*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Otizmli Çocuğun Gelişiminde Liderlik Rolü  (Okunma sayısı 2508 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Otizmli Çocuğun Gelişiminde Liderlik Rolü
« : Ekim 30, 2013, 08:26:52 ÖÖ »
Otizmli Çocuğun Gelişiminde Liderlik Rolü



Otizmli çocuğun gelişiminde aileye dikkat çeken uzmanlar “İletişimde çocukların lider olmasına izin verin, tepkilerini gözlemleyin ve ilgi alanları belirleyin” diyor.
 
Otistik çocukların eğitimi ve sosyal hayata kazandırılması geliştirilen tekniklerin yanı sıra ailelerin tutumu da büyük önem taşıyor. Bu çocukların bir çoğunun duyuların göstergelerini okuyamadığını ve bir başkasının düşüncesi hakkında fikir sahibi olamadığını belirten Dr. Senai Demirci, çocuğa ilk olarak duyusal bütünleme programının uygulanması gerektiğini söyledi. Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çalışmalar yapan Dr. Demirci, iletişimde çocukların lider olmasına izin verilmesi gerektiğini belirterek, otizmin belirtilerini şöyle anlattı: ‘’Otistik çocuklar kelimelerin anlamlarını öğrenmede güçlük yaşayabilirler. Tekrar tekrar aynı şeyi yapabilir ve bir kelimeyi sürekli yineleyebilirler. Kollarını ve gövdesini hep aynı kalıpta sallayabilirler. Değişikliklere adapte olmakta zorlanabilir, yeni bir tattan zevk almayabilir, oyuncaklarının yeri değişince oyuncaklarını unutabilir, yeni bir öğretmenle uyum sağlamayabilirler.’’
 
İlgi alanları belirlenmeli
 
Uzun vadeli eğitim programlarıyla otistik çocukların davranışlarının normale çekilebildiğini ve öz yaşam becerilerini öğrenebildiğini belirten Demirci, ailenin otistik çocukların eğitiminde uygulaması gereken teknikleri anlattı:
 
- Çocuğun iletişimde lider olmasına izin verin. Gözlemleyin, bekleyin, dinleyin ve yüz yüze olun. İlgilerini takip edin ve ilgisini  çekebilecek alanlar oluşturun. Taklit edin, yorumlayın. İletişimde karşılıklı olmasına dikkat ederek sıra alın.
 
- Zor çocukları liderliğe teşvik etmek için ise çok sevdiği oyuncakları kullanın. Günlük herhangi bir durumu sevilen bir aktiviteye dönüştürün. Çocuğun ihtiyaçlarını önceden tahmin etmeyin.
 
- Dilinizi ve davranışlarınızı çocuğa göre düzenleyin.
 
- Yavaş olun, iletişimi durduran değil sürdüren sorular sorun.
 
- İletişime dil ve deneyimlerinizi katın. İsimlendirin, betimleyin. Mimik ve hareketler kullanın. Konuşmalarınızın konu ve içeriğini çeşitlendirin.
 
- Çocuğunuzun oyununa katılın. Oyunlarını zenginleştirin. - Star


Etiketler : ayrıntılı teşhis ve sınıflandırma için esastır. Klinik değerlendirmenin güvenilirliği ve geçerliliğinin sağlanması için ek olarak standart testlerin bilişsel bölümleri kullanılır. Kullanılabilecek değerlendirme araçları bilimsel yazında yer alan, güvenirlik, geçerlilik ve norm çalışması yeterli olan