ne yiyorsak onların hepsi tadına bakıyor ve inanılmaz bir bereketimiz var, hepimiz her şeyin tadına bakıyoruz.”

Zaman zaman ‘insanlar da aç, onlara neden yardım etmiyorsun' gibi sözlerle karşılaşan Arman, “İnsanlara yardım etmek biraz daha maddi olanak isteyen bir durum. Hayvanlara yardım etmek ise daha çok manevî duygu ve biraz da maddiyat gerektiriyor. Benim gücüm buna yetiyor, sen de insana yardım et.” diye cevap verdiğini ifade ediyor.

SÜSLÜ PÜSLÜ HAYVANA HERKES BAKAR!

Geçtiğimiz yıllarda hayvanlara işlenen suç, şiddet ve tecavüzün Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması için eylem yapan Tuna Arman, 250 bin imza toplamış. 38 il ve dört ülkeden de imza toplayıp postalamışlar sanatçıya. “Şu anda maalesef bir kaldırım taşını kırman daha değerli. Çünkü kanunda bunlar cansız eşya olarak geçiyor. Telefonunu alıp kırsam bana mala zarar davası açıyorsun, hayvanını öldürsem yine mala zarar davası açıyorsun.” diyen oyuncu, ömrü boyunca hayvan hakları için mücadele edeceğini söylüyor. Bu konuda anneleri bilinçlendirmenin önemine değinen Arman, ilkokuldan üniversitelere kadar panellere, söyleşilere katılarak insanları bilinçlendirmeye çalışıyor. Hayvanseverlere bir de mesajı var: “O süslü hayvanlara bakılması elbette ki önemli ancak sağlıklı olanın yanında bir de engelli alınmasını tavsiye ediyorum. Böyle yaparlarsa hayatlarında yepyeni bir pencere açarlar.”

BARLARA GİTMEYENE TEKLİF GELMİYOR

Tuna Arman, emekli maaşı ve tiyatro oyunlarından kazandığı paralarla kalabalık ailesini geçindiriyor. Son dönemde teklif gelmediğini söyleyen sanatçı, “Sanırım bar kapısından çıkmak daha popüler.” diyor. Arman, kendisine gelen bir teklifin ‘hayatında hayvanlar ön planda, magazinsel yönü olmadığı için vazgeçtik' şeklindeki bir gerekçeyle iptal edildiğini söylüyor.

14.06.2015 - Zaman


Etiketler: arıza ve bakım ustaları aranmaktadır BORNOVA'da büfeye bay bayan eleman ALMANCA BİLEN Kuşadası'nda çalışacak ELEMAN aranıyor OFİS içi 18- 28 yaş arası bayan eleman
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri