*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Stephen Hawking Kara Deliklerin Gizemini Çözdüğünü Açıkladı  (Okunma sayısı 1504 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Stephen Hawking Kara Deliklerin Gizemini Çözdüğünü Açıkladı



Hawking, bilim insanlarının henüz açıklayamadığı kara delik bilgi paradoksu’nu çözdüğünü açıkladı. Paradoks kısaca, kara deliği oluşturan bir yıldızın bütün bilgisinin kara delik içinde kaybolması ve kara delik yok olduğunda da bütün bilginin tamamen silinmesidir. Fizikçilere göre ise bilgi kaybolamaz. O halde kara deliğe giren bilgi nereye gidiyor?

Hawking ışımasının keşfedilmesi  ile kara delikten bilgi çıkışı olduğu aslında biliniyor. Fakat bu bilginin  anlaşılamaz bir halde dışarı çıktığını söyleyen ünlü fizikçi, bu nedenle kara delik içine düşen bilgiye kısaca kaybolmuş gözüyle bakıldığını söylüyor. Bilginin kaybolması ise fizik kanunlarına göre olamayacağı için Hawking, kara deliklerin aslında bilgiyi kaybetmediklerini ileri sürüyor.

Ünlü fizikçi, kara deliğe giren bir bilginin düşünüldüğü gibi kara deliğin içinde değil de olay ufkunda bulunduğunu öne sürüyor. Olay ufku, kara deliğin sınırıdır ve sınırı geçen parçacıklar kara deliğin içine düşerler. Hawking’e göre, kara deliğe giren parçacıklar , bilgilerinin izini olay ufkunda bırakıyorlar. Parçacıklar, Hawking ışıması ile dışarı çıkarken daha önce olay ufkunda bıraktıkları bilgi izlerini alıp öyle çıkıyorlar. Ünlü fizikçi, kara deliğin dönmesi durumunda ise bilginin başka bir evrene çıkıp  bir daha asla geri dönememe olasılığının da olduğunu söylüyor.

27.08.2015 - fizikist.com


Etiketler: Baş’ın açılış konuşmasının ardından Bakırköy Kaymakamı Adem Öztürk Ofedya Cafe’nin TOFD’ye ve Bakırköy’e hayırlı olmasını dileyerek başladığı konuşmasına TOFD
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri