*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Sinop’ta, SOGEP Desteğiyle Engelli Bireyler Oyuncak Üretiyor  (Okunma sayısı 109 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Sinop’ta, SOGEP Desteğiyle Engelli Bireyler Oyuncak Üretiyor



“Engelleri Ahşap Oyuncak Üreterek Aşıyoruz” projesi kapsamında Sinop’un Ayancık ilçesinde yaşayan dezavantajlı konumda bulunan kadın, genç ve engelli bireyler ürettikleri ahşap oyuncaklar ile çocukların yüzünü güldürdü. Kadın, genç ve engellilere yönelik SOGEP desteği ile üretilen ahşap oyuncaklar, hem çocukların hem de engelli bireylerin yüzünü güldürdü.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında desteklenen, “Engelleri Ahşap Oyuncak Üreterek Aşıyoruz” projesi ile Sinop Ayancık’ta yaşayan dezavantajlı konumda bulunan kadın, genç ve engellilere iş imkânı sağlandı.

Ayancık İlçe Köylere Hizmet Götürme Birliği, Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu, Ayancık Sakatlar Derneği ve Ayancık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığında 2021 yılında hazırlanan proje ile Ayancık ilçesinde yaşayan dezavantajlı konumdaki 20 kişiye iş imkânı sağlandı. Proje kapsamında ahşap oyuncak üretimi üzerine faaliyet gösteren 2 atölye kuruldu.

Atölyelerden biri engelli bireylerin üretim faaliyetleri için tahsis edilirken, diğeri ise kadınlar ve gençlerin üretim faaliyetlerine tahsis edildi. Atölyelerde çalışacak bireylerin eğitimi için Ayancık Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Ahşap Hediyelik Eşya Yapımı ile Ahşap Boyama ve Vernikleme Elemanı kursları düzenlendi. Eğitilen toplam 20 engelli bireyden 10’u ile parça başı üretim için üretim sözleşmesi imzalandı.

Ayrıca Köylere Hizmet Götürme Birliği bünyesinde ticari faaliyetlerin yürütülmesi için işletme kuruldu. Ürünlerin satış ve pazarlama için “Ayancık Oyuncak” markası tescillenirken www.ayancikoyuncak.com isimli e-ticaret sitesi ve instagram.com/ayancikoyuncak sosyal medya hesabı hayata geçirildi.

“Proje ile kadın, genç ve engellilere istihdam sağlandı”

Ayancık ilçesinin sahip olduğu orman ürünlerini ekonomiye kazandırdıklarını ifade eden Sinop Üniversitesi Ayancık Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Proje Koordinatörü Dr. Recep Aykan, proje sayesinde 10 engelli, 10 da ev hanımına iş imkânı sağlandığı söyledi.

Üretilen oyuncakların eğitici özelliği yüksek ürünler olduğuna da vurgu yapan Dr. Aykan, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında oluşturduğumuz “Engelleri Ahşap Oyuncak Üreterek Aşıyoruz” projemiz halen faaliyetlerine devam etmektedir. Biz bu proje kapsamında Ayancık ilçemizin kayın ormanlarından elde edilen orman emvalini işleyerek doğal, çocukların kullanımına uygun oyuncaklar haline getirmeye çalışıyoruz. Projemizde ev hanımlarına, işsiz gençlere ve engellilere çalışma imkânı sunuluyor. Hedefimiz 10 engelli, 10 ev hanımını iş sahibi yapmaktı. Şu anda sözleşmeli olarak yani boyutuna göre insanlarımızı bu proje kapsamında istihdam ediyoruz. Ürettiğimiz oyuncaklar, gelişme çağındaki çocukların el ve koordinasyon yeteneklerine önemli katkı sağlamaktadır. Harf ve rakam yapbozları gibi ürünlerimizin yanında Çak-Tak gibi oyuncaklarımız var. Bunlar eğitici özelliği yüksek olan ürünlerdir. Seri olarak 7 ürünümüz üretilmekte ancak bunun dışında siparişe göre her türlü üretimi gerçekleştirebilmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“Proje sayesinde meslek sahibi oldum”

Proje kapsamında 4 aydır ahşap oyuncak üretim işinde çalışan Berkay Yılmaz şunları söyledi; “Proje kapsamında İŞKUR üzerinden 4 ay çalıştım. Şu anda ise sözleşmeli olarak işime devam ediyorum. Ben bilgisayar programcılığı mezunuyum. Bundan önce herhangi bir işte çalışmadım. Bu iş hiç yapmadığım bir işti. Bilgisayar tarafından işleri biliyordum ama hiç bu kadar detaylı zımparalama, boyama vesaire yapmamıştım. Bunları öğrendim. Bu sayede yeni meslek edindim diyebilirim”

“Bize destek sağladığı için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’na teşekkür ederim”

Proje öncesinde kendi niteliklerine uygun iş bulamadığı için inşaatlarda çalışan Mehmet Emin Acer ise iş sayesinde teknik birçok konuda bilgi sahibi olduğunu dile getirerek, “Biz gençlere böyle bir işte çalışma fırsatı sunduğu için Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’na teşekkür ederim” dedi.

vitrinhaber.com


ETİKETLER Ahşap OyuncakAyancıkEngelliİŞKURİstihdamSinop kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45