*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Marmara Üniversitesi’nde Gençler ‘Şifa’ Geliştiriyor  (Okunma sayısı 354 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18899
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Marmara Üniversitesi’nde Gençler ‘Şifa’ Geliştiriyor



Marmara Üniversitesi 2008 yılından bu yana lise, lisans ve yüksek lisans öğrencileriyle Nanoteknoloji ve Biyomalzeler Uygulama ve Araştırma Merkezinde doku çalışmaları yapıyor.

Merkezde göz ve kulak yamasından epilepsi hastalığı tedavisine kadar birçok hastalığın tedavisi için son teknoloji kullanılarak tedaviler bulunup geliştiriliyor. Öğrencilerin son yaptığı çalışmalardan biri olan Epilepsi hastalığını birkaç saniye önceden teşhis edip, son teknoloji ile geçirilen nöbetlere anında ilaç enjeksiyonu sağlamak oluyor.

“Epilepside Etkili Yöntem Olacak”

Marmara Üniversitesi Dr.Öğr.Üyesi Songül Ulağ “Gençlerle beraber yürüttüğümüz ve hayvan aşamasına geçen epilepsi projemiz var. Epilepsi nöbetini birkaç saniye öncesinde tespit eden bir yazılım geliştirmeye çalışıyoruz. Hidrojel bazlı mikroiğneler (HBM) son yıllarda ortaya çıkan yeni bir ilaç verme yöntemi olarak birçok araştırmacı tarafından yoğun ilgi görüyor. Projede antiepileptik ilaçların doğrudan beyindeki epileptik odağa uygulanmasını sağlayacak “elektrik devresi ile bağlantılı kontrol edilebilir ilaç salımına sahip bir ilaç salım sistemi” geliştiriliyor. Geliştirilecek olan epilepsi tespit yazılımı ile, epilepsi nöbeti başladığında yazılım devreye girecek, elektrik devresi belirli akım ve voltaj değerlerinde çalışıp, mikroiğne içinde bulunan ilacın salımını tetikleyecek. Geliştirilmesi planlanan hidrojel tabanlı mikroiğne ile dirençli epilepsilerde etkin bir tedavi sağlamanın mümkün olabileceği düşünülüyor. Bu yöntem ilaçların terapötik etkisini sistemik yan etkiler olmaksızın etkin bir şekilde iyileştirecek, aynı zamanda kişiselleştirilmiş ve hedefe yönelik tedaviler oluşturulmasını sağlayacak. Hayvan aşamasında olan projemizin TÜBİTAK tarafından desteklenmesini bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.

“Canlı Deri Üretmeyi Hedefliyoruz”

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Gündüz “Burada birden fazla projeyi hayata geçiriyoruz. Her öğrencimizin kendi projesi oluyor. Burası onları üretip, geliştirdikleri bir merkez oluyor. Pandemi ile birlikte dokular, yeni doku üretimleri ve organ oluşturulması gibi çalışmalara ağırlık veren projeler arttı. Lise düzeyindeki öğrencilerimiz şimdiden doku üretmeye başladı. Bunun organa doğru gidebileceğini öngörüyoruz. Şu anda canlı deri üzerinde çalışıyoruz. Üç boyutlu yazıcıları kullanarak kulak zarı ve göz yaması ürettik. Bu iki projeyi de TÜBİTAK’la birlikte yürüttük” dedi.

“Erken Teşhis Kiti ile Ödül Aldım”

Kartal İmam Hatip Lisesi ikinci sınıf öğrencisiyken bu merkezde projeler geliştirmeye başladığını belirten Mehmet Sertaç Çeküç “20 yaşındayım, lisedeyken doku çalışmalarına başladım. Kimya alanında iki kere Türkiye birinciliğim oldu. Avrupa’da yine kimya alanında ikinciliğim oldu. Şu an Cerrahpaşa’da Tıp öğrencisiyim. Aynı zamanda burada projelerime devam ediyorum. Şu anda kıkırdak ve doku üzerindeki çalışmalarıma devam ediyorum. Burada daha yenilikçi malzemeler üretmeye çalışıyoruz. Hem biyolojik, hem fiziksel, hem de doğadan edindiğimiz malzemeleri bir araya getirerek yeni materyaller üretmeye çalışıyoruz. Daha önce de burada geliştirdiğim ‘Erken Teşhis Kiti’ projesiyle, 2021 yılında Avrupa Birliği Genç Bilim İnsanları yarışmasında ikinci oldum” diye açıklama yaptı.

“Annemden İlham Aldım”

16 yaşında lise öğrencisi olan Ömer Çelik ise “Seyahat için kullandığımız ulaşım yöntemlerinden biri de uçak. Sıklıkla uçak kullandığımız zaman kulaklarımızda delinme başlıyor, anlık işitme kayıpları meydana geliyor. Bu sorunu gidermek için insanlar kulaklarına sigara kağıdı sıkıştırıyor. Halbuki bu çok tehlikeli ve etkili olmayan bir yöntem. Bunun için bir doku çalışması yaptım ve yaptığım bu dokuyu jiletin ve jiletin+keratin ekleyerek geliştiriyorum. Annemden yola çıkarak bir proje daha geliştirdim. Annemin kolundaki tendomlar hasar görmüştü. Doktorlar anneme kolunu yorduğu için tendomlarının zarar gördüğünü söylemişti. C vitaminin tendomun iyileşme sürecini hızlandığını öğrendik ve hemen çalışmalara başladık. Çalışmalarım ilk olmasının sebebi ben ipek ve jelatin karışımı ile doku onarımı gerçekleştiriyorum. Buna ilaveten ilk olan ise C vitamini+büyüme vitamini ekliyorum” ifadelerini kullandı.

Yeni Şafak


 KATEGORİLER Sağlık
 ETİKETLER BiyomalzemeEpilepsiMarmara ÜniversitesiNano TeknolojiSaraTÜBİTAK Kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45