*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı Tokyo Kazandı  (Okunma sayısı 2428 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı Tokyo Kazandı



Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılan  oylamada 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği yapacak Tokyo  finalde 60, İstanbul ise 36 oy aldı.
 
Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) verdiği bilgiye göre,  finalde Tokyo 96 oyun 60'ını alarak 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na  evsahipliği yapma hakkı kazandı. İstanbul ise 36 oyda kaldı.
 
İlk tur oylamasında ise Tokyo'nun, 94 oyun 42'sini alarak finale  kaldığı bildirildi. İlk tur oylamasında Madrid ile İstanbul 26'şar oy almış ve bu  iki şehir arasında yeni bir oylama daha yapılmıştı. Finale kalacak son aday  şehrin belirleneceği iki aday arasındaki oylamada ise İstanbul'un 49, Madrid'in  ise 45 oy aldığı kaydedildi.
 
2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na evsahipliği  yapacak Tokyo, 2 olimpiyat düzenlenen 4 kentten biri olacak.
 
Olimpiyatlara ilk kez 1940 yılında talip olan ve evsahipliğini kazanan Tokyo, 2. Dünya Savaşı nedeniyle bu oyunları düzenleme fırsatını bulamadı. Daha sonra 1960 Olimpiyatları için aday olan Tokyo, bu olimpiyatları ise Roma'ya kaptırdı.
 
İlk olimpiyat tecrübesini, 1964'de tadan ve yaz olimpiyatlarını düzenleyen ilk Asya kenti olan Tokyo, bir önceki adaylık dosyasını ise 2016 Olimpiyatları için teslim etti. Bu olimpiyatların evsahipliğini almayı başaramayan Japonya'nın başkenti, oyunları Rio de Janeiro'ya kaptırdı.
 
Olimpiyatlara 5. kez aday olan Tokyo, 2020 Olimpiyatları ile 2 olimpiyat düzenleyen Paris, Los Angeles ve Atina'dan sonra dördüncü kent olacak. Daha önce Japonya ise 4 kez olimpiyat düzenleyen ülke olarak tarihe geçecek. Japonya'nın Sapporo ve Nagano kentleri, 1972 ve 1998 Kış Olimpiyatları'na evsahipliği yapmıştı.
 
''Yarını keşfet'' sloganıyla yola çıkan Tokyo, sürekli gelişen dünyada küresel keşfi ve durmak bilmeyen yenilenmeyi bir araya getirmeyi taahhüt ediyor. Japon insanının benzersiz kültürü ve değerleri ile Tokyo kentinin coşkusunu ve küresel trendleri birleştirmeyi hedefleyen Tokyo 2020, yeni neslin gözünde olimpik değerleri güçlendirmeyi ve dünya çapında daha fazla genci sporla tanıştırmayı garanti ediyor.
 
Japonya'nın geleneksel sakura (kiraz) ağacının çiçekleriyle bezeli bir çelenkten esinlenerek tasarlanan Tokyo 2020 logosu, tek bir dünyayı sembolize ediyor. Japon öğrenci Ai Shimamine tarafından tasarlanan logo, dünya çapında dostluğa ve barışa vurgu yapıyor.
 
Tokyo halkının olimpiyatlara desteği, ilk açıklamaya göre yüzde 70 idi. Ancak geçen ay sonunda Tokyo Hükümeti'nin yaptırdığı ankete göre bu oran, yüzde 92'ye yükseldi. Madrid'de halk desteği yüzde 76, İstanbul ise yüzde 83 olarak öne çıkmıştı.
 
İstanbul 2020'nin Bütçesine Yaklaşamıyordu
 
Ekonomide yeni bir yapılanmaya giden Tokyo, 2020 Olimpiyatları için sadece 4,9 milyar dolarlık bir kaynak ayırdı. Tokyo'nun bütçesinin, devlet ve özel sektörün biraraya gelmesiyle 19,2 milyar dolara çıkan İstanbul'un bütçesinin neredeyse 3'te 1'i olması dikkati çekiyor.
 
Londra, geçen yaz düzenlediği olimpiyatlara 3,8 milyar dolar harcamış, Çin ise özellikle şaşalı açılış ve kapanış törenleriyle zihinlerde yer eden 2008 Pekin Olimpiyatları için 43 milyar dolar harcama yaparak olimpiyat tarihinde bir rekora imza atmıştı. Türkiye'nin, İstanbul 2020 için ayırdığı bütçe ise Pekin'den sonra olimpiyatlara ayrılan en büyük kaynak oldu.
 
Tokyo, son aylarda bütçesinde bazı artışlar gerçekleştirmek için harekete geçti. Bu hedef doğrultusunda yeni sponsor arayışlarına giren Tokyo'nun, giyim sektöründeki en önemli kuruluşlarından biri olan AOKI Holding ile anlaştığı belirtiliyor. ABD'li ünlü şarkıcı Lady Gaga'nın kostümlerini üreten, Japonya'nın önde gelen moda tasarımcılarından Junko Shimada'nın, Lozan'da ve Buenos Aires'te sunum yapacak Tokyo 2020 ekibinin giysilerini tasarlayacağı ileri sürülüyor.
 
Statlar Açılış ve kapanış törenleri ile atletizm, futbol (final maçı) ve ragbi maçlarının yapılacağı Ulusal Olimpiyat Stadı'nın (National Olympic Stadium), 1 milyar dolarlık bütçeyle yenileneceği ve önce 2019 Dünya Ragbi Şampiyonası, daha sonra da 2020 Olimpiyatları için kullanılacağı belirtiliyor.
 
Tüm müsabakalar için 35'in üzerinde tesisin sözünü veren Tokyo 2020 yetkilileri, futbol maçlarının ise Tokyo Stadı, Uluslararası Yokohoma Stadı, Saitama Stadı, Sapporo Dome ve Miyagi Stadı'nda yapılacak.
 
Deprem, Tsunami ve Nükleer Sızıntı
 
Japonya'nın evsahipliğine engel olabilecek en önemli faktör olarak, 11 Mart 2011'de başlayan nükleer sızıntının hala devam etmesi görülmüştü. Tohoku depremi ve tsunamisinin ardından yaşanan Fukuşima Nükleer Santrali kazası sonucunda ortaya çıkan nükleer sızıntı, çevre sağlığını büyük ölçüde etkiliyor. Uzmanlar, atmosfere radyoaktif madde salınmasına sebep olan kazanın, Çernobil felaketinden sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer kazası olduğunu belirtiyor.
 
Kazanın üzerinden 2 yıl geçmesine karşın nükleer sızıntı hala devam ediyor. Her ne kadar Tokyo Valisi Naoki Inose, Londra'daki bir açıklamasında, ''Tokyo'daki radyasyon miktarı normal seviyede hatta Londra ile aynı. Ayrıca Tokyo, Fukuşima'ya uzak ve güvenli'' ifadelerini kullansa da Japonya'da Tokyo 2020'yi desteklemeyen bir grup, 200 kilometre uzaklıkta olan Tokyo'nun nükleer sızıntıdan fazlasıyla etkilendiğini ve Vali Inose'nin, radyasyonun karıştığı toprağı gözardı ettiğini savunuyor.
 
Kulislerde, temmuz ayında yeni bir sızıntının ortaya çıkmasının ardından ağustos ayında da devam eden başka sızıntıların, bu kentin evsahipliği şansını zora sokacağı dile getirilmişti.
 
Vali Inose'nin Büyük Gafı
 
Tokyo 2020 Adaylık Komitesi Başkanlığını da yürüten Tokyo Valisi Naoki Inose, adaylık sürecindeki gafıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Mart ayında ABD'nin New York Times gazetesine verdiği demeçteki ifadeleri için af dileyen Inose, İstanbul'un Tokyo'ya oranla adaylık için "daha az gelişmiş" ve "daha az donanımlı" bir kent olduğunu iddia etmiş, "Sporcular için en iyi yer hangisi? İki ülkenin oluşturmak üzere olduğu altyapısını ve gelişmiş tesislerini birbiriyle karşılaştırın" ifadelerini kullanmıştı.
 
Inose, "Müslüman ülkelerin tek ortak yönü Allah. Birbirleriyle kavga halindeler ve toplumsal sınıfları var" ifadeleriyle de büyük tepki toplamıştı.
 
DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR:
 
23:20 Ve tarihi karar açıklandı. 2020 Olimpiyatları Tokyo'da yapılacak.
 
23:03 2020 Olimpiyatları'nın ev sahibi açıklanıyor.
 
22:00 Ve elenen şehir Madrid oldu. İstanbul ve Tokyo finale kaldı. Final 23:20'de gerçekleşecek.
 
21:57 İstanbul ve Madrid'in oyları arasında eşitlik var. Bu iki şehir için yeniden oylama yapılıyor.
 
21:46 Ve oylama işlemine geçildi.
 
21:10 İstanbul 2020 Olimpiyatları ev sahipliği için ilk oylama 21.45'te başlıyor.
 
21:04: Uluslararası Olimpiyat Komitesi sunumlarla ilgili değerlendirmelerde bulunuyor.
 
19:50: İstanbul, Tokyo ve Madrid'in sunumu bitti. IOC ilk tur oylaması için toplantıya girdi. 1 saat sonra ilk turun sonuçları açıklanacak ve üç aday kentten biri elenecek.
 
İSTANBUL ve TOKYO FİNALE KALDI
 
2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na aday kentlerden İstanbul ve Tokyo finale kaldı.
 
IOC heyetinin yaptığı ilk tur oylamasının sonucunda İstanbul ve Madrid arasında eşitlik yaşandı. Tokyo ise finale kaldı. Madrid ve İstanbul arasında yapılan oylamada da İstanbul finale kaldı.
 
Ev sahibi olacak ülkenin belli olacağı oylama da tamamlandı ve kararın açıklanması bekleniyor.
 
SULTANAHMET MEYDANI'NDA DEV EKRAN
 
Buenos Aires'te yapılacak 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları evsahibi şehir seçimi, Sultanahmet Meydanı'nda kurulan ekranlarla on binlerce spor severe izlettiriliyor. Seçimlerin izleneceği alan, İstanbul 2020'nin kıtalararası maratonunu için öngörülen bitiş noktasına kuruldu.
 
NELER YAŞANDI?
 
Türk sporunun değil, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli günlerinden biri geldi. 2020 Olimpiyatları'nın ev sahibinin belli olmasına saatler kala, nefesler tutuldu. İstanbul 2020'nin sunumu tamamlandı... Türkiye heyeti şu konuşmaları yaptı:
 
BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN : 16 saatlik rekor bir uçuşla buraya gelirken değerlendirme yapıp komiteyi hangi dillerde selamlayacağımızı konuştuk. Ben ortak bir dile inanıyorum. Ben sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Barışa en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz. Dostluğun ve kardeşliğin şehri İstanbul'dan bir mesaj vermek istiyoruz. Dünyanın tüm dillerine, tüm dinlerine, yer yüzünde nefes alıp veren herkese, olimpiyat ateşi kadar sıcak mesajlar vermek istiyoruz. 16 yıl boyunca amatör sporcu olarak sporu yaşadım. Eşim ve çocuklarım beni affetsinler, en az onlar kadar ben İstanbul'a aşık oldum. İstanbul ve spora olan sevdamı olimpiyat meşalesi altında birleştirmek en büyük hedeflerimden biri oldu. 1996'da İBB başkanı olarak burada sunum yapmıştım.
 
Şimdi Türkiye'nin Başbakanı olarak buradayım. Şunu bilmenizi isterim ki halkının çoğunluğu müslüman olan ülkemizde yapılacak olimpiyatlar barış için verilecek en net mesaj olacaktır. Türkiye Olimpiyat isteğinin arkasında tam bir kararlılık içinde. Biz ülke olarak çok genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. 7 yıl sonra bugünün çocukları da daha müreffeh bir Türkiye'de yaşayacak. Eğer gençliğe ilham verilebiliyor ise Olimpiyat bunun en önemli noktasıdır. Kıtaların buluştuğu bu kadim şehirde olimpiyatın gerçekleşmesi, medeniyetlerin buluşması olacaktır. Buradan tüm dünyaya şu mesajı iletiyorum, Gelin hep birlikte köprüler kuralım.
 
HASAN ARAT: İnsanlık tarihinin başından bu yana İstanbul'da güneş iki kıtaya birden doğuyor. Demokratik, Laik, Hukukun Üstünlüğü ile yönetilen bir ülkenin hikayesini anlatacağız. Bu yolculuğu diğer aday şehirler ile paylaşmak büyük bir onurdur.
 
Ekibimi tanıtmak istiyorum ; Paralimpik Sporcumuz Gizem Girişmen, Türkiye Cumhuriyeti Sayın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, IOC Üyesi ve Okçuluk Federasyonu üyesi Uğur Erdener, Tenis Şampiyonu Çağla Büyükakçay, Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Surat Kılıç, İBB Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul 2020 CEO'su Ali Kiremitçioğlu ve Arif Berker.
 
İstanbul 2020'yi bir hayal edin..
 
(İstanbul 2020 Olimpiyat Oyunları tanıtım filmi yayınlandı.)
 
UĞUR ERDENER : Ben de Hasan bey gibi sayın Rocce'a teşekkür ediyorum. Sayın başkan sizler bizim için onur ve ilham kaynağısınız. İstanbul Roma, Bizans ve Osmanlı'ya başkentlik yaptı. Dünyada bir kavşak noktası oldu. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin kurucusu olarak spor ruhunu Türkiye'nin sahip olmasını istedi. Ben Türkiye'nin Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapması arzusunu Sinan Erdem'den aldım. Doping ile mücadele konusunda azimli savaşımız da devam ediyor. Biz doping konusundaki 0 tolerans politikamızı sürdüreceğiz. Olimpiyat hareketinin yeni bölgelere açılması zorunluluktur. Olimpiyat komitesi Asya'ya Pekin ile kapılarını açtı. Olimpiyat hareketinin bir şehri nasıl değiştireceğini bize gösterdi. İstanbul da yeni nesil şehirlerin ortaya çıkmasına ilham kaynağı olacaktır. Acaba yeni bir nesil kendini nasıl görüyor? Bunu gençlerden öğrenelim. İstanbul gençler için ne anlam ifade ediyor.
 
(GENÇLERİN İSTANBUL HAKKINDAKİ SÖZLERİ YAYINLANDI)
 
ÇAĞLA BÜYÜKAKÇAY : İşte benim neslim bu. Türkiye'de 75 milyon nüfus var ve çoğu genç. Geçmişteki farklılıkları bir kenara bırakarak birlikte yaşamayı başardık. Bizler dünyayı değiştirmeyi başaracağız. Ben bir olimpiyat sporcusu olmak ve ülkeme olimpiyatı taşımak istiyorum. 8 yaşında tenis oynamaya başladım. Benim neslimin hayalini gerçekleştirmeye katkı yapmak için buradayım. Şu anda milyonlarca gencin hayalini gerçekleştirmek için sizden ricam bana ve bize inanın. Biz başarmaya ve tarih yazmaya hazırız.
 
NEŞE GÜNDOĞAN : Çağla'nın nesli aktif ve anlamlı bir rol oynayacak oyunlar süresinde. Biz yeni bir liderler nesli geliştireceğiz. Bizim ülkemizde olimpiyat gönüllüsü gençlere yaşama fırsatı tanıyacağız. Bundan önceki organizasyonların nasıl planlandığını yakından biliyorum. Biliyoruz ki harcanan zamanların çoğu Olimpiyat köyü ve antrenmanlarda geçiyor. Bulundukları olimpiyat köylerinde herkese imkanları sorunsuz olarak sunacağız. 2020 İstanbul, hazırlık ve rekabet ortamını sizlere sunacak.
 
ALİ BABACAN : Mükemmel bir sporseverlik, misafirperverlik. Bu İstanbul işte. Ulaştırmaya yaptığımız yatırımlar İstanbul'da gerçekleşiyor. İpek yolu Marmaray sayesinde iki kıtayı birleştiriyor. En hızlı büyüme rakamına ulaşıyoruz. 10 yıl içinde Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacak. Gençler arasında işsizlik oranının en düşük olduğu ülkelerden biriyiz. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin beklentilerine bakılınca İstanbul bu beklentilerin farkındadır. Hükümetimiz önümüzdeki 7 yıl içinde 400 milyar doları alt yapılara harcayacaktır. Bizim bütçemize olimpiyatın ek bir yük getirmeyeceğini söyleyebilirim. İlk defa olimpiyat tarihinde bir komite atandı ve TOKİ yarın çalışmaları başlatacak güce sahip. İstanbul 2020 belirsizliklerin öne çıkacağı bir olimpiyat olmayacak. Değişimin ortaya çıkacağı bir olimpiyat olacak. Zaman İstanbul'a evet deme zamanıdır.
 
SUAT KILIÇ : Ben İstanbul'un ilk adaylığında 19 yaşındaydım. Şu anda 41 yaşındayım ve Türkiye'nin nasıl olgunlaştığını gördüm. TOKİ, 7 yıllık bir inşaat programını 15 ayda tamamlayarak Akdeniz Oyunları'nı gerçekleştirdi. 776 spor alanını inşaa ediyoruz. Taahhütlerimizi yerine getiriyoruz ve sizin için de getireceğiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum çünkü büyük bir destek sağladı. Biz dopinge karşı 0 tolerans gösteriyoruz. Bu mücadeleye de devam edeceğiz. Yasaklı maddelerin ihracı için gereken yasaları da getireceğiz.
 
TÜRKİYE HEYETİNE 2 SORU
 
Sunumdan sonra soru-cevap bölümüne geçildi:
 
Türkiye Heyeti'ne sunum arkasından 2 soru geldi: "Dopingi nasıl çözeceksiniz? / "İstanbul'da devasa trafik sorunu var, ne yapacaksınız?"
 
IOC Üyesi ve Okçuluk Federasyonu üyesi Uğur Erdener soruya şu yanıtı verdi: "Doping konusunda kontrol mekanizmalarının artırılması gerekiyor. Ulusal doping merkezimiz WADA ile birlikte çalışıyor."
 
ERDOĞAN: İSTANBUL 2020 BÖLGEYE BARIŞ VE HUZUR GETİRECEKTİR
 
Prens Albert'in "Olimpiyatların bölgeye katkısı ne olacak?" sorusuna Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Bölgeye barış ve huzur gelecektir" karşılığını verdi.
 
Erdoğan, trafik sorunu konusunda da şu açıklamayı yaptı: "2017 itibariyle yeni havalimanı ve olimpiyat köyleriyle bağlantı bitirilmiş olacak. 2017'de tamamlanacak yeni havalimanı ile havayolu ulaşımında sorun kalmayacak. İstanbul'un tüm altyapı ve üstyapı ile ilgili tüm ihtiyaçları yasalarla teminat altına alındı."
 
 
08.09.2013 - Milliyet