*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelliler Seçimde Oyu nasıl Kullanılacak?  (Okunma sayısı 1008 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelliler Seçimde Oyu nasıl Kullanılacak?
« : Mart 26, 2014, 03:43:03 ÖÖ »
Engelliler Seçimde Oyu nasıl Kullanılacak?



Seçmen, sandık başkanı tarafından verilecek olan birleşik oy pusulası ile birlikte üzerinde "EVET'veya "TERCİH" yazılı mührü alarak kapalı oy verme kabinine girecek. Mührü birleşik oy pusulasında tercih ettiği parti veya varsa bağımsız adaya ait özel daire içine basacak. Daha sonra, katladığı oy pusulasını zarf içine koyacak ve sandığa atacak. Seçmen, mührü sandık kurulu başkanına verince oy verme işlemi tamamlanacak. Aynı sandık çevresinde belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve il genel meclis üyeliği seçimlerinin birlikte yapılması halinde, bu işlem 3 seçim için de tekrarlanacak.

ENGELLİLER YARDIM ALABİLECEK

Körler, felçliler veya bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar, seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek.

Seçmen kimlik tespiti Seçmenin, oy verme işlemi sırasında nüfus cüzdanı, soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi veya sürücü belgesinden birini ibraz etmesi gerekiyor.

Kaç çeşit oy kullanılacak?

Büyükşehirlerde: Büyükşehir, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi.

Büyükşehir olmayan illerde: 11 genel meclisi üyeliği seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi.

Köyde: 11 genel meclisi üyeliği seçimi, köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi,

Oy zarf türleri

TURUNCU ZARF: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası ve turuncu renkli zarf ile kullanılacak.

MAVİ ZARF: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin san renkli birleşik oy pusulası mavi zarfla kullanılacak. Büyükşehirlerde ise büyükşehir başkanlığına ilişkin beyaz renkli oy pusulasıda mavi zarfla kullanılacak.

MOR ZARF: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası mor renkli zarf ile kullanılacak.

Sandık Görevlisi Partililere Uyarılar

Siyasi partiler, olası hile ve provokasyonlara karşı sandık başındaki görevlileri uyarıyor, i Sandıklarda görevli partililerin dikkat etmesi gereken hususlar şöyle sıralanıyor:

Geçersiz Oy Pusulası

Seçim saatlerinin dolmasının ardından oy sayımında geçersiz olarak sayılacak oylar şunlar:

- Sandık kurulu tarafından verilen orijinal oy pusulaları dışındaki oy pusulaları.

- Üzerinde seçmenin adı, imzası vb. yazılar bulunan oy pusulaları.

- Sandık Kurulu'nun mührünü taşımayan oy pusulaları.

- Evet mührü basılmamış ya da birden fazla partiye evet mührü basılmış oy pusulaları.

- Zarfın içine oy pusulası dışında başka bir kağıt konulmuşsa, o oy pusulaları.

- Seçmenlere verilen zarfın üzerinde iki mühür bulunmalı. Biri ilçe seçim kurulunun diğeri ise sandık kurulunun mührü. Bunlardan biri eksik olursa o zarf geçersiz olur.

- Zarfın üzerinde seçmenin adını belli edecek bir işaret varsa geçersiz olur.

Seçmen Cezaları

-Oy kullanmayan seçmenler adına oy atanlara 3-5 yıl hapis cezası.

- İki sandıkta birden oy kullananlara 3-5 yıl hapis ye ağır para cezası.

- İtiraz ve şikayetleri tutanağa geçirmeyen Sandık Kurulu üyelerine, 1 yıl hapis cezası.

- Seçim sonuçlarını değiştirmeye çalışan tutanakları tahrif edene 5-8 yıl hapis cezası. / ÖMER OZAN

26.03.2014 - Bugün


Anahtar Kelimeler : Bazen de ne heves kalır yüreğimizde ne de çare.Gün gelir şükredersiniz bugüne ,gün gelir keşkeler dolanır dilinize !Rabbim her seferinde ...ELHAMDÜLİLLAH ile başlayan cümleler kurmayı Nasip etsin BİZLERE  Amin