*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli Bireyler Çözüm Bekliyor; Geçim, Mevzuat, İstihdam, Araç…  (Okunma sayısı 248 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Engelli Bireyler Çözüm Bekliyor; Geçim, Mevzuat, İstihdam, Araç…



Engelli bireyler son zamanlarda hak kayıpları nedeniyle zordalar. Onlar, maaşlarında iyileştirme, araç gereçleri için destek ve rapor mevzuatında düzenleme talep ediyor.

Ülkemizdeki engelli birey sayısı her ne kadar farklı kaynaklarda yaklaşık 5 milyon ya da 8,5 milyon olarak aktarılsa da, her birimiz bir engelli adayıyız aslında. Bu sayıdaki belirsizlik bile engelli bireylerin görünmeyen gerçeğini ortaya koyuyor. Erişilebilirlik, eğitim ve istihdam engelli bireylerimizin başlıca sorunları. Ancak son günlerde hak kayıpları yüzünden zordalar. Onlar, maaşlarında iyileştirme, araç gereçleri için destek ve rapor mevzuatında düzenleme talep ediyor. Bu araçlar onların hayatla arasındaki köprü…

Araçları hayatlarını kolaylaştırıyor, sosyal yaşama katılmalarını sağlıyor. Ancak kimi aracına gerekli bakımı yaptıramıyor, kimi aküsünü yenileyemiyor, kimi de hiç araç edinemiyor.

Aldıkları maaş asgari ücretin 4’te 1’i bile değil. Yeni artışlarla, yüzde 40-69 engelli oranına sahip bireylerin aylığı 1226 liraydı, 1594 lira oldu. Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan bireylerin 1840 lira olan aylık maaşları, 2 bin 392 lira oldu.

Engelli bireylerin yaşadığı sorunlar bununla da sınırlı değil. Erişilebilirlik, eğitim ve istihdam başlıca sorunları. Ancak son günlerde hak kayıplarına uğruyorlar.

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde engelli bireyler, dernekleri aracılığıyla ve toplumsal dayanışmayla hayatlarını sürdürebiliyor. Bunca engele bir de rapor mevzuatı ekleniyor.

Onlar güçleri yettiği kadar çalışıp, geçimlerini sağlamak istiyor. Burada da önlerine engel çıkıyor.

ulusal.com.tr


ETİKETLER AfyonkarahisarEngelliEngelli HaklarıEngelli İstihdamıEngelli MaaşıErişilebilirlik Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri