*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Bu Gıdalar Alzheimer’a Bir Adım Daha Yaklaştırıyor!  (Okunma sayısı 366 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Bu Gıdalar Alzheimer’a Bir Adım Daha Yaklaştırıyor!
« : Mayıs 24, 2023, 02:01:47 ÖS »
Bu Gıdalar Alzheimer’a Bir Adım Daha Yaklaştırıyor!



Çağımızın hastalıklarından olan Alzheimer yaygın görülen bir demans türü olup beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan nörolojik bir hastalık olarak bilinir. Bu hastalıkları tetikleyen yiyecekler ise Nöroloji Uzmanı Dr. Bengi Bahar Demirbağ, tarafından açıklandı. Demirbağ, hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurguladı.

“Beslenme tarzımız sağlığımızı doğrudan etkileyerek olumsuz durumlara yol açabilir. Hatta öyle ki bazı besinler nörolojik bir hastalık olan Alzheimer’a bile neden olabilir”

Nöroloji Uzmanı Dr. Bengi Bahar Demirbağ, beslenmenin kalp damar hastalıkları, obezite, diyabet, kanserdeki rolünün çok iyi bilinmesine karşın beyin fonksiyonlarının iyileştirilmesi için beslenmenin düzenlenmesinin oldukça yeni bir konu olduğunu belirterek, “Artık brain food (beyin gıdası) veya mood food (ruh haline iyi gelen yiyecekler) kavramları vardır” dedi.

“Hazır Gıdalardan Uzak Durulmalı”

Alzheimer hastalığının öğrenme, hafıza ve diğer bilişsel aktivitelerde ilerleyici kayıp ile karakterize bir hastalık olduğunu belirten Dr. Demirbağ, “Alzheimer hastalarının beyninde nörofibriler ve amiloid plaklar saptanmıştır. Bu iki madde nöron dediğimiz beyin hücresini yok eder, bu maddelerin oluşumunda oksidatif maddeler (hazır ve işlenmiş gıdaların yol açtığı maddeler) rol oynar.

“Beyin Hücrelerini Olumsuz Etkiliyor”

Oksidatif gıdaların fazla tüketilmesi nedeniyle insülin direncinin yol açtığı enerji metabolizmasındaki bozulma da beyin hücrelerini olumsuz etkiler” diye konuştu.

“Balık Tüketilebilir”

Besinlerin sadece ihtiyacımız olan enerjiyi karşılamakla kalmadığını, bilişsel fonksiyonlarımızı da etkilediğini söyleyen Uzm. Dr. Demirbağ, “Pasta, börek, tatlı gibi karbonhidrat değeri yüksek besinler; stres hormonları olan adrenalin ve epinefrinde dalgalanmaya yol açabilir. Koenzim Q10 ve Omega-3 barındıran balık ise nöronal hasarlanmayla savaşır” ifadelerini kullandı.

Bol sebze ve meyve tüketiminin serotonin sentezini artırdığının altını çizen Dr. Demirbağ, şu bilgileri paylaştı: “Serotonin, bir nörotransmitter görevi gören ve insan vücudu tarafından üretilebilen bir kimyasaldır. Beyin ve ruh sağlığımız için vazgeçilmez bir moleküldür. Kuruyemişlerden özellikle susam, kaju ve ceviz triptofandan zengin olduğu için serotonin sentezinde oldukça önemli rol oynar”

tv100.com


ETİKETLER AlzheimerBeslenmeDemansİşlenmiş GıdaNöroloji kayseri de Bir ilk Kiralık Akülü Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri