*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 ... 10
1
Çekmeköy Belediye Başkanı Çerkez’in Ziyarete Gittiği Engelli Birey Semih, Mücadelesi ile Örnek Oluyor



Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez’in Engelliler Haftası kapsamında evlerini ziyaret ettiği engelli Semih ve Tolga Sarıkaya kardeşlerin ihtiyaçlarının karşılanması için Belediye’nin yetkili birimleri harekete geçti. Mendil satarak kendisi gibi engelli kardeşi Tolga’nın sigortasını ödeyip, ihtiyaçlarını karşılayan ve bununla da yetinmeyip öğrencilere burs veren Semih Sarıkaya, mücadelesi ile herkese örnek oluyor.

50 yıl önce memleketleri Ardahan’dan göç edip İstanbul Çekmeköy, Sultançiftliği Mahallesi’nde oturmaya başlayan Hülya ve İzzet Sarıkaya çifti kendilerine yeni bir hayat kurdular. Mutlu evliliklerinden Semih ve Tolga adını verdikleri iki erkek çocukları oldu. Tanısı konulmamış bir hastalık nedeniyle Tolga henüz 15 yaşındayken felç geçirdi. Yürüme ve konuşma yetisini büyük ölçüde yitirdi. Sarıkaya çifti, oğullarının hastalığıyla ilgili çalmadık kapı, gitmedik hastane bırakmadı ancak sonuç alamadı.

Davul zurnayla askere gitti, ancak…

Kardeşinin ani hastalığı Semih’te de büyük üzüntü yarattı. Mahallede akrabaları, komşuları onu davul zurnayla 2008 yılında askere gönderdi. Semih acemi birliği için Sivas’a ardından da usta birliği için Trabzon’a gitti. Askerliğinin beşinci ayında Semih’ten acı haber geldi. O da kardeşi gibi aniden hastalandı. Önce tedavi için GATA’ya yatırıldı. Bir süre sonra GATA’dan taburcu edilen Semih’i de doktor doktor dolaştıran Sarıkaya çifti, onun için de bir çözüm bulamadı.

“Semih’in mücadelesi hepimize ders olmalı”

Çekmeköy Sultançiftliği Mahallesi’nde yaşayan Sarıkaya Ailesi’ni ziyaret eden Belediye Başkanı Orhan Çerkez’in Semih ve Tolga’yla buluşmasına, mahalle muhtarı Engin Çelik de katıldı. Sarıkaya ailesinin bugüne kadar her türlü ihtiyacıyla ilgilenen Muhtar Çelik, “Mahallemizde 26 tane dezavantajlı evladımız var. Hem İBB yetkilileri hem de yeni dönemde Çekmeköy Belediye Başkanımız yakından ilgileniyor” dedi.

Semih’in verdiği mücadelenin, yaptığı güzelliklerin herkese ders olması gerektiğini söyleyen Başkan Çerkez, şöyle devam etti:

“Haftanın dört günü buradan kalkıp, Üsküdar’a gitmek büyük bir çaba. Belediye otobüsüyle gidip, akşam 22.00 sularında tekrar eve dönen Semih, akülü arabayla mendil satıyor. Bu halde verdiği mücadele, yaşama azmi ve isteği takdirle karşılanmalı.

Bu azim ve gayret hepimiz için rehber olmalı. Tanısı konulamayan hastalığa yakalanan iki kardeşi hayata bağlayan en önemli şey ise anne ve babasının gayreti. Bu gayret çok kıymetli. Semih, koyu bir Fenerbahçe taraftarı. Kendisi kongre üyesi olmak istiyor. İlk fırsatta onu Fenerbahçe kongre üyesi yapacağım. Önümüzdeki sezon da birlikte maç izlemeye gideceğiz. O verdiği mücadeleyle hepimize insanlık dersi veren bir iyilik meleği. Altın kalpli. Zaman zaman mendil satarak kazandığı parayla sokak havanlarına mama, mahallede ihtiyacı olan ailelere de destek oluyor…”

Semih, Üsküdar esnafının da kahramanı

Satış yaptığı Üsküdar’da bölge esnafının da kahramanı olan Semih Sarıkaya, Başkan Çerkez’in yoğun ısrarı üzerine kendinden şu sözlerle bahsediyor:

“Başkanım çok önemli değil. Benim tek isteğim kardeşimin sigortasını ödeyip, onu malulen emekli etmek. Bir diğer isteğim de gücüm yettiğince çalışıp, öğrencilere burs vermek. Ben bölüştükçe, paylaştıkça mutlu oluyorum. Sokak hayvanlarına bakıyorum. Hayatı ve yaşamayı çok seviyorum.”

Fenerbahçe şampiyon olursa…

Başkan Çerkez’in, “Bizden başka ne istiyorsun Semih?” diye sorduğunda ise şu cevap veriyor:

“Tek isteğim Fenerbahçe’nin şampiyonluğu. Aziz Yıldırım başkan olursa, birlikte maç izlemek benim için paha biçilmez bir an olacak.”

Haziran ayında kongrede tekrar aday olduğunu açıklayan Aziz Yıldırım ile görüntülü konuşan Semih, “Bugünün kazananı benim” diyerek mutluluğunu ifade etti.

Akülü sandalye ve koltuk değnekleri

Sarıkaya ailesinin taleplerini de dinleyen Başkan Çerkez, kardeşlerden gelen elektrikli tekerlekli sandalye, koltuk değnekleri, fizik tedavi, Engelsiz Yaşam Aracı ile ulaşım ve evlerinin bahçesine kamelya isteğini de gerçekleştireceklerini söyledi.

Kaynak: ANKA Haber


Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez Semih Sarıkaya kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
2
İZDO’dan Görme Engelli Öğrencilere Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi



İzmir Diş Hekimleri Odası (İZDO) Bornova Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu ve İlkokulu öğrencilerine yönelik ağız ve diş sağlığı eğitimi ile ağız içi muayenesi gerçekleştirdi. Engelliler Haftası kapsamında görme engelli ortaokul ve ilkokul öğrencileriyle bir araya gelen İZDO üyesi diş hekimleri, öğrencilerle tek tek ilgilenerek ağız içi muayenesi yaptı. Çocukların sağlıklı dişlere kavuşmaları için erken yaşta bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Melis Daraoğlu Gürel “İZDO olarak geleceğin büyükleri olan çocuklarımıza yönelik ağız ve diş sağlığı taraması gerçekleştirdik. Onlara sağlıklı diş nedir? Çürük nasıl oluşur? Sağlıklı beslenme nasıl olur? Dişler nasıl fırçalanmalıdır? gibi farklı sorular sorarak ayrıntılı bilgiler verdik” diye konuştu. Gürel, “Her gün kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce iki dakika süreyle dişlerin fırçalanması gerekir. Doğru ve dengeli beslenme de çok önemlidir. Özellikle kemikleri güçlendiren yoğurt, süt, sebze, meyve ve et tüketimine önem verilmelidir. Asitli, şekerli içecek ve yiyeceklerden uzak durmak diş sağlığı açısından gereklidir. Her çocuk 6 ayda bir diş hekimine giderek kontrolden geçmelidir” dedi. Etkinlik kapsamında öğrencilerin sorularını da yanıtlayan İZDO üyesi diş hekimleri, ağız içi muayenesi gerçekleştirdikleri tüm öğrencilere diş fırçası ve diş macunu hediye etti.

Kaynak: Yeni Asır


Ağız ve Diş Sağlığı Bornova Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu Etkinlik İzmir Diş Hekimleri Odası kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
3
Engelli Haberleri / Bakanlık Açıkladı: Hesaplara Yatırdık
« Son İleti Gönderen: kayseriengelliler Mayıs 18, 2024, 03:59:44 ÖS »
Bakanlık Açıkladı: Hesaplara Yatırdık



Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mahinur Özdemir Göktaş, ‘Evde Bakım Yardımı’ kapsamında ihtiyaç sahiplerine 4,2 milyar TL’nin ödeme yapıldığını açıkladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Aile Destek Programı ödemelerini hesaplara yatırmaya başladıklarını belirterek ihtiyaç sahibi hanelere bu ay toplam 4,2 milyar TL ödeme yapıldığını duyurdu.

Bakan Göktaş, Evde Bakım Yardımı’nın 2006 yılında engelli bireylerin öncelikle aile yanında desteklenmeleri düşüncesiyle başlatıldığını hatırlattı. Göktaş, “Engelli bireylerin aile bütünlüklerini muhafaza edecek şekilde bakımlarının evde yapılmasını önceliyoruz. Evde Bakım Yardımı ile engellilerin yaşadığı ortamdan ayrılmadan, ailesi veya yakınlarıyla birlikte yaşayarak aile birliğinin korunmasına ve güçlenmesine destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Evde Bakım Yardımı ile bakıma ihtiyaç duyan tam bağımlı yakınlarının bakımını üstlenenlerin desteklenerek aile bütünlüğünün korunduğunu belirten Göktaş, “Bakanlık olarak engelli bireylerin eğitim, sağlık, güvenlik, istihdam gibi temel haklarına tam olarak ulaşmaları için hak temelli bir bakış açısıyla politikalar geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz bütüncül ve adil sosyal hizmet modelleri ile toplumun her bir ferdine ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.

Evde Bakım Yardımı kapsamında hak sahibi başına aylık 7.608 TL ödeme yapıldığını ifade eden Bakan Göktaş, şunları kaydetti: “Evlerinde bakılan tam bağımlı bireyler ve aileleri için bu ay toplam 4,2 milyar TL Evde Bakım Yardımı’nı hesaplara yatırdık. Hali hazırda 560 bin engelli birey ve yakını Evde Bakım Yardımı’ndan yararlanıyor. Türkiye Yüzyılı Vizyonumuz çerçevesinde bakanlık olarak engellilik alanındaki hak temelli sosyal yardımların şeffaf bir anlayışla sürdürülebilir olması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ödemelerin tüm engelli bireylere ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.”

Kaynak: Gazete Duvar


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Evde Bakım Yardımı Mahinur Özdemir Göktaş Türkiye Aile Destek Programı kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
4
Ereğli Belediyesi’nden Kimsesiz ve Engelli Bireylere Evde Bakım Hizmeti



Ereğli Belediyesi, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri kimsesi olmayan ve kendi işini göremeyecek durumdaki vatandaşların evde bakım hizmetlerini yerine getiriyor.

Evde Bakım hizmetinden duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar ise Ereğli Belediye Başkanı Umut Akpınar’a teşekkürlerini ilettiler.

Evde bakım hizmetleri ile ilgili kısa bir açıklama yapan Başkan Akpınar: “Sosyal belediyecilik kapsamında hizmetlerimize devam ediyoruz. Bu kapsamda özellikle ihtiyacı olan hasta, yaşlı ve kendi işini göremeyecek hemşehrilerimize Belediyemizin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri ile evde bakım, temizlik ve kuaför hizmeti sunuyoruz. Böylece hemşehrilerimizin geleceğe umutla bakmalarına, sıkıntılarının bir nebze de olsa hafiflemesine yardımcı oluyoruz. Ereğli’miz ve hemşehrilerimize dokunacak her hizmeti yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Saraymedya


Engelli Bireyler Ereğli Belediyesi Evde Bakım Hizmeti Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
5
29 Yıldır Mezunu Olduğu Okulda Kendisi Gibi Görme Engellilere Rehberlik Yapıyor



İzmir’in Bornova ilçesinde mezunu olduğu Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda rehber öğretmen olan Figen Bilgen (52), 29 yıldır kendisi gibi görme engelli olan çocuklara rehberlik yapıyor.

Bornova ilçesindeki Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda Rehber Öğretmen olan görme engelli Figen Bilgen, mezun olduğu okulda görme engelli çocuklara rehberlik yapıyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden 1995 yılında mezun olduktan sonra çocukken eğitim gördüğü Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu’na tayinini isteyen Bilgen, 29 yıldır görme engelli öğrencilere eğitim veriyor. Çocukluğundan beri insan davranışları konularına ilgi duyduğunu belirten Bilgen, “Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu’ndan mezunum ve burada ciddi ihtiyaç olduğunu biliyordum. Çünkü çocuklar bazı davranış sorunları yaşadığında, bu alanda insanlar olmadığı için yanlış davranışlar sergileyebiliyorlar. Kendim de burada okuduğum için bu okulda çalışmayı seçtim. 1995’ten beri de çalışıyorum” ifadelerini kullandı.

‘Engelli çocuklar ve ailelerin davranış problemleri hep ilgi alanım oldu’

Babasını çok erken yaşlarda kaybettiğini söyleyen Bilgen, “Babam öldüğünde yıllarca kabul etmedim. Bu nedenle öğretmenlerimden biri bana yalancı demişti. Oysa çocuklar yalan söylemezler, sadece kabul etmek istemezler. Bundan dolayı da bu okulda çalışmayı özel olarak tercih ettim. Davranış bilimine çok ilgi duyuyorum. Özellikle engelli çocukların ve ailelerin davranış problemleri hep ilgi alanım oldu. Görme engelli olmam ve görme engelli bir çocuğa sahip olmam bunda etkili oldu. Hem yaşamsal hem de akademik olarak bu alanda çalışıyorum” dedi.

‘Öğretmenlerin görme engelli olmasının veliler üzerinde olumlu etkisi var’

Görme engelliler okullarındaki öğretmenlerin görme engelli olmasının veliler üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu dile getiren Bilgen, “Aynı şeyleri yaşayan insanların onları daha iyi anladığını görüyorlar. Bu anlamda daha etkili ve aktif olduğunu görüyoruz. Önerilerimiz daha çok dikkate alınıyor. Mesela tepkilerimi daha rahat koyabiliyorum. Çünkü ben de yaşadığım için tepkimi dikkate alıyorlar. Eleştirmemi, davranışlar üzerine yorum yapmamı önemsiyorlar. Sadece kitaptan okumamış, yaşayarak gelmiş diye düşünüyorlar” diye konuştu.

‘Görme engelli olmak engel değil’

“Görme engelli olmak engel değil” diyen Bilgen, “Görme engelliler rehabilite edilirse, baston, teknolojik araç gereçleri kullanabilirse gerçekten yaşamda herkesle eşitlenebiliyor. Fiziksel durumlar aşıldığında diğer yaşıtları gibi hayatlarını sürdürebiliyorlar. Görme engelli çocuğa sahip olan aileler kesinlikle çocuklarını kısıtlamamalılar. Acımak yerine, eğitmeyi, rehabilite etmeyi öncelikli tutmalılar. Kendi ayaklarının üzerinde durabilmeyi öğretmeliler. Bu çok önemli. Çünkü hayatı boyunca onların bakıcısı olamazlar. ‘Duvara dayanma çürür, insana dayanma ölür’ sözünde de olduğu gibi yaşam kendileri için bittiğinde çocukları hayatlarını sürdürebilmeli” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Milliyet


Aşık Veysel Görme Engelliler İlköğretim Okulu Figen Bilgen Görme Engelli Rehber kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
6
Mersin Büyükşehir Hayatın Her Alanında Engelli Bireylerin Yanında



Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlediği ‘Ortopedik Engelliler Bocce Turnuvası’ gerçekleşti. Turnuva ile özel gereksinimli bireylerin hem topluma daha çok karışıp sosyalleşmeleri, hem de yaşam kalitelerinin artırılmasıyla ilgili farkındalık oluşturulması amaçlandı. Tatlı bir rekabetin yaşandığı turnuvada birinci İhsan Kuş, ikinci ⁠Murat Serinkaya ve üçüncü de ⁠Kenan Özkan oldu.

Bocce Turnuvası tatlı bir rekabete sahne oldu

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı organizasyonunda yapılan turnuvaya, 12 yaş ve üzeri yüzde 40’ın üzerinde ortopedik engelli sağlık kurulu raporu bulunan özel ihtiyaçlı bireyler katılım sağladı. Turnuvada hem Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin birimlerinden hizmet alan, hem de dışarıdan katılım sağlayan özel bireyler yarıştı. Aileler de özel gereksinimli bireylerin heyecanlarına ortak oldu.

Eğlence ve rekabetin bir arada olduğu turnuva, Yenişehir İlçesi Engelsiz Yaşam Parkı’nda yer alan Bocce Sahası’nda yapıldı. İlk olarak kura çekimi gerçekleştirilen turnuvada rakipler belirlendi ve turnuva tüm heyecanıyla başladı. Ardından turnuvada yarışan rakiplerden birinci İhsan Kuş, ikinci ⁠Murat Serinkaya ve üçüncü de ⁠Kenan Özkan oldu.

Turnuvanın hakemliğini Bülent Sümra yaparken, Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan antrenörler ve öğretmenler de turnuvada görev aldı.

Gerboğa: “Hem sosyalleşiyorlar hem de spor yapıyorlar”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürü Abdullah Gerboğa, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında ortopedik engelli bireylere yönelik bu yıl ikinci kez düzenledikleri Bocce Turnuvası’nın çok güzel geçtiğini belirtti.  Hem ortopedik engelli sporcular hem de onların aileleriyle çok güzel bir ortam oluştuğunu ifade eden Gerboğa, “Sporcularımız önce antrenmanlara katıldılar. Burada bocce kursları veriyoruz. Kendilerini geliştirdiler. Biz de bir turnuva düzenleme ihtiyacı duyduk. Bu sene de ikincisi oldu. Gayet güzel geçti. Ailelerle birlikte burada gerçekten sosyalleşebilecekleri bir ortam oluştu. Hem sosyalleşiyorlar hem de spor yapıyorlar” dedi.

Kahraman: “Yarışma bahane, kaynaşma şahane”

Türkiye Sakatlar Derneği Tarsus Şubesi 2. Başkanı Fethi Kahraman, engelli bireyler için bu tür etkinliklerin adeta bir yaşam kaynağı olduğunu söyleyerek, turnuva dolayısıyla çok mutlu olduklarını belirtti. Turnuva için Tarsus’tan Mersin’e gelmelerinde de Büyükşehir’in kendilerine yardımcı olduğunu söyleyen Kahraman, “Bizi Tarsus’tan alıp buraya getiriyorlar ve arkadaşlarımızla kaynaştırıyorlar. Yarışma bahane, kaynaşma şahane” dedi.

“Engelleri aştık ve aşmaya da devam edeceğiz”

Omuriliğinden felçli olan Zübeyde Taş, bocce oynamaktan büyük zevk aldığını ve Engelsiz Yaşam Parkı’nda sürekli olarak oynadığını söyleyerek, “Şimdi de yarıştım ve çok güzel geçti. Haftada 2 gün buraya geliyoruz. Çok eğlenceli oluyor. Aktifleşiyor ve sosyalleşiyoruz. Arkadaşlarla güzel maçlar çıkarıyoruz” diye konuştu. Sporla engelleri aşmanın mutluluğunu yaşadıklarını da vurgulayan Taş, “Sporla uğraştığımız zaman, sanki engelli olduğumuzu unutuyoruz. Çok zevk alarak oynuyoruz” diye konuştu.

Turnuvaya katılanlardan Ahmet Taş, Bocce Turnuvası’nın Engelliler Haftası’nda düzenlenmesinin öneminden söz ederek, “Başkanımız Vahap Seçer’e ve öncü olan kişilere teşekkür ediyorum. Hepimiz engelliyiz ve çoğu kişi de birer engelli adayı. Burada rakip tanımıyoruz, çünkü hepimiz kardeşiz ve çok eğleniyoruz. Rakibimi yendiğim için de mutluyum. Evde kalıp spor yapmamaktansa, böyle müsabakalara gelip vakit geçirmek benim için süper oluyor. Engelleri aştık ve aşmaya da devam edeceğiz” dedi.

“Engel diye bir şey yok, engel olan sadece insanlar”

Yarışmaya katılanlardan Abdülsamet Kodak, “Turnuvada rakibim bayağı iyiydi. Burada şunu öğrendim; ‘Engel diye bir şey yoktur, bence engel olan sadece insanlar.’ Burada sadece eğlenmeme baktım ve çok güzeldi. Böyle bir imkân sağlanması, benim açımdan çok iyi ve güzel bir şey. Ben burada gerçekten çok eğlendim” diye konuştu.

Önceki turnuvada üçüncülük elde eden Sümbül Şimşek’te, tekrar yarışmaktan çok keyif aldığını belirterek, “Burada engelli olduğunu unutuyorsun, kendini iyi hissediyorsun ve mutlu oluyorsun. Kendimi iyi hissettiğim için geliyorum buraya. Vahap Başkan’a da çok teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.

“Vahap Başkan, bizim yaşantımıza bir el uzattı”

Bocce Turnuvası’na daha önce de katıldığından söz ederek, kendilerini bu tarz etkinlikler sayesinde çok özel hissettiklerini ifade eden Sebahattin Şat, “Vahap Başkanımız, bizim yaşantımıza bir el uzattı. Bizi çok mutlu eden bu yarışma, ayrıca bize bir artı sağlıyor. Arkadaşlarımızı daha iyi tanıyoruz ve bu bize neşe veriyor” dedi.

Turnuvaya katılan Ahmet Taş’ın annesi Yıldız Taş, “Oğlum çok mutlu, çok huzurlu. Ben de çok sevindim ve mutlu oldum. Burası çok güzel. Ben oğlumun gittiği her etkinliğe katılıyor, her gittiği yere gidiyorum. Bu turnuvaya ilk defa girdi ve rakibini de yendi. Hepsi kazansın, hepsi mutlu ve huzurlu olsun” diye konuştu. Oğlunun Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu farklı imkânlardan da faydalandığını dile getiren Taş, “Büyükşehir’in tüm hizmetlerinden memnunuz” ifadelerini kullandı.

Turnayı izlemek için Tarsus’tan gelen Meral Özaslan ise, bu tür etkinliklerin devamlı olmasını istediklerini söyleyerek, “Çok güzel bir etkinlik. Her zaman olsun isterim. Burada insanlar kaynaşıyor ve sosyalleşiyorlar, harika bir şey. Çok mutlu oldum ve duygulandım” dedi.

Kaynak: Mersin Büyükşehir Belediyesi


Bocce Mersin Büyükşehir Belediyesi Spor Etkinliği Yenişehir İlçesi Engelsiz Yaşam Parkı kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
7
Engelli Haberleri / Yalova’da 13 Kuruma “Erişilebilirlik Belgesi” Verildi
« Son İleti Gönderen: kayseriengelliler Mayıs 18, 2024, 03:53:57 ÖS »
Yalova’da 13 Kuruma “Erişilebilirlik Belgesi” Verildi



Yalova Valisi Hülya Kaya, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce Engelliler Haftası dolayısıyla “Erişilebilirlik Belgesi”ne uygun görülen 13 kurumun temsilcilerine belgelerini törenle verdi.

Vali Hülya Kaya, Valilik’teki törende yaptığı konuşmada, erişilebilirliği çok önemsediklerini söyledi.

Erişilebilirliğe herkesin ihtiyacının olacağına dikkati çeken Kaya, şunları kaydetti:

“Bizim için her bir birey önemli. Sokağa çıktığında her bir noktaya erişebilsin, dolmuşa ve belediye otobüsüne de binebilsin istiyoruz. Bunlar bizim için ne kadar önemli ise engelli bireylerimiz için de aynı oranda önemli. Ben anne olduğumda bunun önemini anladım. Bebek arabasını sürerken kaldırımın yüksek olmasının, kaldırıma araç park edilmesinin insanın hareketini ne kadar kısıtladığını bizzat deneyimledim. Şu anda engelli değiliz ama iki gün sonra engelli olmayacağımızın garantisi de yok. Dolayısıyla ilimizde erişilebilirlik konusunda yapılan çalışmaları son derece önemsiyorum. Özellikle belediye başkanlarına sesleniyorum. Mutlaka ama mutlaka bütün yaptıkları yol çalışmalarında engelli ve yaşlıları düşünerek erişilebilirliği sağlasınlar. Kamu kurumlarında da bazen engelli rampalarının çok dik olduğunu görüyorum. Buradan engelli nasıl çıkabilir? Sadece göstermelik olsun diye iş yapmamak lazım.”

Engelli bireylerin erişilebilirliğini engelleyen ya da kısıtlayan durumlara yol açanlarla ilgili gerekli cezai işlemlerin uygulanabileceğini belirten Kaya, “Engellilerle ilgili erişilebilirlik komisyonunun da çalışmalarını önemsiyorum. Bugüne kadar ceza yazmamışsınız ama ceza da yazabilirsiniz. Burada amaç birilerini cezalandırmak değil onlara uyarıda bulunmak. Bazen bizler rehberlikten anlayamayabiliyoruz.” dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif Laçin de bugüne kadar ilde 46 binaya Erişilebilirlik Belgesi verildiğini, bu sayının 59’a yükseldiğini aktardı.

Konuşmaların ardından gerekli kriterleri sağlayan kurum ve kuruluşlara belgeleri Vali Kaya tarafından takdim edildi.

Kaynak: AA


Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Erişilebilirlik Belgesi Yalova Yalova Valisi Hülya Kaya kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
8
Samsun’da Alaaddin Camisi’ndeki Düzenlemeler Engelli Bireylerin İbadetlerini Kolaylaştırıyor



Samsun’un Atakum ilçesindeki Alaaddin Camisi’nde bedensel engellilerin refakatçisi olmadan rahatlıkla gelip ibadetlerini yapabilmeleri için engelli rampası ve bazı düzenlemeler yapıldı.

Engelli bireylerin istekleri üzerine harekete geçen Atakum Müftülüğü, yaptığı çalışmayla cami içinde engelliler için özel alan oluşturdu.

Caminin girişi ile abdesthanesine engelliler için rampalar ve tuvaletler yapıldı.

Kendileri için ayrılan alana tekerlekli sandalyeyle ulaşan engelliler, minber ve mihrabı görebilecek şekilde ibadet ediyor.

Atakum Müftüsü Hüseyin Köksal, AA muhabirine, camilerden herkesin istifade etmesi gerektiğini söyledi.

Camilerin herkes için ulaşılabilir olmasının önemine dikkati çeken Köksal, “Camiye ne kadar kendi imkanıyla girebilen engelli kardeşimiz varsa bu kadar sevap bizim de olacak, bunun bilincindeyiz. Camiye kendi imkanlarıyla gelip girebilen bütün engellilerin bize yaptığı duaların da bilincindeyiz. Onun için camilerimiz herkesin istifadesine sunulmalı, herkesin yararlanmasına sunulmalı.” dedi.

İlçedeki farklı camileri de bu şekilde dizayn edebilmek için çalışmalarının sürdüğünü belirten Köksal, “Hepimiz engelli adayıyız, kimin ne zaman başına ne geleceğini bilmiyoruz. Biz bütün camilerimizin bu hale gelmesini istiyoruz. Sonuçta erişimdeki engelin kaldırılması demek, zihinlerdeki, kafalardaki engelin kaldırılması demektir.” ifadelerini kullandı.

Samsun’da yaşayan SMA (bir tür genetik kas hastalığı) hastası Emre Vural ise kamu kurumlarında veya sosyal alanlarda engelliler için ulaşım rampaları bulunduğunu fakat camilerin çoğunda olmadığını dile getirdi.

Engelliler olarak caminin kapısına kadar gidebildiklerini ancak içeri giremediklerini anlatan Vural, “Birçok kez üzerime kar yağarken, yağmur yağarken caminin bahçesinde namaz kıldığım günlerim de oldu. Alaaddin Camisi’ne şu an herhangi bir engelli arkadaşımız refakatçiye ihtiyaç duymadan rahatlıkla gelebilir, caminin içine girebilir ve içeride ibadetini özgür bir şekilde yapabilir. Bu şekilde engelleri ortadan kaldırabiliriz.” dedi.

Vakit namazlarını artık Alaaddin Camisi’nde kıldığını belirten Vural, “Bu da bizim için çok huzur verici ve özgürleştirici bir şeydi.” ifadelerini kullandı.

Emre’nin annesi Nihal Vural, oğlunun camiye babasıyla geldiğini fakat babasının vefatından sonra gelemediğini söyledi.

Camide gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra rahatlıkla gelebildiklerini anlatan Nihal Vural, şunları kaydetti:

“Emre camilere gitmeyi, ibadet yapmayı seviyor. Babasının vefatından sonra camiye gidemeyecek, daha getiremeyeceğim diye üzülüyordum ama sonra baktım ki ben onun annesiyim, onun eli ayağı olmalıyım. Babanın bıraktığı yerden ben alıp gitmeliyim diye camiye geldik. Caminin rahatlığı çok güzel bizim için ve cumaya geliyoruz, vakit namazlarına geliyoruz hatta bayram namazlarına da getiriyorum oğlumu. Allah razı olsun herkesten, vesile olanlardan.”

Bir özel eğitim uygulama merkezinde psikolojik danışman olarak görev yapan Hasan Tahsin Yazıcı da çocuk felci nedeniyle 2 yaşından bu yana ortopedik engelli olduğunu söyledi.

Engellilerin normal bireyler gibi her yere ulaşabilmesinin kanuni bir hak olduğunu vurgulayan Yazıcı, “İbadetlerin camilerde yapılabilmesi çok önemli ama buralara erişilebilir bir şekilde gelinebilmesinin tüm engellilerin hakkı olduğunu düşünüyorum. Sadece cami içine değil, abdesthane ve tuvalete de engellilerin erişebilmesi çok önemli.” diye konuştu.

Alaaddin Camisi imamı Necmeddin Salihoğlu ise kendisinin de engelli babası olduğunu söyledi.

Salihoğlu, camiye bir tekerlekli sandalye temin ettiklerini ve arabasıyla gelen engelli bireylere yardım ederek camiye girişlerini sağladıklarını kaydetti.

Kaynak: AA


Alaaddin Cami Atakum Müftülüğü Erişilebilir Samsun kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
9
Engel Tanımayan Vatan Aşkı: 105 Engelli Bireyin Asker Olma Hayali Gerçek Oldu



Samsun’da yaşayan 105 engelli vatandaşın asker olma hayali gerçek oldu. Temsili askerlik uygulamasıyla bir günlüğüne asker olan bireylerin sevinçleri ve mutlulukları yüzlerinden okundu.

Bedensel, zihinsel ve görme engelli bireyler, askerlik görevini yerine getirmek üzere aileleri ile birlikte sabah saatlerinde Samsun Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’na geldi. Burada engelli bireyler askeri personel tarafından karşılandı. Karşılama sonrasında engelli bireyler askeri kamuflaj, bot, isimlik ve künye dağıtıldı. Askeri üniformalarını giyen özel bireylere askeriye içinde bulunan spor salonunda, görevli askerler tarafından yanaşık düzen, mekanik nişancılık, şınav, mekik eğitimi verildi. Yerli silah olan MPT76 ve G3 piyade tüfeği ile kirpi, ZPT ve Land Ambulansı tanıma fırsatı bulan özel bireyler unutulmaz anlar yaşadı. Sonrasında ise yemin töreni düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan yemin töreninde engelli askerler, ellerini yanlarında bulunan masanın üzerindeki Türk bayrağı ile silahların üzerine koyarak yemin etti. Törende ayrıca Samsun Valisi Orhan Tavlı ve Samsun Sahra, Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala engelli askerlere başarı belgesi ve hediye takdim etti.

“Onların bu heyecan ve coşkusunu yürekten paylaşıyoruz”

Törende konuşan Samsun Sahra, Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Gazi Tümgeneral Davut Ala, “Türk Silahlı Kuvvetleri daima milletinin yanında, onlarla iç içe olmuş, güvenliğinin yanında diğer konularda da milletin emrinde olmayı ilke edinmiştir. Bu maksatla özel ve kahraman evlatlarımızın kışla ortamını yaşamasına ve askerlik görevini yerine getirmelerine imkan sağlanmıştır. Biz de onların bu heyecan ve coşkusunu yürekten paylaşıyoruz. Kahraman Mehmetçikler; sizleri güzel yurdumuzun her köşesinde devlet ve adaletini merhamet ve şefkatini temsil eden Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında bir günlüğüne de olsa görmekten son derece memnunuz. Bu çatı altında üniformanızı giyerek eğitime katıldınız. Kısa sürede olsa aldığınız bu eğitimle ‘Her Türk Asker Doğar’ vecizesini ispatlarcasına askerliğe intibak ettiniz” dedi.

Engelli askerlerin aileleri ise çocuklarını askeri üniforma ile görmekten gurur ve mutluluk duyduklarını, temsili askerlik uygulamasının kendilerine unutulmaz bir anı olduğunu söylediler. Program geçit töreninin ardından askeri bando konseri ile son buldu.

Kaynak: İHA


Davut Ala Samsun Temsili Askerlik kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
10
Engelli Haberleri / Türkiye’nin İlk Engelli Kadın Yarış Pilotu
« Son İleti Gönderen: kayseriengelliler Mayıs 18, 2024, 03:46:14 ÖS »
Türkiye’nin İlk Engelli Kadın Yarış Pilotu



Yüksekten düşüp, boynunu kırdı. Tekerlekli sandalyeyle hayatını sürdürmeye başladı. Ama hiç pes etmedi. İki üniversite bitirdi. En büyük hayali ise yarış pilotu olmaktı. Diğer hayali de düğününde ayağa kalkmaktı. O, iki hayalini de gerçekleştirdi. Türkiye’nin ilk engelli kadın yarış pilotu, hikayesini CNN TÜRK Muhabiri Gökçe Tümer’e anlattı.

Kübra Denizci Keskin. Türkiye’nin ilk engelli kadın yarış pilotu, hayat hikayesi ise başarı ve azimle dolu.

19 yıl önce 3’üncü kattan düştü. Boynunu kırdı. Tekerlekli sandalye kullanmak hayalini gerçekleştirmesine engel olmadı. Engel tanımadı, hayallerinin peşinden koştu. Türkiye’nin ilk engelli kadın yarış pilotu oldu. İki üniversite bitirdi. Evlendi. Onun hayat hikayesi engelliler için rol model oldu.

Uluslararası ilişkiler ve psikoloji bölümünden mezun oldu. Ayrıca psikoloji bölümünde yüksek lisans yaptı.

Kübra Denizci Keskin kendisiyle aynı süreçleri geçiren kişilere yardımcı olmak istediğini belirterek, “Kadın olarak yarışan ilk engelli pilotum ben. Omuriliğim yaraladı hayatıma tekerlekli sandalyeyle devam etmeye başladım. Klinik bir psikolog olarak travma sonrası iyileşme ve gelişme çalışıyorum. Ve benzer süreçlerden geçen kişilere destek olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Üniversite eğitiminin ardından, en büyük hayali olan yarış pilotluğunu dönemi başladı. “Tutkuyla yapabileceğim beni heyecanlandıracak bir şeyin olmasını istedim. Ve otomobil içinde kendimi çok özgür hissettiğimi fark ettim ve otomobil sporlarıyla ilgili araştırmalarıma başladım. Türkiye’de o dönemde yarışan engelli bir pilot yoktu. Daha önce 90’larda yarışmış bir erkek pilot var ama kadın olarak yarışan ilk engelli pilotum. Bu sene de Türkiye Ralli Şampiyonası’nda yarışıyorum.”

Keskin, engelli bir kadın pilot olmayı da anlattı. “Özel tertibatlı bir araçla yarışıyorum. İnsanların iki el ve iki ayakla yaptığını iki elimle yapmaya çalışıyorum. Yüksek limitlere çıktığımızda bu çok kolay olmuyor. Engelleri zorlamayı, limitleri zorlamayı seviyorum.”

Türkiye’nin ilk engelli kadın yarış pilotu

Pilotluk hayali ona hayatının aşkını da tanıma fırsatı yarattı. “Eşim de o dönem Otomobil Sporları Federasyonu’nda çalışıyordu ve orada tanıştık. Motor sporları bana aşkı da getrmiş oldu aslında.”

En büyük hayallerinden biri de evlendiği gün gelinlikle ayakta durmaktı. Ve o hayalini de gerçekleştirdi. “Düğünde ayakta durabilmek hayalimdi aslında. Bir karbon uzun yürüme cihazı yaptırdık. Uzun süre fizik tedavi almam gerekti. Düğünde ayağa kalkabildim.”

Kaynak: CNNTürk


Kübra Denizci Keskin. Türkiye Ralli Şampiyonası Yarış Pilotu kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Sayfa: [1] 2 3 ... 10