*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Özürlü Maaşı Kimler İçin Geçerli?24  (Okunma sayısı 2312 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Özürlü Maaşı Kimler İçin Geçerli?24
« : Haziran 11, 2011, 10:19:04 ÖÖ »


Özürlü Maaşı Kimler İçin Geçerli?24

Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı ve Özürlü Yakını Aylığı Hak Sahipliği Kimler İçin Geçerli?
Bakıma Muhtaç Özürlü Aylığı

18 yaşından büyük ve başkasının yardımı olmadan yaşamını sürdüremeyecek kadar engelli (Tüm vücut fonksiyon kaybı %70 olan) ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık sahibi olmayan yurttaşlarımızdan her türlü gelirleri ile nafaka yükümlüsü yakınlarından aldığı veya alabileceği nafaka miktarının aylık ortalaması muhtaçlık sınırının (halen 86,41 TL’nin) altında olan kimselere 2022 sayılı kanunda belirtilen aylığın 3 katı olarak (halen 259,23 TL) ödenen aylık olmaktadır.
SGY’ya göre buradaki nafaka kavramı mahkeme ile kararlaştırılmış nafaka kavramından daha geniş  bir anlam taşıyor. Türk Medeni Kanunundaki anlamıyla “ Herkes yardım etmediği taktirde yoksulluğa düşecek üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.”  Hükmü doğrultusunda anlam taşıyor.

Her türlü gelirleri  toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarın tespitinde bakmakla yükümlü olunan birey sayısı kavramı önem taşıyor. Zira bu gelir rakamının bir aylık net asgari ücret tutarının üçte ikisinden daha az olup olmadığı, bakıma muhtaç özürlülerin ve bu özürlülere verilecek bakım hizmetleri ile bu hizmetlerin ücretlendirilmesi ve ücretlerin ödemesi yapılıp yapılmayacağının saptanmasına yarıyor.

Gelir tespiti yapılırken engellinin nafaka yükümlüsü her bir yakınının kişiye ayırabileceği nafaka miktarı göz önüne alınıyor, hanenin toplam gelirinin kişi sayısına bölünmesiyle elde edilecek rakam esas alınmıyor.

Daha önce herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan bir gelir veya aylık hakkından faydalananların yanı sıra isteğe bağlı pirim ödeyenler ile birlikte SGK’ya pirim ödeyenler de kanun kapsamı dışında tutulmuşlardı.


Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık sahibi olmayan ve her türlü gelirleri ile nafaka yükümlüsü yakınlarından aldığı veya alabileceği nafaka miktarının aylık ortalaması muhtaçlık sınırının (halen 86,41 TL’nin) altında olan vatandaşlarımızdan yasal olarak bakmakla yükümlü olduğu 18 yaşını tamamlamamış engelli yakınının bakımını fiilen gerçekleştirenlere 2022 sayılı kanunda belirtilen aylığın 2 katı olarak (halen 172,82 TL) ödenen aylık olmaktadır.

ŞEVKET TEZEL
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri