*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli bireylere maaş bağlanması veya evde bakım parası almaları  (Okunma sayısı 318 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli bireylere maaş bağlanması veya evde  bakım parası  almaları konusunda evlerine gelen Sosyal Hizmet uzmanlarının tavrına dair .
Sn.Ayşe Sarı Hanım'ın yazısıdır.

 "SOSYAL İNCELEME YAPARKEN KARŞIMIZDAKİ İNSANLAR NE YAŞAR, HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

Hangi mesleği icra ediyorsak edelim, en temel sorumluluğumuz "İNSAN ONURUNU" korumaktır.
Aldığım sosyal hizmet eğitiminin temelinin de bu olduğunu biliyorum.

Aşağıdaki yazımda şahıs olarak kimseyi hedef almıyorum, belli bir il değil, birçok ilden gelen yorumlar var, herhangi bir kurumu da hedef almıyorum. Haftada en az bir danışanım sosyal inceleme sırasındaki uygulamaya, davranışlara yönelik sıkıntılarını anlatıyor.

Yazımda, sosyal hizmet uzmanları eleştiriliyormuş gibi görünse de bu örneklerin mesleğimizin sadece birkaç istisnası olduğunu bilmenizi isterim.

Evde bakım maaşı veya engelli maaşı ya da başka bir nedenle muhtaçlık tespiti için evlere giden Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde çalışan sosyal hizmet uzmanları, sosyolog ya da bu göreve atanmış değerli meslek mensupları,
Sizler engelli bireylerin bakıma muhtaçlığı ya da maddi anlamda muhtaçlığını tespit etmek, kontrol etmek için evlere gidiyorsunuz.
Sizlerin yazdığı sosyal inceleme raporları ve aldığı kararlar o kadar önemli ki...evde bakım maaşının bağlanıp bağlanmamasına, bağlanmış ise kesilmesine, engelli maaşı bağlanmasına olduğu kadar kesilmesine, ailenin ayni/nakdi yardım almasına ya da almamasına sebep olabiliyor.
Elbette bu görevi yerine getiriyor olmanız aldığınız eğitimin, aldığınız diplomanın karşılığında sahip olduğunuz bilgi ve becerilerle mümkündür.
Özellikle sosyal hizmet uzmanlarının eğitiminde önceliğin İNSAN ONURUNUN korunması olduğunu bilen meslektaşlarımın, kendisi gibi sahada çalışan ancak sosyal hizmet uzmanı olmayan ekip üyelerini bu konuda bilgilendirmesini isterim.
Sahada yaşanan sorunlara hakim biri olarak, bu sorunların sosyal inceleme alanına yönelik olanları dinlerken açıkçası ailelerin eğitim almamış, hasbelkader bu işe atanmış kişilere denk geldiğini düşünüyorum.
KÖTÜ ÖRNEK, ÖRNEK DEĞİLDİR. BUNUNLA BİRLİKTE BUNLARI OKUDUĞUNUZDA SOSYAL İNCELEME EKİBİNİN DAVRANIŞLARININ NASIL OLMASI GEREKTİĞİNİ ANLARSINIZ.
Sadece şu yazılanları okuyunuz: "Evde bakıma muhtaç olma durumunu denetim için gelenlerin, insanları hor görme, yıldırma, "sen muhtaç değilsin" gibi sözlü sataşma hakkı var mı? nereye gidecek bu bilgi yoksulluğu daha ne kadar dayanacak muhtaçlar haksızlıklara".

bu da var:  "Bide bakışları tavırları soğuk ve aşağılayıcı yada bizim en hassas yerimiz o olduğu için alınganlık yapıyoruz...bilemiyorum"

Bu yoruma, başka bir ilde cevap: "Biz alınganlık yapmıyoruz .... hanım gerçekten tavırları öyle. Dilekçe vermeye gittigimde de hepsinin tavrı aynı hiç mi birinin yüzü gülmez?".

Bir başkası, bunu da lütfen okuyunuz: "Eve geldiler, yatak odamı incelemek istediklerini söylediler, eşyalar eski mi, yeni mi bakacaklarmış. Eşyalarımın resmini çektiler, çok utandım"
.
Şu da var: 6 yılda bir geldiler.gelme sebepleri ev almam.çocuğuma göz ucuyla bakıp.galoşlarla virüslüymüşüz gibi evde gezdiler.çok kırıcıydı.bu tavır.benim için.çocuğuma bakmadıkları gibi.doğrudan bodro sordular.

Başka bir örnek:  Geçen yıl şubat ayında geldiler hastaya oda kapısının ucundan baktılar içeriye geçme tenezulunde bulunmadılar. Odaları tek tek gezdiler .ev araba arsa varmı diye sordular .eşim emekli olduğu için kestiler ve bir daha bağlanmadı. Davranışları ve yüz ifadeleri çok katıydı. Ben güler yüzle bir şey icermisiniz diye sorduğumda bile çok soğuk bir şekilde cevap verdiler.

bir başkası: Maaş bağlanmadan önce iki kişi geldi içeri davet ettim girmediler çocuğumu birine emanet edip arabaya inmemi istediler komşum vardı misafir ona bıraktım arabalarına bindim...

başka bir kötü örnek: "sanki maaşı onlar ceplerinden veriyor. buzdolabımada baktılar. çok üzüldü eşim.eşyalarınız yeniymiş dediler. 3 tane cep telefonu var. zengin görünüyorsunuz dediler. evde 6 kişiyiz. 3 tane eski cep telefonu battı gözlerine.."

son örnek: "yan komşuma sormuşlar, eşyaları ne zaman aldılar diye. başka yerden maaş alıyormı diye sormuşlar. eşimden boşandım, eşimin eve gelip gelmediğini sormuşlar.bu onların haklarımı?"

Sosyal inceleme yapmakla görevli çalışanların yaptıkları işi etik ilkeleri gözeterek yaptıklarına inanıyorum. "muhtaçlık incelemesi" adı dahi kötüdür. İncelediğimiz insanların ne yaşadığını görmek için yüzlerine bakıyor olmamız gerekir. Yaşadıkları tedirginlik, onların sizden bir şey sakladığı anlamına mı gelir...

Sosyal incelemede görevli tüm çalışanlara kolaylıklar diliyorum.

AYŞE SARI."


kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45