*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Otistik Çocuğa Zorunlu Din Eğitimi  (Okunma sayısı 1639 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Otistik Çocuğa Zorunlu Din Eğitimi
« : Aralık 11, 2013, 10:36:12 ÖÖ »
Otistik Çocuğa Zorunlu Din Eğitimi



Dünya Engelliler Günü’nde otistik çocukların sorunları da gündeme geldi. 2010 yılında otistik çocuklara din dersi zorunluluğu getirilmişti. Uzmanlar somut dünyayla bile ilişki kurmakta zorlanan bu çocuklara din dersi verilmesinin hiçbir sonuç doğurmayacağını söylemişti. Taraf'tan Ayfer Çalıkıran eğitmenlere din dersinin uygulanıp uygulanmadığını sormuş:
 
Otistik çocuğu olan ve ismini vermek istemeyen bir öğretmen anne, müfredatta yer almasına rağmen çocuklara din eğitimi verilmesinin mümkün olmayacağı için bu dersi çocuklara beden eğitimi yaptırarak geçirdiklerini söyledi. Din eğitimi adına yaptırdıkları, yaptırabilecekleri tek şeyin ise cami resmi boyatmak olduğunu dile getirdi.
 
CAMİ RESMİ BOYATIYORUZ
 
İçerik belirlemede serbest bırakıldıklarını ifade eden öğretmen, dersleri nasıl işlediklerini şöyle anlattı: Plana sadece cami boyamayı aldık. Çocuklarımız ağır düzeyde din eğitimi alabilecek durumda değiller. Bunlar genellikle yeme bozukluğu olan kilolu çocuklar. Aslında daha çok beden eğitimi derslerine ihtiyaçları var. Bu sebeple çoğu zaman din eğitimi dersinde beden eğitimi yaptırıyoruz. Bu çocuklara bütün gün cami resmi boyatsak da bir anlamı yok onlar için. Prosedürde temel dini bilgileri kazandırmak deniliyor ama çocuklar çok ağır düzeyde; altı bezli olanlar var, elini yıkayamayan, tuvalete gidemeyen, yemek yiyemeyen. Bu durumdaki çocuklar dini bilgiyi nasıl öğretebilirsiniz? Mümkün değil. Dolayısıyla sadece prosedür olarak işliyoruz yani kağıt üzerinde. Birçok yerde de durum böyle.”
 
Otistik çocuklar ve aileleriyle uzun yıllardır çalışan psikolog Esen Acerer ise konuya ilişkin şunları dile getirdi:
 
EZANA TEPKİ VERİYORLAR
 
“Müfredata bu ders kondu ama okullarda bu dersle ilgili hiçbir şey yapılamıyor. Asıl olarak yaşadıkları somut dünya ile ilgili bile ne hissettiklerini bilmediğimiz otistiklerin bir de maneviyat denilen soyut bir alana maruz bırakılması çok ağır bir yük. Zaten otistiklerde sözel olarak bir şey anlatılamaz. Her şey somut davranışa dönüktür. Dolayısıyla bu dersle bir şey elde edilmesi mümkün değildir. Mesela benim etrafımdaki otistik çocukların birçoğu ezandan korkuyor. Birçoğu ezana tepki veriyorlar. Ve bu verilen din eğitimlerinin bir takibi yönetmeliği de yok. Oldukça kopuk bir alan. Eğitim anlamında işlevselliği yok. Beden dersleri onlara en iyi gelen şey. Yaşadıkları dünya bile onlar için öte iken daha ötesini anlatmaya kalkışmanın hiçbir anlamı yok.”
 
DEDENİN ELİNİ ÖPME
 
Eğitmen, otizmi daha ağır olmayan gruplardaki çocukların aldığı din eğitimine ilişkin şunları söyledi: “Üst grup otistiklerde durum daha farklı onların algıları biraz daha açık. Onlara din eğitiminde dini bayramlar öğretiliyor, dedenin eli öpülür gibi şeyler. Daha çok ezberletiliyor. Fakat bu çocukların sayıları otizmleri daha ileri düzeyde olan çocuklara göre daha az.”
 
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle zihinsel engellilerden oluşan Bremen Mızıkacıları Perküsyon Grubu, CHP İstanbul İl Başkanlığı organizasyonunda Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda performans sergiledi. Gönüllü eğitmen Yaşar Morpınar’ın yönetiminde 160’ıncı performasyonlarını veren perküsyon grubu çevreden ilgiyle izlendi. Aileler ve CHP’li yöneticiler de tef çalarak ritim tuttu. Konserin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, “Engelli arkadaşlarımızın daha görünür olmasını, sorunlarına daha fazla eğilmemiz gerektiğini göstermek istedik” dedi.
 
04.12.2013 - Taraf


Anahtar Kelimeler : 3 Aralık Engelliler Günü bir dönem seçilmiş ve tabi olarak dikkatlerimizden kaçmıyor, kaçmayacakta…Biz bu kutlamaların ve sivil toplum anlayışının neresindeyiz kimin ne kadar bilgisi var ve ne kadar katıla biliyoruz, ?Bizlere ne getiriyor ne tür bir