Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
Engelsiz Adana Çalıştayı Sonuçları Raporlandı
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Engelsiz Adana Çalıştayı Sonuçları Raporlandı (Okunma sayısı 938 defa)
kayseriengelliler
Administrator
Hero Member
İleti: 7022
Engelsiz Adana Çalıştayı Sonuçları Raporlandı
«
:
Temmuz 27, 2015, 03:28:26 ÖS »
Engelsiz Adana Çalıştayı Sonuçları Raporlandı
Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyi Engelliler Meclisi, karar ve uygulama süreçlerinde birlikte hareket ederek kentin fiziksel engellerinin ortadan kaldırılması ve engelsiz yaşama farkındalık yaratılması amacıyla gerçekleştirilen “Engelsiz Adana Çalıştayı’ndan çıkan sonuçlar rapor haline getirildi.
Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyi Engelliler Meclisi, karar ve uygulama süreçlerinde birlikte hareket ederek kentin fiziksel engellerinin ortadan kaldırılması ve engelsiz yaşama farkındalık yaratılması amacıyla gerçekleştirilen “Engelsiz Adana Çalıştayı’ndan çıkan sonuçlar rapor haline getirildi. Çalıştay raporunun değerlendirildiği toplantı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Adana Kent Konseyi Başkanı Ahmet Özen, Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya, Çalıştay Koordinatörü, Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş, kamu kurum yöneticileri ve STK temsilcileri ile engellilerin katılımıyla dün Adana’da gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda işitme engelliler için işaret diliyle de ayrı bir sunum yapıldı.
ENGELSİZ OLMAYAN İŞYERİNE RUHSAT YOK
Değerlendirme toplantısında konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, siyasi hiç bir çıkar gözetmeksizin engelsiz bir Adana ve toplumsal farkındalık yaratmak için çalıştıklarını dile getirdi. Engelli istismarlarına da değine Sözlü, “Bizim öyle bir niyetimiz, siyasi bir beklentimiz yok” dedi. Toplumsal hassasiyeti yüksek tutmak için sivil insiyatifin de iş yapması gerektiğinin altını çizen Başkan Sözlü, “Yeni iş müracaatlarında engelsizlik şartı koyalım. Engelsiz olmayan yapılara, işyerlerine ruhsat vermeyelim” diye konuştu.
ADANA AB ENGELSİZ ŞEHİRLER ÖDÜLÜNE TALİP
Adana’nın 2017 yılında Avrupa Birliği Engelsiz Şehirler Ödülleri’ne talip olduğunu dile getiren Başkan Sözlü, bu anlamda kent içinde yapılan iyileştirme çalışmalarının süreceğini, engelsizlerin de eğitimine devam edileceğini ifade etti. Sözlü, “Bu ödülü alırız ya da almayız. Bu hoşgörü çıtasının yükselmesine vesile olacaktır. Kutsal, insanca bir vazifedir” dedi.
MİNİBÜSLER OTOBÜS OLACAK ONLAR DA ENGELSİZ OLACAK
Minibüslerin otobüse dönüştürüleceğini, otobüslerde de gerekli düzenlemelerin yapılarak engelsiz hale getirileceğini belirten Başkan Sözlü, “Özel halk otobüsleri de engelsiz şekilde düzenlenecek. Ayrıca bir otobüste iki engelli vatandaşımızın da aynı anda seyahat edebileceği şekilde yeniden düzenleme yapılacak. Engelli arkadaşlar ayrı ayrı otobüslere binmek zorunda kalmayacak” dedi.
EKSİKLİKLER GİDERİLECEK
Engellilerle ilgili olarak yasalarda bazı düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Vali Yardımcısı Kadir Okatan, “Kanunun bir kısım maddeleri yürürlüğe girdi. Eksikliklerin giderilmemesi halinde yaptırım uygulamasına gidilecek. Aslında yaptırım da değil, tüm kurumların bu açıdan eksikliklerini giderme yoluna gidilecek” dedi. Engelliye hassasiyet konusunda uyarıda bulunan Vali Yardımcısı Okatan, “Engelliye hassas yaklaşan, saygı duyan, empati kuran toplum en medeni toplumdur. İnsanların bu standartları takibi fevkalade önemli. Hep beraber kanuni görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmeyi diliyorum” dedi.
Çalıştay Koordinatörü, Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş, Adana’da bin 513 işyerinde engellilerle ilgili durum tespiti yaptıklarını ve bunu rapor haline getirdiklerini belirttiği konuşmasında, çalışmalarını devam ettireceklerini 1 yıl sonra gözden geçirip nelerin yapıldığını, nelerin eksik kaldığını görmek istediklerini söyledi.
HEP ENGELLİLER EĞİTİLDİ, ŞİMDİ SIRA ENGELSİZLERDE
Yıllarca engellilere eğitim verildiğini, ancak engellilerin iletişim halinde olduğu kişilere bu anlamda herhangi bir eğitim verilmediğini dile getiren İsmail Güneş, engellilere bakış açısının değişmesi, anların anlaşılabilmesi için engelsizlerin eğitilmesi gerektiğini vurguladı. Engellinin dışarı çıktığında bir çok sorunla karşılaştığını, sosyal yaşamını sürdürmek isterken hep engellere takıldığını vurgulayan Güneş, cadde, sokak, hastanede engellilerin durumunu incelediklerini, işyeri girişlerinin engelliye uyumlu olmadığını, araştırmadan çıkan sonuçlarla değerlendirdi. Güneş, “Turgut Özal Bulvarı, Kenan Evren Bulvarı, Atatürk Caddesi, Ziyapaşa ve Gazipaşa bulvarlarında İşyeri girişlerinin engellilerin kullanabilmesine uygun olup olmadığı konusunda çalışma yaptık. yüzde 15,8’i uygun bunun yanında yüzde 73 oranında işyeri uygun değil bu sadece girişi. Görme engellilerin durumu daha vahim. Görme engellilerin hizmet puanı yüzde 2.1 oranında. Engellilerle ilgili eğitimle ilgili Ziyapaşa Bulvarı esnafıyla görüşme yaptık. Çok büyük bir oran kabul etmedi” dedi.
Güneş, 2016 yılının engellilere toplumsal farkındalık yılı ilan edilerek, toplumun bilgilendirilmesini istedi.
23.07.2015 - adana ilk haber
Kayıtlı
Diyalizle Yaşam
Engelliler Derneği Kayseri
Engelsiz Bir Dünya için Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
kayseriengellilerdernegi.com
»
ENGELLİ HABERLERİ
»
Engelli Haberleri
»
Engelsiz Adana Çalıştayı Sonuçları Raporlandı