*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: "Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik" Yayımlandı  (Okunma sayısı 1341 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
"Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik" Yayımlandı
« : Kasım 26, 2013, 02:04:05 ÖS »
"Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik" Yayımlandı



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın çalışmaları neticesinde işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan engelliler için çalışma ortamının özel olarak düzenlendiği korumalı işyerlerine ilişkin yeni düzenleme ve tedbirleri içeren “Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik” 26 Kasım 2013 tarihinde 28833 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Engellilik durumları sebebiyle işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan engellilerin istihdamı için 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’da düzenlenen korumalı işyerlerinin geliştirilmesi, 2013-2015 yıllarını kapsayan Dokuzuncu Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program’da ele alınarak, korumalı işyerlerine ilişkin mevzuat çalışmalarının tamamlanıp korumalı işyerlerinin işlevselleştirilmesinin sağlanması öngörülmüştür.
 
Bu çerçevede korumalı işyerlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmalarını sürdüren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı işbirliği ile işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan engelliler için çalışma ortamının özel olarak düzenlendiği korumalı işyerlerine ilişkin teşvik edici özel tedbirleri içeren “Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik”i hazırlamıştır.
 
26 Kasım 2013 tarihinde 28833 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik”, özellikle korumalı işyerlerinin kurulması ve geliştirilmesinde kolaylaştırıcı tedbirler içeriyor.
 
“Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik”le birlikte korumalı işyerlerinin daha fazla yaygınlaşması ve kurulmalarını kolaylaştırılmasını sağlamak üzere daha önceden büyükşehir belediye sınırları içinde en az otuz, büyükşehir belediye sınırları dışında en az onbeş olarak belirlenen çalışan sayısı sınırı en az sekiz engelli birey olarak değiştirildi. Ayrıca korumalı işyerlerinde çalışacak engelli bireylerin sayısının toplam işçi sayısına oranı yüzde yetmiş beşten az olamayacak.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında gerçekleştirilen “İşgücü Piyasasının Engelliler Açısından Analizi Projesi” sonuçlarına göre işgücü piyasasında en az tercih edilen engelli grubu, zihinsel engelliler ile ruhsal ve duygusal engelli grubudur. Bu veriyi de dikkate alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, yeni dönemde korumalı işyerlerinde işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engellilerin istihdam edilmeleri için “Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik” kapsamında kurulacak korumalı işyerleri için zihinsel veya ruhsal engelli istihdamı şartı getirildi.
 
Buna göre korumalı işyerinde istihdam edilebilmek için;
 
a) En az % 40 oranında zihinsel veya ruhsal engelli olmak,
 
b) Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olmak,
 
c) 15 yaşını bitirmiş olmak gerekir.
 
Ayrıca yeni Yönetmelikle korumalı işyerinde; korumalı işyerinin işleyişinden sorumlu olan korumalı işyeri yöneticisi ile mesleki ve teknik eğitim alanında yükseköğrenim görmüş veya usta öğreticilik yeterliliğini haiz eğitici personel istihdamı zorunlu hale getirildi.
 
“Korumalı İşyerleri Hakkında Yönetmelik”le birlikte korumalı işyeri statüsünün kazanılması için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekmektedir. Korumalı işyeri kurmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, işyerinin üretim faaliyetini veya faaliyetlerini, işyerinde çalışan veya çalışacak toplam işçi sayısını, çalışan veya çalışacak engelli birey sayısını, engel durumlarını ve işyerinde yaptığı veya yapacağı işler ile işyerinin adresini belirten ve işyerine korumalı işyeri statüsü kazandırma talebini içeren dilekçe ile
 
Korumalı işyeri açmak isteyen gerçek kişi veya tüzel kişi temsilcisi;
 
a) T.C. Kimlik Numarası beyanı,
 
b) Adli sicil kaydına ilişkin yazılı beyanı,
 
c) Tüzel kişinin temsilcisinin yetki belgesi,
 
ç) Dernek ve vakıflar için, vakıf senedi veya dernek tüzüğünde amaçlar arasında eğitim ve üretim faaliyetlerinin yer aldığını gösteren belge,
 
d) Yıllık gelir ve yıllık kurumlar, katma değer, özel tüketim, özel iletişim ve banka ve sigorta muameleleri vergileri, gelir ve kurumlar vergisine ilişkin tevkifatlar ve geçici vergiye ilişkin vergi asılları ile bu vergi türlerine ait vergi ziyaı cezaları, gecikme zam ve faizleri bağlamında vergi borcu ile sosyal güvenlik kurumlarından alınacak prim borcu olmadığına dair belge,
 
e) İlgili mevzuatı uyarınca alınması gereken izin ve belgeler,
 
ile
 
Korumalı işyeri yöneticisinden;
 
a) T.C. Kimlik numarası beyanı,
 
b) Adli sicil kaydına ilişkin yazılı beyanı,
 
c) Bulaşıcı bir hastalığı bulunmadığına ilişkin yazılı beyanı,
 
ç) Eğitim durumuna ilişkin yazılı beyanı
 
ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuracak.
 
Korumalı işyeri statüsü almak üzere Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvuran gerçek veya tüzel kişilerin talepleri işyerinde gerekli tespit ve incelemeleri yapmak suretiyle en geç otuz gün içinde Komisyonca değerlendirilecek. Başvurusu yapılanlardan Komisyonca yapılacak değerlendirme sonucunda uygun görülen işyerlerine Valilikçe, Korumalı İşyeri Statüsü Belgesi düzenlenecek.
 
Yeni Yönetmelikle birlikte kurulan korumalı işyerleri yılda en az bir kez Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından, gerekli görüldüğü hallerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı denetim elemanlarınca denetlenecek. Denetleme sonucunda Yönetmelikte belirtilen koşulların bir veya birkaçını yerine getirmediği tespit edilen işyerleri Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yazılı olarak uyarılacak, otuz gün içinde eksiklikleri tamamlamayan işverenlerin korumalı işyeri statüsü belgesi Komisyonun görüşü alınarak Valilikçe iptal edilecek.
 
Korumalı İşyeri Nedir?
 
Korumalı işyerleri, işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan zihinsel veya ruhsal engelli bireylere istihdam oluşturmak amacıyla Devlet tarafından teknik ve mali yönden desteklenen ve çalışma ortamı özel olarak düzenlenen işyerini ifade etmektedir. Zihinsel, otizmli ve akıl hastalığı bulunan engelliler için devreye sokulması planlanan Korumalı İşyerlerinde yüzde 75 oranındaki sayıda engelli çalışmak durumundadır. Ülkemiz açısından korumalı işyerleri, işgücü piyasasına kazandırılmaları güç olan özür gruplarından zihinsel engelliler, ruhsal ve duygusal engelli olanların eğitim düzeyleri, bir mesleğe sahip olma imkanları ve işsizlik oranları göz önünde bulundurulduğunda, çok daha büyük önem arz etmektedir. Engelliler için çalışma ortamının özel olarak düzenlendiği korumalı işyerlerinin işlerliğinin sağlanması için, korumalı işyerlerine ilişkin teşvik edici özel tedbirleri içeren yasal düzenlemelerin yapılması zorunluluk arz etmektedir.
 
Korumalı İşyerleri için planlanan yasal düzenleme ve teşviklerle, engellilerimizin engellerini işgücü piyasası için fırsata dönüştürülmesi planlanmaktadır. İşgücü piyasasında da devrim niteliğinde olacak bu düzenleme ve teşvikler ile hem istihdam fırsatı bulamayan engellilerimiz için yeni istihdam kapıları açılacak, hem de engellilerimizin ülkemizin işgücüne daha fazla katkıda bulunmasıyla ekonomimiz daha da iyi bir noktaya gelecektir.
 
Günümüzde korumalı işyerlerinde istihdam, pek çok ülkede birbirinden farklı ve çeşitlilik gösteren kurumsal örgütlenmelerle yaygınlaşma eğilimi göstermekte ve çalışmak isteyen engellilere iş imkânı sağlanmaktadır. Avrupa ülkelerinde engelli nüfusuna ilişkin net bir sayı vermek güç olmakla birlikte, son dönemlerde Avrupa Birliğine üye ülkelerde yaklaşık 465.000 engellinin korumalı işyerlerinde çalıştığı tahmin edilmektedir.
 
2007 – 2013 yıllarına ilişkin Dokuzuncu Kalkınma Planında, İstihdamın Artırılması başlığı altında yer alan İşgücü Piyasasının Geliştirilmesi alt başlığı altında, işgücü piyasasında zorluklarla karşılaşan kadınlar, gençler, uzun süreli işsizler, engelliler ve eski hükümlüler için fırsat eşitliğinin sağlanması amaçlanmıştır. Aynı alt başlık altında, engellilerin ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının artırılmasına yönelik, sosyal ve fiziki çevre şartlarının iyileştirilmesi, özel eğitim imkânları ve çalışma ortamının özel olarak düzenlendiği korumalı işyerlerinin geliştirilmesi öngörülmüştür.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Korumalı İşyerleri Yönetmeliği ile hayatını kazanmak isteyen tüm engellilerimizin kendi ayakları üzerinde durabileceği bir Türkiye hedeflemektedir.-eyh.org.tr


Anahtar Kelimeler : Uyku bozuklukları