*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yaşlı Engelli ve Yatalak Hastalar Evde Oy Verecek  (Okunma sayısı 863 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Yaşlı Engelli ve Yatalak Hastalar Evde Oy Verecek
« : Şubat 19, 2015, 11:21:56 ÖÖ »
Yaşlı Engelli ve Yatalak Hastalar Evde Oy Verecek



Türkiye Barolar Birliği’nde Engelliler Konfederasyonu’nun öncülüğünde yapılan ‘Engellilerin Siyasal Yaşama Katılma Hakkı’ çalıştayı için Ankara’dayız. Bu büyük buluşmanın açılış konuşmasını TBB Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu yaptı. Oldukça verimli geçen görüşmelerin ardından 15 maddeden oluşan bir rapor yayınlandı. Siyasi partiler içinde, parti meclisi benzeri bir meclis kurulması istendi. Bu arada Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Müşaviri Ayhan Metin ile sohbet etme imkânı bulduk. Anlattıkları beni heyecanlandırdı.

Artık evlerinden dışarı çıkamayan yaşlı, engelli ve yatalak hastalar da oy kullanabilecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından görevlendirilen bir sandık başkanı ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan bir heyet oy kullanmak isteyenlerin ayağına gidecek. Ukrayna’da yerel seçimlerde uygulanan ‘Seyyar Sandık’ uygulaması böylece Türkiye’ye de hayata geçirilecek.

DOKTORALI BÜROKRAT

Bunun önünü açan kişi ise kendisi de bir engelli olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Müşaviri Ayhan Metin… Metin, henüz 11 aylık bebek iken geçirdiği menenjit yüzünden sakat kalmış. İki bastonla yürüyebiliyor. Ama o asla pes etmemiş. Tekerlekli basketbol takımlarında uzun yıllar sporcu olarak ter dökmüş. Sayısız şampiyonluklara imza atmış. Etkileyici bir hayat hikâyesi var. Yaptığı ve başardığı işler insanı şaşırtıyor:

 “1967 Söğüt doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve liseyi Bilecik’te okudum. Nevşehir Üniversite’sinde turizm okudum. İstanbul Marmara Üniversitesi Spor Akademisi’nde yüksek lisans yaptım. Şu an İstanbul Üniversitesi’nde çalışma ekonomisi üzerine doktora yapıyorum. 1989 yılında sivil toplum kuruluşlarına katılıp sporla tanıştım. Burada diğer arkadaşlarla kaynaşıp spora başlamam hayatımda bir dönüm noktası oldu. Tekerlekli basketbol takımlarıyla yurt içi ve yurt dışı birçok müsabakalara katıldım. Burada Türkiye’de ilk kez bu takımın kaptanı oldum. Atletizm Milli Takımında yarıştım. Birçok şampiyonlukları yaşadım.”

BÜYÜK BİR DEVRİM OLDU

Ayhan Metin, 2004 yılında siyasete atılmaya karar verir. Bilecik Söğüt’ten belediye başkan adayı olur. Burun farkıyla seçimi kaybeder. Ama o, kaybettiğine üzülmüyor, “Adaylık sürecinde birçok kişi ‘Sakat biri nasıl belediye başkanlığı yapacak?’ diye şaşırdı. Biz çalışmalarımızla zihinsel bir devrim gerçekleştirdik.” diyor.

Metin, seçimlerden sonra İstanbul Küçükçekmece Belediyesi’nde Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdür Yardımcılığı’na atanır. 2009 yılında Başakşehir Belediyesi Basın Yayın ve Sosyal İşler Müdürü olur. 2011’de Başbakanlık Özürlüler İdaresi’nde Başkan Yardımcısı olarak işe başlar. Kurumun Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı’na dönüşmesiyle bakanlık müşaviri olarak atanır. Halen de çalışmalarını burada sürdürüyor.

Evet. Ayhan Metin, kabuğuna çekilip bir kenarda oturmamış. Engeline rağmen birçok başarıya imza atmış. Darısı diğer engelli kardeşlerimin başına…

ÇOK ÖNEMLİ BİR ATAMA

Sonunda engellilerin başına engelli bir başkan geldi. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan İshak Çiftçi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne vekâleten atandı. Kamuda ilk defa bir engellinin Genel Müdür olarak atanması farkındalık oluşturma açısından çok önemli. Bundan böyle engelli sorunlarını aşmak daha kolay olacak. Engelliler camiasına hayırlı ve uğurlu olsun. Biz de Çiftçi’ye yeni görevinde başarılar diliyoruz. / Cemalettin Gürsoy

15.02.2015 - Millet