kayseriengellilerdernegi.com

ENGELLİ HABERLERİ => Engelli Haberleri => Konuyu başlatan: kayseriengelliler - Ocak 13, 2022, 02:35:48 ÖS

Başlık: Kısmı Bağımlı Engelliler Evde Bakım Aylığından Koparıldı
Gönderen: kayseriengelliler - Ocak 13, 2022, 02:35:48 ÖS
“Kısmı Bağımlı” Engelliler Evde Bakım Aylığından Koparıldı

(https://www.yasadikca.com/wp-content/uploads/2022/01/mustafa-adiguzel-engelli-evde-bakim.png)

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, hükümetin bir yönetmelik değişikliğiyle engellilerin evde bakım aylığı hakkını çok büyük oranda gasp ettiğini belirtti.

Adıgüzel’in açıklamaları şu şekilde: “20 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan “Erişkinler için engellilik değerlendirilmesi hakkındaki yönetmelik” ile engelli bireylerde tam bağımlı kısmı-bağımlı ayrımına gidilerek, daha önceden “ağır engelli” sayılan engellilerin büyük bir kısmı “kısmi bağımlı” kapsamına alınarak evde bakım aylığından koparıldı.

Sağlık durumunda, engellilik oranlarında, organ fonksiyonlarında hiçbir değişiklik olmadığı halde vatandaşlar ağır engelli durumunda değişiklik yapıldı.

YÜZDE 80’İ AYLIK KAPSAMI DIŞINA ÇIKARILDI

Evde bakım aylığı almak için ağır engelli, yeni ismi ile “tam bağımlı” olmaları gerekiyordu. Hükümet bunu kaşla göz arasında, yönetmeliğin 4.maddesinde getirdiği sinsice bir değişiklik ile bu kapsamdaki engellerin yarıdan fazlasını tahminen yüzde 80’i evde bakım aylığı kapsamı dışına çıkardı. Daha önceden raporu bulunan ve süresi biten engelli vatandaşlarımızın tekrar rapor almak için gittiklerinde karşılarına çıkan bu durum bize her gün artan şikâyetlerle yansıdı. İlgili hastaneler, engelli dernekleri, bakanlık taşra teşkilatları ile görüştüğümüzde durum ortaya çıktı. Hatta bakanlık yerel birimlerinin bu konudaki mağduriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlık Merkez teşkilatına bildirdiği, ancak çözüm getirilmediği öğrenildi.

DÜNYADA YOK TÜRKİYE’DE VAR

Engelli derneklerinin de bu konuyla ilgili yoğun şikâyetler alıyor. Raporlamada da sorunlar var. Hangi teknik veri ile kısmi veya tam bağımlı değerlendirmesi yapıldığını Sağlık Bakanlığı’na, bu ayrıma neden gidildiği, şu ana kadar ne kadar engelli vatandaşın bundan hak kaybı yaşadığı ile ilgili konuları da Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’na önerge ile sorduk. Türkiye dışında dünyada başka yerde örneği yok. Dünya Sağlık Örgütünün de böyle bir tanımlaması olmadığı halde hükümet şapkadan tavşan çıkarmış engellilere yapılan yardımlardan kısmak için türlü kurnazlıklar peşinde.

YARDIMI KESMEYİN ARTIRIN

“CHP iktidar olursa yardımlar kesilir” diye vatandaşa kara propaganda yapan AKP’nin derdinin Sosyal yardım değil siyaset olduğunu bir kere daha görmüş olduk. Pandemide (salgın)belediyelerimizin arttırarak sürdürdüğü yardımları engelleyen de bu hükümet değil miydi? Sanırım bozulan ekonominin dengesini engellilere yapılan cüzi ödeme ile düzeltecekler. Avrupa ülkelerinde sosyal yardımlar bütçenin en az yüzde 2-3’ne denk geliyor. Türkiye’de bu oran yüzde 1 seviyesinde. Yeni aldığımız belediyelerinizde de görüldüğü üzere, CHP iktidarında sosyal yardımlar azalmak şöyle dursun, Avrupa ülkeleri seviyesine çıkarılacaktır. Hükümeti yaptığı bu büyük yanlıştan dönmeye çağırıyoruz. Yardımları kesmelerini değil, gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarmalarını bekliyoruz.”

ORDU OLAY


ETİKETLER CHPEngelliEngelli AylığıEngelli RaporuEvde BakımOrdu Milletvekili Dr. Mustafa AdıgüzelSağlık Kurulu RaporuTam Bağımlı kayseri engelliler derneği KAYSERİ ENGELLİLER DERNEĞİ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri