*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Atama Eyleminde Engelliler: “Dört Duvar Arasında Kaldık”  (Okunma sayısı 347 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Atama Eyleminde Engelliler: “Dört Duvar Arasında Kaldık”



Atama bekleyen 19 yaşındaki fiziksel engelli Nazlıcan, “Herkes çalışırken biz niye evdeyiz? Neden? Çünkü atama yok. Biz insan yerine bile konmuyoruz. Bütün engelliler dört duvar arasında kalmak zorunda değil” diye sordu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın “2022 yılı ocak ayı sonunda 2 bin 927 engelli memurun kamuya atamasının” yapılacağını duyurmasının ardından engelliler, kendilerine verilen 5250 atama sözünün yerine getirilmemesini, bir araya geldikleri Ankara Sakarya Meydanı’nda protesto etti. Engelliler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, atama sayısının 10 bine, yüzde 3’lük kadro kotasının ise yüzde 6’ya çıkarılması talep etti.

‘HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK’

ANKA’nın haberine göre Engelliler Konfederasyonu Başkanı Fermani Kurtel yaptığı açıklamada, Bakan Derya Yanık’ın açıklaması ile hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Kurtel, “Kamuda 42 bin açık var. Aile ve Sosyal Bakanlığı’nın sitesinde 7 bin 600 engelli açığı olmasına rağmen bu açığı dolduramıyorlar. Kendi sitelerinde yayınlıyorlar ama kendilerini yalanlıyorlar” dedi. Kurtel, şöyle konuştu:

“Bugün görüyoruz ki engellileri açlığa sefalete terk ediyorlar. Engeliler zaten fakir ve yoksul kesimden oluşmaktadır. Engelli yasasına göre yılda 4 kez atama yapılması gerekiyor. Bugüne kadar buna da uyulmadı. 2018-2019 da hiçbir engelli ataması yapılmadı. 2021 sadece 1961 kişi 2022’de de açıklanan sayı 2927.”

Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Başkanı Avukat Turhan İçli ise yıllardan beri hükümetlerin engellilere verilen sözleri yerine getirmediğini belirterek, “Yüzde 3, yüzde 4 kotalar doldurulmuş değil. Halen devletin 10 bin civarında kamu personel açığı var. Engelli alanında pandemiyi bahane ederek atama yapmıyorlar” dedi.

Turhan İçli engelli vatandaşların “ailelerin yanında sığıntı olarak” verilen 1300 TL yardımla açlık sınırının altında geçinmeye çalıştıklarını söyledi.

‘YURTLARA KABUL EDİLMEDİM’

Atama bekleyen görme engelli Yeşim de, “Lise mezunuyum EKPSS’ye girebilmek için üniversitede kazandım. Yurtlara kabul edilmedim. Üniversitemi okuyamıyorum, şu an tama bekliyorum. Bin küsur lira gibi bir parayla lütuflarla, yardımlarla aile desteğiyle geçinmeyi sürdürüyoruz. Hükümete diyorum ki kendinizi bizim yerimize koyun. O zaman anlarsınız” dedi.

‘ENGELLİLER DÖRT DUVAR ARASINDA KALDI’

Bedensel engelli 19 yaşındaki Nazlıcan da şunları söyledi: “Sayın Cumhurbaşkanım, bize verilen 2927 sayısını kabul etmiyoruz. 5250 sayısını istiyoruz. Biz engellilerin de çalışmaya hakkı var. 19 yaşındayım, evdeyim, Bütün engelliler gibi evdeyim. Ortopedik engelliyim. Çok zor geçiyor, bütün engelliler dört duvar arasında. Herkes çalışırken biz evdeyiz. Tek başımıza ayakta duramıyoruz. Bunları duyun lütfen, 5250 versinler. Bütün engelliler dört duvar arasında kalmak zorunda değil. Hepsinin sesi duyurulmalı. Herkes çaba sarf ediyor. Herkes çalışırken biz niye evdeyiz. Neden? Çünkü yok, atama yok. Biz insan değiliz, insan yerine bile konmuyoruz.”

ANKA


 ETİKETLER kayseri engelliler derneği KAYSERİ ENGELLİLER DERNEĞİ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri