*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Erişilebilirlik Destek Projesi Yürütücü Ekip Üyeleri Eğitimi  (Okunma sayısı 1027 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Erişilebilirlik Destek Projesi Yürütücü Ekip Üyeleri Eğitimi



Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Erişilebilirlik Destek Projesi (ERDEP-2015) kapsamında 19 ilde belirlenen 37 hükümet konağının erişilebilirlik çalışmalarının yürütülmesinde görev alacak olan personele yönelik düzenlenen “ERDEP Yürütücü Ekip Üyeleri Eğitim Programı” 5-6 Nisan 2016 tarihlerinde Ankara İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı binasında gerçekleşti.

ERDEP Yürütücü Ekip Üyeleri Eğitim Programı’na, ERDEP’in yürütülmesi için 19 il Valiliği tarafından illerde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları, İl Özel İdareleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinde görev yapan mimar, inşaat mühendisi, makine mühendisi ve diğer personelden oluşan Yürütücü Ekip ve Denetleme Komisyonları üyeleri katılıyor. Eğitim Programı kapsamında 5-6 Nisan 2016 tarihlerinde ERDEP Yürütücü Ekip üyelerine, 7 Nisan 2016 tarihinde ise ERDEP Denetleme Komisyonu üyelerine İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı binasında erişilebilirlik konusunda eğitim verildi.

“Kentlerimiz Yeniden Şekilleniyor”

Eğitim Programı’nın açılışını gerçekleştiren Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi, yaptığı açılış konuşmasında “ERDEP ile örnek uygulamalar yoluyla erişilebilirliğin kentin tamamına ve diğer kentlere yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Farklı kentsel kullanımları içeren pilot alanlar için bilimsel ölçütlere ve TSE standartlarına uygun olarak hazırlanan projelerin valilikler aracılığı ile desteklenmesi ve Genel Müdürlüğümüzün teknik bilgi desteği ile illerde yapılması amaçlanan bu çalışmalarla erişilebilirliğin kent ve ülke geneline yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda 2012 yılında Genel Müdürlüğümüzce başlatılan ve bugün burada verilen eğitimle erişilebilir hale getirilmesi hedeflenen 37 hükümet konağını da kapsayan projelerle kentlerimiz her yıl adım adım yeniden şekilleniyor” dedi.

 “Eğitim Erişilebilirliğin Sağlanmasında İlk Önemli Adım”

ERDEP’in yalnızca proje temelli bir program olmadığını belirten Çiftçi, “Esasen projeler eliyle biz, yerelde görev yapan personelin erişilebilirlik konusunda yapmaları gerekenler hakkında daha fazla bilinçlenmesini sağlamayı amaçlıyoruz. İşte bu anlamda burada gerçekleştireceğimiz ERDEP Yürütücü Ekip Üyeleri Eğitim Programı, bizim için projelerin en önemli adımlarından birini teşkil ediyor. Bugün projeler için yapmamız gerekenler konusunda öğrenecekleriniz, yarın proje sonrasında da tüm çalışmalarınızda sizlere yol gösterecek. Bu açıdan gerçekleştirilen eğitim programına katılan ekip üyelerine ve eğitim programının yürütülmesinde de emeği geçen herkese şimdiden gerçekleştirilecek olan çalışmalar vesilesiyle teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Erişilebilirlik Destek Projesi  (ERDEP)

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Erişilebilirlik Destek Projesi; 2012, 2013 ve 2014 Yıllarında Ulaşılabilirlik Destek Projesi (UDEP) adıyla ve 2015 ve 2016 Yıllarında Erişilebilirlik Destek Projesi (ERDEP) adıyla sürdürülmektedir.  Projeler, Kalkınma Bakanlığının sağladığı ödenek ile yürütülmektedir.

 UDEP ve ERDEP ile örnek uygulamalar yapılarak, erişilebilirliğin kentin tamamına ve diğer kentlere yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Projede pilot alan olarak belirlenen; engellilerin yaşama katılımında büyük önem taşıyan kaldırımlar, yaya geçitleri, parklar, çocuk oyun alanları, genel kullanıma açık tuvaletler, açık otoparklar, toplu taşıma durakları gibi açık alanlar; kamu tarafından yoğun kullanılan il müdürlükleri, belediye hizmet binaları, valilik binaları müzeler, sağlık ocakları, hastaneler okullar gibi binalar ve yerel koşullara özgü diğer kullanımlarda erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik düzenlemeler, Genel Müdürlüğümüzün teknik bilgi desteği ile yürütülmektedir. Proje uygulama amaçlı olmakla birlikte, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması ile erişilebilirliğin yaygınlaştırılmasını da sağlamaktadır.

Bu kapsamda; 2012 Yılı UDEP kapsamında Bilecik, Burdur, Çankırı, Kilis, Rize ve Mardin Belediyeleri ile Van İl Özel İdaresi’ne, 2013 Yılı UDEP kapsamında yapılan proje duyurusuna toplam 472 proje başvurusu olmuş, bunların puanlanması sonucu belirlenen 12 projeye; Adıyaman, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bolu, Osmaniye, Trabzon Belediyeleri ile Giresun ve Ordu İl Özel İdareleri’ne ve 2014 Yılı UDEP kapsamında 79 ilde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 81 pilot okula ödenek ve teknik bilgi desteği sağlanmıştır.

2015 Yılı Erişilebilirlik Destek Projesi (ERDEP 2015) kapsamında erişilebilirlik ihtiyacı olan hükümet konaklarına yönelik projeler desteklenmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygunluk gösteren ve Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından pilot olarak belirlenen hükümet konaklarından uygun bulunanlar Valiliklere bildirilmiştir. Aralık 2015 itibari ile ERDEP 2015 kapsamında 7.785.000 TL’lik ödenek, 19 ilde belirlenen 37 hükümet konağının erişilebilirlik çalışmalarında kullanılması için valiliklerde açılan ERDEP 2015 hesaplarına aktarılmıştır. Valiliklerden, Proje Yürütücü Ekibi ve Denetleme Komisyonu oluşturularak, üye bilgilerinin Genel Müdürlüğümüze bildirilmesi istenmiştir. Böylece 2012 yılından bu yana yürütülen, UDEP ve ERDEP projeleri kapsamında toplamda 25 milyon TL’lik bütçe Valiliklere aktarılmıştır.

08.04.2016 - eyh.aile.gov.tr