*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İki Felçli Hasta, Deneysel Tedavi Sayesinde Ellerini Hareket Ettirdi!  (Okunma sayısı 311 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
İki Felçli Hasta, Deneysel Tedavi Sayesinde Ellerini Hareket Ettirdi!



Deneysel bir tedavi uygulanan 2 felçli hastanın kol, beyin ve omuriliği arasında zayıflamış olan bağlantılar geçici olarak restore edildi, hastaları ellerini hareket ettirmeyi başardı.

Hastalardan birinin adı Heather Rendulic. Pittsburgh Üniversitesi’nden bir ekip tarafından yürütülen bu önemli çalışma kapsamında bir ay boyunca üst omuriliğine elektrik darbeleri verilen Rendulic, engelli kolunu daha kolay hareket ettirebildi.

20’li yaşlarının başında vücudunun sol tarafı felç olan Rendulic, felci atlatan birçok hasta gibi zamanla bazı hareketler yapmaya başladı. Ancak iyileşmesi kısa sürede yavaşladı ve birçok günlük iş yapamaz hale geldi.

Kendi ifadesiyle yıllardır “iki elli bir dünyada tek el ile” yaşayan Rendulic’in hayatı, omurilik stimülasyonunun güvenli ve etkili olduğu kanıtlanması durumunda değişebilir.

Rendulic, “Elektrik uyarımı açıkken, kolum ve elim üzerinde dokuz yılı aşkın bir süredir sahip olmadığım kontrolü tekrar kazanmış gibi hissediyorum” diyor. Uyarım bir tür gıdıklama hissi veriyor. Asla ağrıya neden olmuyor, ancak alışmanın bir zaman aldığını söyleyebilirim” diye konuştu.

“Tedavi, Kasların Çalışmasını Nasıl Sağlıyor?”

Yöntem henüz yalnızca 2 vakada denenmiş olsa da her 2 katılımcının da kavrama gücü, kol hareketi ve el becerisinde cihaz açıldıktan hemen sonra artış olduğu belirlendi.

Cihaz, kol ve elden gelen duyusal bilgilerin birleştiği, omuriliğin üst kısmına yerleştirilen bir çift ince metal elektrikli implanttan (ince, uzun ve esnek teller) oluşuyor.

Elektrotlar aktif hale getirildiğinde, felç nedeniyle zayıflayan ancak sağlam kalmış olan omurilik devrelerine elektrik iletiyor. Darbeli akım, kasları doğrudan hareket ettirmek yerine, harekete yardımcı olmak için omurganın sinir devrelerindeki mesajları güçlendiriyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Nature Medicine dergisinde yayınlandı.

gidahatti.com


 KATEGORİLER DünyaSağlık
 ETİKETLER Deneysel TedaviEngelliFelçli Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri