*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Son İletiler

Sayfa: [1] 2 3 ... 10
1
Engelli Çocuklarının Tedavisi İçin Gecesini Gündüzünü Hastanede Geçiriyor



Zonguldak’tan iki engelli çocuğunun yatılı tedavisi için Bolu’ya gelen Ayşe Köse, bir an yalnız bırakmadığı evlatlarının bağımsız hareket edeceği günleri bekliyor – Ayşe Köse: – Onların hastalığını öğrendikten sonra geçen süreç hiç kolay olmadı. İlk kabullenmek zaten çok zordu” – “Tedavi süreci iyi gidiyor. İnşallah amacımıza ulaşacağız. Amaç bağımsız yaşayabilmeleri, kimseye muhtaç olmamaları”

Engelli çocuklarının tedavisi için gecesini gündüzünü hastanede geçiriyor

Zonguldak’tan iki engelli çocuğunun yatılı tedavisi için Bolu’ya gelen Ayşe Köse, bir an yalnız bırakmadığı evlatlarının bağımsız hareket edebilecek hale gelmesi için gecesini gündüzünü hastanede geçiriyor.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Ayşe Köse’nin 27 yaşındaki kızı İlayda ile 32 yaşındaki oğlu İlker’e 18 yıl önce “spinoserebellar ataksi” (genetik veya nörolojik faktörler nedeniyle koordinasyon ve denge bozukluğuna yol açan hastalık) tanısı konuldu.

Hayatını, rahatsızlıkları nedeniyle bağımsız hareket edemeyen çocuklarına adayan Köse, evlatlarının yatılı tedavisi için 6 ay önce Bolu İzzet Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldi.

Gecesini gündüzünü hastanede geçiren Köse, bir an yalnız bırakmadığı ve tüm ihtiyaçlarını kendisi karşıladığı evlatlarının bağımsız hareket edeceği günleri bekliyor.

– “Yaşadığım birçok şey, bu mücadelede gücümü artırdı”

Ayşe Köse, AA muhabirine, çok zor ve yorucu günlerin ardından bu aşamaya gelebildiklerini söyledi.

İki çocuğuna da aynı hastalık teşhisi konulduğunu aktaran Köse, uzun zamandır çocuklarının sağlıklarına kavuşması için mücadele ettiğini kaydetti.

Köse, eşi çalıştığı için çocuklarının her şeyiyle kendisinin ilgilendiğini dile getirerek, “Onların hastalığını öğrendikten sonra geçen süreç hiç kolay olmadı. İlk kabullenmek zaten çok zordu. Sonra kabul etmemek çözüm değil diye düşündüm. Mücadele etmeye çok kararlıydım. Yaşadığım birçok şey, bu mücadelede gücümü artırdı. ‘Hep mücadele edeceğiz, kazanacağız.’ diye onları da motive etmeye çalıştım.” ifadelerini kullandı.

Şu an tedavi sürecinin iyi gittiğini anlatan Köse, “Kök hücre tedavisi yaptırdık. Ondan da fayda bulduk. İnşallah amacımıza ulaşacağız. Amaç bağımsız yaşayabilmeleri, kimseye muhtaç olmamaları.” dedi.

Köse, özel gereksinimli insanlarla ilgili toplumsal duyarlılığın artması gerektiğini belirtti.

Yaşadığı tüm olumsuzluklara rağmen günün sonunda yatağa mutlu girdiğini ifade eden Köse, “Bazen çok yorgun, umutsuz, kırgın düşmüş oluyorum. Ama günü sağ salim tamamladığımızda bunun için şükredebiliyorum. Ertesi günün motivasyonu da o oluyor benim için.” diye konuştu.

İlayda Köse de annesini çok sevdiğini belirterek, “Annem, dünyadaki en iyi anne.” dedi.

İlker Köse ise annesine sevgisinin hiç bitmeyeceğini söyledi.

Kaynak: AA


Ayşe Köse Bolu Spinoserebellar Ataksi kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
2
Bakan Bak, “Spor Aşkı Engel Tanımaz” Projesinin Programına Katıldı



Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, özel eğitim okullarına spor malzemesi sağlanmasına yönelik “Spor Aşkı Engel Tanımaz” projesinin programına katıldı. Ataşehir Yunus Emre Özel Eğitim ve Uygulama Okulu’nda düzenlenen organizasyonda açıklamalarda bulunan Bakan Bak, engelli bireylerin hayata katılabilmesinde sporun çok önemli bir etken olduğunu belirtti.

Türkiye’nin engelli ve özel sporcular için çok önemli atılımlar yaptığını vurgulayan Osman Aşkın Bak, “Onların başarıları bizleri mutlu ediyor. ‘Spor Aşkı Engel Tanımaz’ projemizin lansmanı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde yapılmıştı. Dağıtımlar gerçekleşti. Şimdi ikinci etabı için de biz devam ediyoruz. Bu noktada 81 ilde 500 okula malzemeler dağıtılmıştı. İlk etapta 27 bin 259’unu dağıttık. İkinci etabımızda da yüzde 70’i yerli toplam 30 bin adet malzeme 45 tır aracılığıyla gönderildi. Türkiye’deki toplam 1500 okulumuza bakanlığımızın kaynaklarından sağlanan 57 bine yakın malzeme dağıtılmış olacak.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın engelli bireylere ve özellikle spor yapan gençlere çok önem verdiğinin altını çizen Bak, “Ben de onlarla özel olarak ilgileniyorum. Onlarla basketbol ve futbol oynuyorum. Hepimiz birer engelli adayıyız. 6 Şubat depremlerinde yaşadığımız acılarımız var. Orada da ampute olan gençlerimiz ve çocuklarımız var. Onlarla ilgili de projeler hazırladık. İnşallah bunları da yakında sunacağız ve o bölgede de gençlerimizin spora yönelmesini sağlayacağız.” diye konuştu.

“Engelli bireylerin spor yapması için her türlü desteği vereceğiz”
Bakan Bak, engelli bireylere sahip çıkan bir millet olduklarını aktararak, onların spor yapabilmesi için bakanlık olarak yatırımlara devam edeceklerini kaydetti. Engelli bireylerin ve gençlerin spora yönelmesinin iyileştirici gücüne dikkati çeken Bak, şu görüşleri paylaştı: “Paralimpikte, özel sporlarda, bedensel engellilerde ve diğer federasyonlarımızda önemli başarılar elde ediyoruz. Bu başarıların sonrasında elde ettikleri gurur ve bize kazandırdıkları mutluluk gerçekten çok değerli. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak bu yatırımlara arttırarak devam edeceğiz. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile de koordineli olarak çalışıyoruz. Aileler mutlu, çocuklar mutlu. Engelli bireylere sahip çıkan ve onlara çok büyük destekler veren bir hükümetiz, milletiz. Bizim şefkatimiz ve paylaşma gücümüz çok önemli. Sporu biz teşvik ediyoruz. Sporun içinden gelen Cumhurbaşkanımız, bu desteklerin artarak devam etmesini istiyor. Biz de bu noktada malzeme desteğiyle başladık. Bundan sonraki süreçte de yine gençlerimiz ve engelli bireylerimizin spor yapması için her türlü desteği vereceğiz. Sizleri seviyoruz.” Bakan Bak, konuşmasının ardından özel olarak ilgilendiği ve uzun süre sohbet ettiği çocuklarla fotoğraf çektirip, basketbol maçı yaptı.

Kaynak: AA


Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak Spor Aşkı Engel Tanımaz kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
3
Spor / Engelli Bireyin Para Dans Sporunda Hedefi Şampiyonluk
« Son İleti Gönderen: kayseriengelliler Mayıs 13, 2024, 02:23:53 ÖS »
Engelli Bireyin Para Dans Sporunda Hedefi Şampiyonluk



Ankara’da yaşamını tekerlekli sandalye ile sürdüren doğuştan bedensel engelli Cemalinur Susam (29), 2 yıl önce başladığı para dans sporunda eğitim almadan, yalnızca kendi çabaları ile Türkiye 3’üncüsü oldu. Susam, uluslararası yarışmalarda madalya kazanmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Cemalinur Susam, doğuştan gelen ‘ayrık omurga’ diye anılan Spina Bifida hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdürüyor. Susam, 2 yıl önce bir dansçıdan esinlenerek para dans sporu ile tanıştı.

İnternette gördüğü videolar ile evinin salonunda dans etmeye başlayan Susam, ailesinin desteği ve kendi çabaları ile yarışmalara katıldı. Dışarıdan hiçbir eğitim almadan katıldığı yarışmada Tekerlekli Sandalye Para Dans Türkiye Şampiyonası’nda 3’üncü olan Susam, kendisine maddi destek olacak bir sponsor ile yeni başarılara imza atmak istiyor. Susam, uluslararası para dans turnuvalarında Türkiye’yi temsil edip madalyalar kazanmayı hedefliyor.

Cemalinur Susam, tekerlekli sandalye üzerinde dans etmeyi tek başına öğrendiğini belirterek, “Bu sporu internetten araştırarak ve videolar izleyerek öğrendim. Şu ana kadar 2 Türkiye şampiyonasına katıldım, birinde 3’üncü oldum ama diğerinde maalesef olmadı. Yarışmalara evde hazırlanıyorum, kıyafet, koreografi ve diğer uğraşları kendim çalışıyorum. Şu ana kadar hiçbir eğitim almadım, evimin salonunda çalışarak hazırlanıyorum.

Sadece izleyerek ve görerek çalıştım. Bu benim için zor oluyor, bir eğitmen olsa çok daha iyi olur. Hedeflerim arasında tabii ki ilk önce Türkiye Şampiyonası’nda birinci olmak. Daha sonra Dünya Şampiyonası’na katılmak ve ülkemi temsil etmek, İstiklal Marşımızı bütün dünyaya duyurmak ve okutmak istiyorum. Açıkçası bu spora bireysel olarak devam ettiğim için masraflar beni biraz zorluyor. Bir sponsor olsa çok daha iyi olur. Ulaşım ve konaklama gibi masraflar için sponsora ihtiyacım var. Kıyafetlerim diğer şeyleri ben karşılıyorum ama konaklama ve ulaşım için sponsor gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: DHA


Cemalinur Susam Para Dans Spina Bifida kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
4
Spor / Farkındalık İçin Engellilerle 3 Bin Kişilik Buluşma
« Son İleti Gönderen: kayseriengelliler Mayıs 13, 2024, 02:21:41 ÖS »
Farkındalık İçin Engellilerle 3 Bin Kişilik Buluşma



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile Spor İstanbul, Engelliler Haftası’nda farkındalık yaratmak için büyük bir spor etkinliği düzenleyecek.

10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası çerçevesinde İBB Pendik Çamlık Spor Tesisi’nde engelli ve engelli olmayan tüm sporcuların kaynaşması ve birlikte eğlenmesi amacıyla oyunlar ve yarışmalar organize edilecek.

12 Mayıs Pazar günü saat 12.00’den 16.00’ya kadar sürecek etkinliklerde, parkur çalışmaları ve gösteri maçları yapılacak. 4 yaşından büyük sporcuların katılabileceği Engelliler Haftası Spor Etkinliği’nde 750 engelli birey ve 1.000 spor okulu öğrencisi yer alacak. Ebeveynlerle birlikte etkinliğe yaklaşık 3.000 kişinin katılması bekleniyor. Etkinlik sonunda tüm katılımcılara anı madalyası, tişört ve şort verilecek.

Engelliler Haftası Spor Etkinliği’ndeki branşlar ve çalışmalar şöyle:

Tenis temelli koordinasyon-rekreasyon parkurları, tenis eğitimi ve maçları, tenis temelli spor parkurları, açık alan koordinasyon parkuru, açık alan voleybol maçları, jimnastik/hareket egzersiz parkuru, engelli-engelsiz basketbol maçı, basketbol koordinasyon parkuru, görme engelliler futbol gösteri maçı, engelli-engelsiz futbol koordinasyon parkuru, atletizm koordinasyon parkuru, diğer etkinlik alanları (Sahnebüs, bilim teknoloji atölyesi, oyun grupları vb.)

Kaynak: Ankahaber


Engelliler Haftası İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Etkinliği kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
5
Spor / Milli Atlet Oğuz Akbulut, Kobe Yolcusu: Hedef Altın Madalya
« Son İleti Gönderen: kayseriengelliler Mayıs 13, 2024, 02:20:25 ÖS »
Milli Atlet Oğuz Akbulut, Kobe Yolcusu: Hedef Altın Madalya



Doğuştan yüzde 80 görme engelli olan milli atlet Oğuz Akbulut, 17-25 Mayıs 2024 tarihinde Japonya’nın Kobe şehrinde yapılacak olan, 2024 Dünya Para Atletizm Şampiyonasına Ankara’da hazırlanıyor. Japonya’nın Kobe kentinde düzenlenecek olan ‘Kobe 2024 Para Atletizm Dünya Şampiyonası için Milli takım kadrosuna çağrılan Akbulut, hedefinin altın madalya kazanmak olduğunu, bunun için de çok sıkı bir kamp programından geçtiğini söyledi.
Ankara’da bulunan, Spor Bakanlığı’na bağlı Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi’nde (TOHM) çalışmalarını sürdüren Akbulut, ilkokulda beden eğitimi öğretmeninin teşvikiyle spora başladığını belirterek, “Öğretmenim bana; ‘engeline rağmen çok yeteneklisin, spor yapman gerekiyor’ dedi. Görme engellilere özgü ‘golbol’ ve ‘futsal’ gibi farklı spor dallarını denedikten sonra 2010 yılında Türkiye Atletizm Şampiyonası’nda yaptığım dereceler sayesinde milli takıma girerek, milli sporcu oldum. 2 yıl sonra 400 metrede Avrupa 1’incisi, 800 metrede Avrupa 3’üncüsü, bin 500 metrede ise Dünya ve Avrupa 4’üncülüğü elde ettim. 2017 yılına geldiğimizde ise Bakü’de düzenlenen İslam Oyunları’nda Dünya 3’üncüsü, yine aynı yıl Londra’da Dünya 3’üncülüğü geldi. 2018 yılında Avrupa şampiyona rekoru kırarak, Berlin’de düzenlenen Atletizm Avrupa Şampiyonası, 400 metrede 1’inci oldum. Bu başarıyı 2019’da Dubai’de Atletizm Şampiyonası’nda 3’üncülük takip etti” diye konuştu.
‘ÖNEMLİ OLAN İÇ MOTİVASYON’
Görme engelli olmanın başarının önünde engel teşkil etmediğini ifade eden Akbulut, “Önemli olan insanın iç motivasyon olarak kendini hedeflerine odaklaması ve hedefine doğru ilerlemesidir. Spora ilk başladığım anda kendime ‘olimpiyatlara katılacağım ve orada madalyalar kazanacağım’ hedefini koymuştum. Dünyada, Avrupa’da dereceler yaptım. Söylediğim gibi önemli olan iç motivasyon. Bizim için engel, yaz ve kış yok. Bayram, seyran, yağmur çamur hiçbir şey fark etmiyor. Atletizmde süreklilik önemli. Bunun için antrenman ve kamp dönemlerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. 14 yıldır milli takım için koşuyorum. Tabii bunun verdiği bir tecrübe var. Yoğun bir şekilde çalışmamızın sebebi edindiğim ‘Dünya 3’üncülüğünü daha üst seviyelere çıkartmak. Hocalarımız da bizi psikolojik açıdan, fiziksel açıdan en iyi yerlere getirmek için ellerinden geleni yapıyorlar” ifadelerinde bulundu.
‘HEM ENGELİNİZLE HEM RAKİBİNİZLE MÜCADELE EDİYORSUNUZ’
Sporculuk hayatı boyunca birçok olaydan ve hikayeden motivasyon olarak etkilendiğini söyleyen Akbulut, “En çok etkilendiğim olayların başında Galler’de katıldığımız şampiyonada bir yabancı profesörün ‘siz fiziksel engeli olmayan sporculardan daha iyisiniz. Spor mücadeleyse, siz hem engelinizle mücadele ediyorsunuz hem de rakiplerinizle mücadele ediyorsunuz’ demişti. Sonuçta engeliniz olsa da insanlık için iyi bir şeyler yapabilirsiniz. Bu söze inanıyorum. Eşim de eski milli sporcu. O da bu işin bilincinde olduğu için o da bana moral motivasyon olarak destek veriyor ve her zaman arkamda duruyor” diye konuştu.
‘HEDEF ALTIN MADALYA’
2013 yılından bu yana Paralimpik oyuncuları çalıştırdığını söyleyen Oğuz Akbulut’un hocası, Antrenör Ertürk Yalmen , “Oğuz’la birlikte yaklaşık 10 yılı devirdik. Daha önce iyi sonuçlar aldı. Büyük hedefimiz zaten madalya almak. Uzun zamandır kamptayız. ‘Görme Engelliler Spor Federasyonu’ da bizlere desteklerini veriyor. Bu yılın başından beri sürekli kamptayız. Parça parça kamplarımız vardı ama artık Ocak ayından itibaren yarışmalara kadar sürekli kamp programı içerisinde bulunmaktayız. İyi hazırlandığımızı düşünüyorum ve herhangi bir sakatlık olmadığı takdirde Kobe’de başarılı olacağımızı düşünüyorum. Final koşmayı hedefliyoruz. Final koşusunda da 4 sporcu finalde yarışacak. O 4’ün içine girdiğimiz zaman madalyayı kovalayacağız. Gönül ister ki altın madalya olsun ve iyi bir dereceyle bu işi tamamlayalım” diye konuştu.

Kaynak: DHA


Dünya Para Atletizm Şampiyonası Kobe Oğuz Akbulut kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
6
Spor / Rukiye Hemşire, Meslek Aşkı ve Basketbolla Hayata Tutunuyor
« Son İleti Gönderen: kayseriengelliler Mayıs 13, 2024, 02:16:51 ÖS »
Rukiye Hemşire, Meslek Aşkı ve Basketbolla Hayata Tutunuyor



Hakkari Devlet Hastanesinde 23 yıldır hemşire olarak görev yapan, aynı zamanda Sümbül Engelli Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımında top koşturan Rukiye Ertuş, yaşama azmiyle çevresinden takdir topluyor.

Hakkari’de 1998’de Sağlık Meslek Lisesini birincilikle bitiren, bir yıl sonra geçirdiği trafik kazası sonucu bedensel engelli bir birey olarak yaşamını idame ettiren Rukiye Ertuş, Hakkari Devlet Hastanesinde meslektaşlarıyla insanların daha iyi sağlık hizmeti alması için çaba sarf ediyor. Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı oyuncusu Ertuş: “Bu trafik kazası bana şükretmeyi, hayata farklı bakmayı öğretti. Engelli olmak bana mücadeleci, azimli, kararlı olmayı öğretti”

Sümbül Mahallesi’nde annesiyle yaşayan 45 yaşındaki Ertuş, 1998’de Sağlık Meslek Lisesini birincilikle tamamladı.

Mezun olduktan bir yıl sonra trafik kazasında kız kardeşini kaybeden Ertuş, belden aşağı felç geçirerek bedensel engelli bir birey olarak yaşamını idame ettiriyor.

Yaşama azmiyle yaşadığı travmayı atlatan Ertuş, Ankara’da 2001’de düzenlenen hemşirelik sınavını başarıyla geçerek Hakkari Devlet Hastanesine atandı.

Geçen yıl da Eskişehir Anadolu Üniversitesinde Sağlık Yönetimi Bölümünden mezun olan Ertuş, görev yaptığı hastanede meslektaşlarıyla yöre halkının en iyi sağlık hizmetini alabilmesi için çaba sarf ediyor.

Mesleğini 23 yıldır büyük bir aşkla sürdüren ve çalışma azmiyle örnek olan Ertuş, 3 yıl önce tanıştığı basketbolda da kendini geliştirerek Sümbül Engelli Tekerlekli Sandalye Basketbol takımına katıldı.

İş dışındaki zamanının büyük bölümünü basketbolla geçiren Ertuş, takımının başarısı için ter döküyor.

Hayat hikayesini AA muhabirine anlatan Ertuş, 1999’da geçirdiği trafik kazası nedeniyle büyük bir travma yaşadığını, kazada kız kardeşini kaybettiğini söyledi.

Zorlu birkaç ameliyattan sonra toparlanmaya başladığını belirten Ertuş, “Hiç umutsuzluğa kapılmadım. Hep azmettim. Şu an Hakkari Devlet Hastanesinde masa başında görevimi ifa ediyorum. Sağlık Meslek Lisesini birincilikle bitirmiştim. Eskişehir Üniversitesi Sağlık Yönetimi mezunuyum. 2 yıldır da tekerlekli sandalye basketbol takımında oynuyorum. Doğa ile iç içeyim. Kitap okumayı seviyorum. Hayatımı idame ettiriyorum.” diye konuştu.

– “İyi ki ben de hemşireyim”

Yaşadığı zorlu süreçte ailesinin, iş arkadaşları ve Ankara’daki doktorlarından büyük destek gördüğünü dile getiren Ertuş, şunları kaydetti:

“Hayat beni farklı bir yöne çekti ama daha da güçlü yaptı. Bu trafik kazası bana şükretmeyi, hayata farklı bakmayı öğretti. Engelli olmak bana mücadeleci, azimli, kararlı olmayı öğretti. Anneme de yardımcı olmaya çalışıyorum. Asıl desteği de ondan alıyorum. Engelli olan arkadaşlarımıza da şunu söylemek istiyorum. Lütfen hayattan yılmasınlar. Mücadelelerine devam etsinler. Çünkü rehabilitasyon hareket özgürlüğü demektir. Kesinlikle bir uğraşları olsun. Her birey bir engelli adayıdır. Önemli olan bu mücadeleyi devam ettirebilmektir. Yoksa dört duvar arasında kalarak hayatımızı idame ettiremeyiz. Çok özverili güzel bir mesleğimiz var. İyi ki ben de hemşireyim.

Tüm hemşirelerin insanların sağlığı için çanla başla mücadele verdiğini vurgulayan Ertuş, meslektaşlarının omuz omuza vererek görevlerini en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştığını belirtti.

– “Basketbol hem fiziksel hem de ruhsal olarak çok iyi geldi”

Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ali Mesut Keskin’in destek ve teşvikiyle basketbola başladığını anlatan Ertuş, şu ifadeleri kullandı:

“Sümbül Engelli Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı ile 2 yıldır çalışmalara katılıyorum. Zamanımın çoğunu iş ve basketbolla geçiriyorum. Biz bir aile olduk. Sayın Valimiz Ali Çelik, dernek başkanımız, antrenörümüz ve takım arkadaşlarımızın hepsinin çok desteği var. Burada bu sporu yapıyor olabilmemiz çok önemli. Çünkü engellilerin hayatla buluşmasını sağlıyor. Derneğimiz bize her anlamda destek çıkıyor. Önceden, düşüp bir yerimi kırarım diye korkuyordum. Bu yüzden biraz da geç başladım ama iyi ki başlamışım. Zamanımız çok güzel geçiyor. Sağlık açısından bize çok faydası var. Basketbol hem fiziksel hem de ruhsal olarak çok iyi geldi.”

Kaynak: AA


Bedensel Engelli Sporcu Hemşire Rukiye Ertuş Sümbül Engelli Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
7
Spor / Engelli Bireyler Artvin Rüzgarında Özgürlüğe Kanat Açtı
« Son İleti Gönderen: kayseriengelliler Mayıs 13, 2024, 02:15:39 ÖS »
Engelli Bireyler Artvin Rüzgarında Özgürlüğe Kanat Açtı



Türk Hava Kurumu Artvin Şubesi, “10-16 Mayıs Dünya Engeliler Haftası” kapsamından engelli bireylere yamaç paraşütü heyecanı yaşattı.

Türk Hava Kurumu (THK) Artvin Şubesince engellilerin hayatın her alanında var olması gerektiğine dikkati çekmek amacıyla Kemalpaşa ilçesindeki 410 rakımlı Üçkardeşler Tepesi`nde bu yıl da etkinlik organize etti. Yamaç paraşütü pilotları, engelli bireyleri tepeden sahile kadar yaklaşık 6 kilometrelik parkurda uçuş deneyimi yaşadı.

Görme ve bedensel engelli Ayça Cinkaya, Ziya Kar, Ömürcan Tayfun Balmumcu, Hamdi Ustabaş, Tolunay Lokumcu, Aydoğan Can Yılmaz, Türk Hava Kurumu, tecrübeli pilotu Bayram Yücel eşliğinde tandem (ikili) atlayışı gerçekleştirerek, ilk kez bu heyecanı yaşadı.

“Uçma fırsatı bulamayan özel vatandaşlarımızı havacılık sporuyla tanıştırdık”

Türk Hava Kurumu Artvin Şube Başkan Emin Üçüncü, yaptığı açıklamada “10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası münasebetiyle Artvin Engelliler Dernek Başkanlığıyla birlikte ortak bir proje hazırladık. İlimizde aileleriyle uçmak isteyen engelli bireylerle buluştuk. Havacılığı merak eden uçma fırsatı bulamayan engelli bireyleri havacılık sporuyla tanıştırdık. Değerli hocamız Bayram Yücel’in katkılarıyla onlara bu heyecanı yaşatıyoruz. ’Uçmak isteyen bu sporu bende tatmak istiyorum’ diyen özellikle böyle özel vatandaşlarımız olursa bizimle mutlaka iletişime geçsinler, Türk Hava Kurumu olarak tüm engelli arkadaşlarımızı uçurmaya devam edeceğiz. Sadece yılın belli günlerinde değil istedikleri zamanda buradan güvenli bir şekilde bu güzel manzarada uçurmak istiyoruz. Aynı zamanda uçmayan kalmasın diye Artvin ilimizde başarılı öğrencilerimize yönelik çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“Evlerimizden çıkalım bu güzellikleri tadalım”

Hopa Bedensel Engelliler Dernek Başkanı Aydoğan Yılmaz ise, “10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası hafta kapsamında, Artvin Türk hava kurumun yaptığı bu güzel etkinlikte engelli bireylere uçma sporunu tanıştırdık. Emeği geçen herkese bu güzel organizasyon için teşekkür ediyoruz. Tüm engelli bireylere buradan sizin aracılığınızla sesleniyorum evlerinizden çıkalım bu güzellikleri tadalım” diye konuştu.

Bedensel engelli Tolunay Lokumcu (26) ise “Yamaç paraşütüyle Kemalpaşa’ya bir göz attım. Hiç korkmadım. Çok heyecanlıydı herkesi bu heyecanı yaşasın. Korkulacak bir şey yok. Oldukça güvenli” ifadelerini kullandı.

Haber: İHA


Artvin Engelliler Dernek Başkanlığı Engeliler Haftası Türk Hava Kurumu Artvin Şubesi Yamaç Paraşütü kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
8
Sağlık / Türk Kızılay’ın İşitme Engellilere Kan Bağışı Çağrısı
« Son İleti Gönderen: kayseriengelliler Mayıs 13, 2024, 02:11:47 ÖS »
Türk Kızılay’ın İşitme Engellilere Kan Bağışı Çağrısı



TÜRK Kızılay, işitme engellilerin kan bağışını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama başlattı. Uygulamayla, işitme engelliler belirli zamanlarda kendilerine sağlanacak tercüman desteği ile kan bağışı yapabilecek.

Türk Kızılay ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğinde yürütülen çalışma kapsamında, işitme engelli vatandaşlar, Ankara Türk Kızılay Orta Anadolu Bölge Kan Merkezi’nde tercümanlar eşliğinde kan bağışında bulundu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Kızılay Kan Bağışçısı Yönetimi Müdürü Dr. Metin Kalender, bundan sonra işitme engellilerin de kolaylıkla kan bağışı yapabileceklerini belirterek, “Kan bağışı süreçlerinde teknik olarak Sağlık Bakanlığı’nın gereği bir sorgulama formu var. Bu sorgulama formunda sorulanların doğru şekilde anlaşılıp hekim kontrolünden sonra da kendi imzaları ve bir yeminli tercüman imzasıyla birlikte kayıt altına alınarak bu işin yapılması gerekiyor. Çünkü kan güvenliği ve kişinin sağlığı için bu çok önemli. Herhangi bir enfeksiyon durumunda tekrar geri dönüp bu vatandaşımızla iletişime geçmemiz gerekiyor. Bir işitme engelli vatandaşımız da kan vereceği zaman artık bir tercüman eşliğinde hekimle iletişim sağlayarak ve formları doldurarak bunu yapabiliyor. İnşallah önümüzdeki günlerde de randevu sistemi üzerine oluşturulmuş bir çalışma da tamamlanacak ve işitme engelli bireyler gelip kan bağışında bulunabilecekler” dedi.

KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI
İşitme engelli vatandaşlar için formların ve konuyla ilgili ayrıntıların görüntülerini çektiklerini belirten Kalender, “Bu filmleri de dijital mecralara yerleştirdik, gelmeden önce bu filmleri izleyip formda nelerle karşılaşabileceklerini anlayabilecekler ve geldikten sonra da formu algılamak için değil, formu doldurduktan sonra doktorla olan iletişimde sadece tercümanla birlikte çalışacaklar. Bu çerçevede aslında sadece engelli bireyler değil bütün vatandaşlarımıza sürekli kan bağışına davet ediyoruz çünkü kan sürekli ihtiyaçtır. Nerde bağışlayabileceklerini öğrenmek için hemen ‘kanver.org’ sitemize girip oradaki kan verme noktalarını günlük inceleyebilirler. Bir de günlük yaklaşık 300 tane gezici ekiplerimiz var; onların da nerde konuşlandığını oradan görebilirler ve rahatlıkla kan bağışlayabilirler” ifadelerini kullandı.

Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu Başkanı Bülent Tekin ise, kan bağışı merkezlerinde tercüman olmasının işitme engelliler için çok önemli olduğunu ifade ederek, “Detay sorular çok fazla ama tercüman olmadığı zaman sorularla ilgili iletişim sıkıntısı olabiliyor. İşitme engelliler için biraz zor oluyor. Bu sefer kan vermek istediği zaman, tercüman olmadığı için vazgeçebiliyorlar ama tercüman olduktan sonra işitme engelliler daha çok gelmek ister. Bütün işitme engellilerini bağış yapmaya bekliyorum” diye konuştu.

Kaynak: DHA


kanbağışı Kızılay kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
9
Sağlık / SÜ, Engelli Ağız ve Diş Sağlığı Ünitesi Etkinlik Düzenledi
« Son İleti Gönderen: kayseriengelliler Mayıs 13, 2024, 02:09:52 ÖS »
SÜ, Engelli Ağız ve Diş Sağlığı Ünitesi Etkinlik Düzenledi



2022 yılında hizmet vermeye başlayan Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesindeki Engelli Ağız ve Diş Sağlığı Ünitesi, Türkiye’deki önemli bir boşluğu dolduruyor. Kuruluş amacı ve teknik donanımı itibarıyla ikinci bir örneği olmayan merkezde Konya’da eğitim gören engelli çocuklara yönelik ağız ve diş sağlığı taraması ile koruyucu tedavi uygulamalarını içeren etkinlik düzenlendi.

Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile Engel Tanımayan Diş Hekimliği Derneği tarafından düzenlenen ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi ve Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim (SOBE) Merkezindeki engelli öğrencilerin katılımıyla “Ağız ve Diş Sağlığı ile İlgili Gereksinimi Olan Engelli Çocuklarımıza Tedavi ve Koruyucu Uygulamalar” adlı etkinlik düzenlendi. Engelli Ağız ve Diş Sağlığı Ünitesinde 3 gün sürecek etkinlik kapsamında yaklaşık 300 çocuk için ağız ve diş sağlığı taraması ile koruyucu tedavi uygulamaları gerçekleştirilecek. Aileleri ve eğitmenleriyle birlikte gelen çocuklar ağız diş sağlığı ile ilgili eğitim alacak, ihtiyaç duyulması halinde randevuları planlanacak. Etkinlik kapsamında 4 ila 17 yaş arasındaki görme, işitme, bedensel ve zihinsel engelliler, down sendromlu ve otizmli bireylere hizmet verilecek.

Diş Hekimliği Fakültesi bünyesindeki Engelli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin açılışı için uzun zamandır gayret ettiklerini belirten Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, “Üniversitemizin toplumsal sorunların çözümünde yer almasından dolayı çok mutluyuz. Bu merkezimizde akademisyenlerimiz fedakarca çalışıyorlar. Merkezimizin açılışında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Engel Tanımayan Diş Hekimliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Sabah da, “Türkiye’nin birçok yerinde çalışma imkanı bulduk. Kuruluş amacı olarak, donanım olarak böyle bir merkeze sahip başka bir Diş Hekimliği Fakültesi görmedim. Burası, önümüzdeki aylarda veya yıllarda Konya’nın, bu bölgenin en gelişmiş Engelli Tedavi Diş Merkezi haline gelecek” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte Engelli Ağız ve Diş Sağlığı Ünitesine katkılarından dolayı Engel Tanımayan Diş Hekimliği Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Sabah ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Dairesi Başkanı Doç. Dr. Emre Korkut’a hediye takdim edildi. Etkinliğe; Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Emrullah Eken, Prof. Dr. İlhan Çiftci ve Prof. Dr. Ahmet Tuğrul Polat, Genel Sekreter Prof. Dr. Kamil Beşoluk, Genel Sekreter Yardımcısı Hikmet Özdemir, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kalaycı, akademisyenler, öğrenciler ve velileri de katıldı.

Kaynak: İHA


Ağız ve Diş Sağlığı Diş Sağlığı Engel Tanımayan Diş Hekimliği Engelli Çocuk kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
10
Antalya’da Zihinsel Engelli Kadın Diyaliz Merkezinde Saldırıya Uğradı



Antalya’da zihinsel engelli bir kadın, diyalize gittiği merkezde sol gözüne atılan yumrukla yaralandığını iddia etti. Olayın ardından ablası sağlık raporu alarak suç duyurusunda bulundu. Diyaliz merkezi ise olayın kendilerinde yaşanmadığını belirtti. Antalya’da zihinsel engelli Lütfiye Yıldırım, diyalize girmek için gittiği merkezde sol gözüne atılan yumrukla yaralandığını iddia etti. Talihsiz kadının yumruğun şiddeti ile yere düşmesi sonucu sağ ve sol kolunda da morarma meydana geldi. Yaşlı kadının ablası ise kardeşinin durumunun iyi olmadığını belirterek, sağlık raporu alarak savcılığa suç duyurusunda bulundu. Diyaliz merkezinden yapılan açıklamada ise olayın kendilerinde yaşanmadığını ve güvenlik kamerası görüntüleri ile bunu ispatlayacaklarını belirtti.

Olay, 23 Şubat günü saat Kepez ilçesi Yeni Mahalle’de bulunan Özel Daviva Nefroloji Diyaliz Merkezinde yaşandı. Alınan bilgiye göre yaşlı; bakım merkezide kalan zihinsel engelli Lütfiye Yıldırım (64), olay günü diyaliz tedavisi almak üzere adrese gitti. İddiaya göre, yaşlı kadın burada temizlik işleri ile uğraşan ismini bilmediği bir kişinin yumruklu saldırısına maruz kaldı. Talihsiz kadının yumruğun şiddeti ile yere düşmesi sonucu sağ ve sol kolunda da morarma meydana geldi. Aldığı darbe ile yeri yığılan yaşlı kadının yardımına diğer çalışanlar koştu. Diyaliz tedavisi sonrası huzur evine geri dönen yaşlı kadının gözünün morardığını gören çalışanlar durumu ablası Yasemin Soytürk’e bildirdi. Gördüğü manzara karşısında şaşıran dönen Soytürk, ablasını alarak sağlık kuruluşuna gitti. Buradan alınan doktor raporu ile birlikte polis merkezine giden abla kardeş şikayetçi oldu. Polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

“Bana yumruk atan kişiden şikayetçi ve davacıyım”
Diyaliz merkezinde yaşanan olayı anlatan Lütfiye Yıldırım, “Gözüme yumruk attı, kollarıma vurdu. Sonra bana serum taktılar. Yere düştüm, zor kalktım. Kollarım acıdı” dedi. Lütfiye Yıldırım ablası ve avukatı ile birlikte verdiği ifadede korkunç olayın 23 Şubat Cumartesi günü meydana geldiğin söyledi. Yüzü tanınmaz halde olan Yıldırım ifadesinde şunları söyledi: “Ben zihinsel engelliyim, okuma yazma bilmiyorum. Özel Antalya Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezi’nde yaklaşık 2,5 aydır kalmaktayım. 23 Şubat günü saat 11.30 sularında servis ile özel diyaliz merkezine gittim. Yenimahalle’de bulunan özel diyaliz merkezine girdiğimde ismini bilmediğim temizlik işlerini yapan esmer uzun boylu erkek şahıs hiçbir şey söylemeden direk sol gözüme yumruk attı. Ben yere düştüm. Beni yeden diğer çalışanlar kaldırdı. Diyaliz işlemleri yapıldıktan sonra diyaliz merkezinin aracı ile beni akşam saatlerinde tekrar kaldığım huzurevine götürdüler. Ablam Yasemin Soytürk huzurevine geldi ve birlikte Sema Yazar Polikliniğine gittik. Burada doktor raporu aldım. Sol gözümde morluk ve şişme, sağ ve sol kolumda şişlik ve morarma olduğunu gördüm. Bana yumruk atan kişiden şikayetçi ve davacıyım.”

“Durumu çok kötü, başka birisi olsa kendisini korurdu”
Yaşananları anlatan abla Yasemin Soytürk ise şöyle konuştu: “Perşembe günü kardeşimin sağlık kontrolü vardı kontrollerini yaptırarak sağlam olarak huzurevine teslim ettim. Cuma günü diyalizi vardı, diyalizden sonra beni aradılar. Acil gelmemi istediler, ne olduğunu sorduğumda kardeşimin darp edildiğini belirttiler. Gittiğimizde çok kötü durumdaydı, bir gözü ve kollarının durumu iyi değildi. Gözünün birisi tamamen kapanmış. Oradan karakola gittik, şikayetçi olduk. Sağlık raporu aldık, iddiaya göre sağlık merkezinin doktoru alerji olduğunu söylemiş. Diyaliz merkezinin bizi arayarak durumu bildirmesini ne ne olduğunu açıklamasını isterdik. Kardeşimin bu şekilde olması hoş bir şey değil. Durumu çok kötü, başka birisi olsa kendisini korurdu. Şikayetimizin sonuna kadar arkasında bulunacağız, kim yaptı ise bulunmasını istiyoruz. Benim kardeşime ne oldu. Huzur evi diyaliz merkezine sağlam gittiğini söyledi.”

“Güvenlik kamerası görüntülerinde böyle bir şeyin olmadığı bellidir”
Diyaliz merkezinden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Biz de gereken işlemleri yapıyoruz, gerekli tutanakları tuttuk. Güvenlik kamerası görüntülerimiz var, güvenlik kamerası görüntülerinde böyle bir şeyin olmadığı bellidir. Savcılık güvenlik kamerası görüntülerini izlediği zaman olayın bizden kaynaklanmadığını görecektir. Olay şu anda savcılıkta biz de çok üzüldük, ama kurumumuzda böyle bir hadise yaşanmadı.”

Kaynak: İHA


Diyaliz Saldırı kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Sayfa: [1] 2 3 ... 10