*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bursa’da İSKEP Projesi Eğitimleri Mehmet Kızıltaş ile Gerçekleşti  (Okunma sayısı 948 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Bursa’da İSKEP Projesi Eğitimleri Mehmet Kızıltaş ile Gerçekleşti



İSKEP projesinden daha önce söz etmiştik. İSKEP Projesini Bursa’da Büyükşehir Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi yapıyor. Daha önce Yıldırım Belediyesinde engellilerle ilgili bir sunum gerçekleştirildi. Geçtiğimiz hafta da Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde bir sunum gerçekleştirildi. Bu sunumu İSKEP Projesi ile ortaklaşa yapılan çalışmalar sonucunda Mehmet Kızıltaş gerçekleştirdi. Mehmet Kızıltaş engellilerle ilgili televizyon sunuculuğu yaptı ve sonrada ”Yaşadıkça” adlı engellilerle ilgili internet portalı var. Zaman zaman bu internet portalından ben de faydalanıyorum. Ne tür haber yaptığına bakıp oradaki haberi kullanıyorum ya da o haber yerele nasıl uyarlanabilir diye düşünüp bilgi sahibi oluyorum ve siz sevgili okuyucularıma aktarmaya çalışıyorum.

İSKEP projesi 19 Ağustos 2014’te başlayıp bu yıl içinde yani 2016‘nın Haziran ortalarında bitecek. Bu proje yerelde nasıl insanlara istihdam sağlanır. Bu istihdamın içinde engelliler bölümü de var. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde İSKEP projesini yürüten Emel Baskın ve Eda Abdullahoğlu bu projede çok emek harcayan ve çok çaba sarf eden kişilerdir. Emel Baskın ile Eda Abdullahoğlu engellilerle ilgili çalışmalarda yapıyorlar. Çünkü bu projenin bir kısmı da engellileri ilgilendiriyor. Bu projenin iki ay önce bir otelde ilk çalışmaları yapılmıştı. İkinci çalışması ise geçtiğimiz hafta Bursa Kent Konseyinde yapıldı. Bu toplantı iki kısımdan oluştu birincisi sabah grubu, ikincisi öğle grubu. Sabah grubuna belediye çalışanları gelirken, öğle grubuna da sivil toplum örgütleri geldi. İki toplantıda konuşmayı  Mehmet Kızıltaş arkadaşımız yaptı. Panel çok güzeldi. Örneklemeler çok güzeldi. Sadece konuşmayla kalmayıp örneklerle katılımcılara bir şeyler anlatmaya çalıştı ve örneklerle uygulama yaptı. Bu örneklerden bir iki tanesini sizinle paylaşmak işliyorum. Örneklerden biri işitme engellilerin arasındaki iletişimi sağlamak ve işitme engellileri anlayıp anlamadığımızı Sayın Mehmet Kızıltaş test etti. Bir kişiye gözüne bir uyku gözlüğü bağladı. Dolaşmasını istedi ama dolaşmak ne mümkün. Sağa Sola çarptı. İki dakika uyku gözlüğü bağlandı ve ne kadar zorluk yaşadı. Yani kısacası empati kuruldu. Biz bunları yazıyoruz, çiziyoruz, anlatıyoruz ama empati kurulmadan bu işler yapılmıyor. Bu bilgiyi daha önceki yazılarımda vermiştim bir kere daha örnek vermek istiyorum.

BÜYÜKELÇİ GELİYORMUŞ

Bu örneği daha önceki yazılarımda vermiştim aynı örneği Mehmet Kızıltaş’ta verdi. Sevgili Ayhan Zenbilci ile birlikte bir program çıkışında Buttim’e bir toplantıya gittik. Sevgili Ayhan Zenbilci’nin Engelli aracını merdivenin önüne koyduk. Çünkü Ayhan abi daha rahat hareket edebilsin diye. Polis geldi bizi uyardı. “Beyefendi aracınızı şöyle çeker misiniz” diye söyledi. Ayhan abi engelli aracı yakın yere koydu. Polis memuru dedi ki “Büyükelçi gelecek” . Ne yapalım polis Ayhan abiye zorluk çıkardı. Büyükelçi’nin erişimini kolaylaştırdı. Büyükelçi emekli olduğu zaman büyükelçiliği bitecek ama Ayhan abinin engeli kalacak. Buttim’e Ayhan abiyle gittiğimiz için kişi örneği verdim. Yoksa bu konu bütün engellilere yapılıyor ama engellilerin önceliği var. Devlet böyle diyor ama bu kuralı uygulamıyor.

YILDIRIM BELEDİYESİ

Mehmet Kızıltaş bir örnek daha verdi. Ben de yazımın başlığından yola çıkarak bu konuyu paylaşmak istedim. Eski Yıldırım Belediye Başkanı Sayın Özgen Keskin engellilerle ilgili istihdam projesi yapmıştı ve o projenin başına da beni atayarak belediyecilik hayatımız başlamış oldu. Proje bitti ve engelli arkadaşlarımızı iş imkânı sağladık bir gün bana telefon geldi bir iş adamından, tanıştık bana dedi ki Akın Bey engelli bayan arıyorum. Bende şartlarınız ne diye sordum. Saymaya başladı; engeli görünmeyecek, diksiyonu güzel olacak, güler yüzlü olacak. Bende beyefendiye dedim ki manken mi arıyorsunuz, engelli mi arıyorsunuz. Mehmet Kızıltaş,  İSKEP projesinde konuşma yaparken aynı konudan söz etti. İş adamı engelli ararken çok fazla engeli görünmemesini tercih ediyor. Farkındalık, farkındalık, farkındalık!!! Bursa Büyükşehir Belediyesinin İSKEP projesi Emel Baskın ile Eda Abdullahoğlu öncülüğünde başarılı gidiyor. İnşallah istedikleri hedefe ulaşırlar. Bu arada da Mehmet Kızıltaş ise İSKEP projesi kapsamında il il dolaşarak engelli arkadaşlarımızla ilgili farkındalık çalışmaları yaparak engelli ve engellilerin neler yaptığını örneklerle anlatmaya çalışıyor. Bu projeyi anlatan kişiye ben de teşekkür ediyorum. / Akın Karakız

14.01.2016 - bursahaber.com