*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Görme ve İşitme Engellilerden 'Benim Dünyam'a Tepki!  (Okunma sayısı 2418 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18908
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Görme ve İşitme Engellilerden 'Benim Dünyam'a Tepki!
« : Ekim 30, 2013, 04:10:20 ÖS »
Görme ve İşitme Engellilerden 'Benim Dünyam'a Tepki!



Görme ve İşitme engelli bir kızın hayatından kesitler sunan, başrolünü Beren Saat ve Uğur Yücel’in oynadığı “Benim Dünyam” filmi vizyona girdi. Filmle ilgili eleştirilerden biri işitme ve görme engelliler için altyazı ve işaret dili betimlemesi uygulamasının olmamasıydı.
 
Filmi eleştirenlerden Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu A Haber’de Zeynep Bayramoğlu’nun sunduğu Kadraj programına konuk oldu. Kuyumcu, böyle bir filmin olmasının değerli olduğunu ama filmin görme ve işitme engelliler açısından engel çıkarıyor olmasının bir dışlama ve ranta çevirme olduğunu söyledi.
 
KUYUMCU: "YAPIM ŞİRKETİ BİZİMLE MUHATAP OLMUYOR"
 
“Gazete manşetlerini görüyorum. Bu filme mendilinizle gidin. Bu film çok ağlatacak.
 
Buraya gelmeden önce sesli betimleme derneğinin yöneticisi Emine Kolivar ile konuştum. Kendileri değerli bir film olduğu için sesli betimleme ve altyazıyı ücretsiz yapmaya hazırız dediler.
 
Bir filmin altyazısı ve sesli betimlemesinin maliyeti 3 bin TL civarındadır.
 
Biz talebimizin arkasındayız. Yapım şirketi ile görüşmek mümkün değil, muhatap olmuyorlar. Yapım şirketi bizimle görüşüp filmin kopyasını ve hakkını verirse biz filmi ücretsiz olarak sesli betimleteceğiz ve altyazısını yapacağız.”
 
KUYUMCU: ENGELLİLERİN APARTMAN İÇERİSİNDEKİ HAKLARINA UYMAYANLARA CEZA
 
Anadolu Adliyesi 37.Sulh Ceza Mahkemesinde görülen davada 21 Yaşındaki otizmli Mustafa Koç’a darp eden komşularına 180 gün hapis cezası verildi. Kararın tüm engelliler için emsal teşkil edeceğini söyleyen Adem Kuyumcu kararı şöyle yorumladı:
 
“Mustafa kendi dairesine çıkarken kapıları tıklıyordu cevap gelmezse evine çıkıyordu ama bir buçuk yıl önce apartmana taşınan bir komşu Mustafa kapıyı çaldığında, kapıyı açtı ve bağırıp çağırmaya başladı. Bakın otizmliler kimseye zarar vermez. Onlar Mustafa’yı ittiler, üzerine soğuk su döktüler, Mustafa’yı oklava ile kovaladılar. Bir otizmli için tanımlamayacak şeyler bunlar. Aslında bu Türkiye genelinde çok yaşanıyor. Bu aile bunu dile getirdi. Hukukçular acıma ile yaklaşıyor ve ötekileştiriyor. Savcıya başvuruyorlar savcı delil istiyor, aile delil götürüyor, savcı sosyal politikalar bakanlığı halletsin diyor.
 
Bu karar emsal teşkil edecek. Artık bütün engellilerin apartman içerisindeki haklarına uymayanlara ceza verilecek. Lütfen artık aileler çekinmesin. Kendileri başvuramıyorlarsa lütfen bizi arasınlar. Biz onların adına şikâyetçi olacağız. Tüm engelliler için bu hizmeti yapacağız."
 
KUYUMCU: "ÖDENEĞİN ARTTIRILMASI YETERLİ DEĞİL"
 
2014 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Görüşmelerde engelli ve yaşlıların hasta bakımı için ayrılan ödeneğin arttırılması konuşuluyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Adem Kuyumcu, ödeneğin arttırılmasının yeterli olmadığını söyledi.
 
“Ağır engelli ve yaşlı bakımını kapsıyor, maddi durumu olmayan, evinde engelli ve yaşlıya bakan kişilere veriliyor, bu çok güzel. 2014’te bu sayı 473 bin kişiye çıkıyor bu sayı. Buna çok sevindik ve sonuna kadar destekliyoruz. Ancak bir sorun var bakım ücreti verdiğimiz insanları eğitmiyoruz. Bakım ücreti alan insanların muhakkak bir an önce eğitilmesi gerekiyor.
 
2011’de bir sonda firmasından veri aldım. 127 hasta enfeksiyon sonucunda hayatını kaybetmiş. Bunlar bakım eğitim ile önlenebilir.
 
Zihinsel engelli veya otizmli farklı gelişim gösteren bir kişinin annesine babasına da bakım ücreti ödenebiliyor. Ona da otistik biriyle nasıl iletişim kuracağı nasıl iletişim kuracağı konusunda eğitemiyoruz. Bunun sonucunda ölümler yaşanıyor.”
 
KUYUMCU: "MİMARLIK FAKÜLTELERİ KAPATILSIN"
 
Engellilerin toplumsal hayat içinde yaşadığı zorluklara da değinen Kuyumcu, Mimarlık fakültelerinin kapatılmasını istediğini söyledi.
 
“Mimarlık Fakültelerinin kapatılmasını istiyorum. Boşuna oralara para harcanmasın buradaki para engellilere harcansın. Çünkü mimara gidiyorum, diyor ki ben müteahhit ne isterse onu çizerim diyor o zaman mimara gerek yok ki. Mimarların mezun oldukların bir taahhütname imzaladıkları bilgisi geldi bize. Herkes için tasarım yapacaklarına dair bir taahhütname imzalıyorlar. Demek ki yeminlerine uymuyorlar. O zaman kapatılsın mimarlık fakülteleri. Çünkü engelsiz mimaride kanunlar var, Türk Standartları var, uygulanmıyorsa birinci suçlu mimarlardır. İkincisi denetlemeyen yerel yönetimlerdir. Ama mimarlar doğru yaparsa, Mimarlar Odası da tasdik ettiği için onu belediyeler denetimi yapar sadece.” - Star


Etiketler : şiddeti değerlendirme tablosu I. SEBASE, EKRİN VE APOKRİN GLAND HASTALIKLARI A- Rozasea 1-Orta 5 2-Şiddetli 3-Çok şiddetli 10 15 B- Hidradenitis supurativa, akne konglobata ve folliküler oklüzyon Triadı 1-Hafif  5 2-Orta 10 3-Şiddetli 20 4-Çok şiddetli 40 C- Saçlı derinin diseke