*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelliler Mecliste Yeteri Kadar Temsil Edilmeyecek  (Okunma sayısı 838 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6818
Engelliler Mecliste Yeteri Kadar Temsil Edilmeyecek
« : Haziran 17, 2015, 03:28:36 ÖS »
Engelliler Mecliste Yeteri Kadar Temsil Edilmeyecek



Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Seçim sonuçları birçok açıdan değerlendirilebilir. Biz olaya kendi açımızdan yani engelliler açısından bakacağız.

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u engelli. Düz mantıkla bakıldığında 550 milletvekilinin olduğu parlamento da temsil oranının en az 55 milletvekili olması gerekiyor. Ancak Ankara’daki yemin törenine sadece iki milletvekili gidiyor.

CHP’den Şafak Pavey, İstanbul’dan ikinci kez milletvekili seçildi.

AK Parti’den de Bennur Karaburun Bursa’dan milletvekili oldu. Meclisteki diğer iki parti; MHP ve HDP ise bir tane bile engelli adayı meclise taşımadı. 

SORUNLARI KİM ÇÖZECEK?

İktidar partisi ve muhalefetin bakışı böyle olunca bürokrasinin icraatları da sakat oluyor. Yanlış politikalar yüzünden binlerce kişi mağdur oluyor. Mağdurlardan Güldane Canıtez soruyor: “Engelliler ne yapacağını şaşırmış durumda. Üç ayda bir ödenen 630 TL maaşla ev kirası, su ve elektrik faturasını nasıl ödenir? Çocuğunuza nasıl okula gönderirsiniz?”

Okurumuz haklı. Ayda 210 TL  ile her gün zeytin- ekmek yeseniz yine de geçinemezsiniz. Bu konuları defalarca gündeme taşıdım, taşıyacağım. Ancak bugün son dönemde özellikle tekerlekli sandalye kullanan engelli kardeşlerimin sandalye alırken çektiği çileyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

YASADAN YARARLANMAK ZOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) “Ayakta durmak ve/veya yürümek için alt ekstremitelerini kullanamayacak hastalığı veya sakatlığı olduğu ortopedi ve travmatoloji, beyin cerrahisi, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, erişkin veya çocuk nöroloji uzman hekimlerinden biri tarafından düzenlenecek uzman hekim raporu ile belgelenenlere bu hekimlerce reçete edilmesi halinde SUT Ek-5/C Listesinde belirtilen bedeller doğrultusunda kurumca karşılanır” diyor.

Doğru. SGK, özellikli manuel sandalyeler için 500 TL, özelliksiz sandalye için 200 TL, akülü tekerlekli sandalyede için 2.000 TL veriyor. Ama iş sandalye almaya gelince yazılanlar kâğıt üzerinde kalıyor.

Ancak sandalye almak hiç kolay değil. Özellikle de Anadolu’da yaşayanlar açısından…

Köyde yaşayan engelli kardeşim ‘akülü araç kullanabilir’ ibaresini gösteren sağlık kurulu raporu almak için öncelikle kent merkezine yani en yakın devlet hastanesine gitmek zorunda. Burada heyete görünüp reçete alacak. Hemen ardından bu reçeteyi SGK il müdürlüğüne götürüp üzerine “Depomuzda yoktur” damgasını vurdurup istediği yerden sandalyesini temin edecek.

İŞLEMLER 2 GÜN SÜRÜYOR

Kâğıt üzerinde oldukça kolay görünen bu işlemlerin hayata geçirmek hiç de kolay değil. Tekerlekli sandalyeye bağımlı kardeşim bu iki raporu ancak 2 günde alabiliyor.

Bunun için köyden kent merkezine gitmek zorunda. Bunun için toplu taşıma ve taksi kullanacak. Yanındaki refakatçiyle bir gece otelde kalacak. İki günde en az 5 öğün yemek yiyecek. Yani engelli kardeşim sandalye alabilmek için olmayan bütçesinden en az 500 TL harcayacak.

Peki, bu sorun nasıl çözülebilir? Çözüm son derece basit. Aile hekimleri elinde raporu engelliye bu reçeteyi yazsa zulüm bitecek. Ama bürokrasi engeli bir türlü aşılamıyor. Dolayısıyla kabak engellinin başında patlıyor.

ENGELLİLER PİKNİKTE BULUŞTU

Türkiye Sakatlar Derneği’nde (TSD)… Dün derneğin İstanbul Başakşehir’de 54’üncü ‘Yaza Merhaba Pikniği’ne katıldım. Ünlü sanatçıların şarkılarıyla ve TSD bağlama ve folklor ekibinin harikulade gösterisiyle hem eğlendik hem de engelli kardeşlerimle sohbet etme imkânı buldum. Güzel bir gündü. Seneye sizleri de aramızda görmek istiyoruz… / Cemalettin Gürsoy

14.06.2015 - Millet


Etiketler: Sarnıç İZMİR ATÖLYEDE çalışacak 18-25 yaşlarında bay- bayan alınacaktır SOĞUK oda montajında çalışacak ASA ASANSÖR GAZALTI kaynağı ve kaynak yapabilen eleman MONTAJ
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri