*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Mahir Balsever: Özel Gereksinimli Ailelerin Yükünü Hafifletelim  (Okunma sayısı 552 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6883
Mahir Balsever: Özel Gereksinimli Ailelerin Yükünü Hafifletelim



Diyarbakır’daki bir Rehabilitasyon Merkezi’nin Müdürü olan Mahir Balsever, özel gereksinimli bireylere daha çok alan açıp, ailelerin yükünü de hafifletmek adına devlet, yerel yönetimler ve STK’ların daha çok çaba sarf etmesini istedi.

Özel gereksinimli bireyler, günlük yaşamda psikososyal ve ekonomik sorunlarla sürekli karşılaşmak zorunda kalıyor. Onların yaşadığı zorluklara dikkat çeken Elit Terapi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurum Müdürü Mahir Balsever önemli açıklamalarda bulundu. Özel gereksinimli bireylerin hayata tutunmaları için öncelikle onlara yönelik bakış açısının değişmesi gerektiğini belirten Balsever, “Türkiye’de son yıllarda ivme kazanan rehabilitasyon merkezleri birçok aile için umut oldu” dedi.

Toplumun özel gereksinimli bireylere olan bakış açısının giderek değiştiğini ve ailelerin de artık rahat bir şekilde çocuklarını dışarı çıkardığını belirten Balsever, “Bu alana girdiğim dönemden bu yana edindiğim gözlemler ve okumalara göre eskiden çok daha fazla özel gereksinimli birey gören insanların şaşkınlığı ve o kişilerin çaresiz insanlarmış gibi bakışları yerine artık daha fazla görünür olan bireylere alışılmışlık ve bunlar hakkında bilgi sahibi oluşlarına şahit oluyoruz. özel gereksinimli bireye sahip ailelere uygulanan sosyal baskı gittikçe daha da azalmaktadır” diye konuştu.

“Ekonomik Duruma Göre Farklılıklar da Oluyor”

Normalde fazla dışarı çıkamayan özel gereksinimli bireyler, yaz aylarında yaşanan sıcaklıktan dolayı evlerine hapsolmak zorunda kalıyor, durumu iyi olan aileler ise çocuklarını alıp başka şehirlere gidebiliyor. Balsever, bu konuya dair de şunları söyledi:

“Aileler sosyo-ekonomik duruma göre değişiklik gösterebiliyor. Ekonomik durumu iyi olan aileler çocuklarını deniz için ya tatil beldelerine ya da daha serin bölgelere götürüyorlar. Ama durumu iyi olmayanlar için bu durum söz konusu değil. Çaresizce evinde beklemektedirler”

“Adaptasyon Çok Önemli”

Özel gereksinimli bireyler için çeşitli programları takip ederek onları topluma daha iyi adapte etmek için grup ve bireysel eğitim verdiklerini dile geren Balsever, “Bizler özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri olarak bedensel engelliler, zihinsel engelliler ve yaygın gelişim bozukluğu olan bireyler için bireysel eğitim ve grup eğitimi veriyoruz. Bu eğitimleri kendi kurumumuzda özgün koşullarımızda, iyi fiziki koşullardaki sınıflarla veriyoruz. Bizim uygulamalarımız sonucunda bireyin mevcut durumu değerlendirilip uygun eğitim materyalleri ve tedavi yöntemleri ile üst seviyelere çıkarmayı amaçlıyoruz. Bireyin daha bağımsız bir aşamaya geçirerek hem aileye hem de bireye yardımcı olmaktayız. Bu eğitimlerimizi devlet destekli olarak yapıyoruz. Kurum olarak onları servislerle evlerinden alıyoruz, eğitim sonrası da tekrar evlerine bırakıyoruz” dedi.

“Ailelere Yardımcı Olmak Gerekir”

Sosyal devlet, yerel yönetimler ve Sivil Toplum Örgütleri’nin özel gereksinimli bireyler için ne gibi çalışmalar yürütebileceği konusuna da değinen Balsever, “Özel gereksinimli bireylerin yükünü aileden alıp, onları çok daha üst sınırda eğitmemiz gerekiyor. Ailelerin yükünü hafifletip, özel gereksinimli bireylere daha çok alan açıp, ailelerin yükünü hafifletmemiz gerekiyor. ‘Ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak’ kaygısı aileleri perişan ediyor” dedi.


ETİKETLER DiyarbakırEngelliÖzel EğitimÖzel Gereksinimli BireylerRehabilitasyon Merkezi kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri