*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelsiz Adana Çalıştayı Sonuçları Raporlandı  (Okunma sayısı 903 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6555
Engelsiz Adana Çalıştayı Sonuçları Raporlandı
« : Temmuz 27, 2015, 03:28:26 ÖS »
Engelsiz Adana Çalıştayı Sonuçları Raporlandı



Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyi Engelliler Meclisi, karar ve uygulama süreçlerinde birlikte hareket ederek kentin fiziksel engellerinin ortadan kaldırılması ve engelsiz yaşama farkındalık yaratılması amacıyla gerçekleştirilen “Engelsiz Adana Çalıştayı’ndan çıkan sonuçlar rapor haline getirildi.

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adana Kent Konseyi Engelliler Meclisi, karar ve uygulama süreçlerinde birlikte hareket ederek kentin fiziksel engellerinin ortadan kaldırılması ve engelsiz yaşama farkındalık yaratılması amacıyla gerçekleştirilen “Engelsiz Adana Çalıştayı’ndan çıkan sonuçlar rapor haline getirildi. Çalıştay raporunun değerlendirildiği toplantı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Adana Kent Konseyi Başkanı Ahmet Özen,   Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya, Çalıştay Koordinatörü, Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş, kamu kurum yöneticileri ve STK temsilcileri ile engellilerin katılımıyla dün Adana’da gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda işitme engelliler için işaret diliyle de ayrı bir sunum yapıldı.

ENGELSİZ OLMAYAN İŞYERİNE RUHSAT YOK

Değerlendirme toplantısında konuşma yapan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, siyasi hiç bir çıkar gözetmeksizin engelsiz bir Adana ve toplumsal farkındalık yaratmak için çalıştıklarını dile getirdi. Engelli istismarlarına da değine Sözlü, “Bizim öyle bir niyetimiz, siyasi bir beklentimiz yok” dedi.  Toplumsal hassasiyeti yüksek tutmak için sivil insiyatifin de iş yapması gerektiğinin altını çizen Başkan Sözlü,   “Yeni iş müracaatlarında engelsizlik şartı koyalım. Engelsiz olmayan yapılara, işyerlerine ruhsat vermeyelim” diye konuştu.

ADANA AB ENGELSİZ ŞEHİRLER ÖDÜLÜNE TALİP

Adana’nın 2017 yılında Avrupa Birliği Engelsiz Şehirler Ödülleri’ne talip olduğunu dile getiren Başkan Sözlü, bu anlamda kent içinde yapılan iyileştirme çalışmalarının süreceğini, engelsizlerin de eğitimine devam edileceğini ifade etti. Sözlü, “Bu ödülü alırız ya da almayız. Bu hoşgörü çıtasının yükselmesine vesile olacaktır.  Kutsal, insanca bir vazifedir” dedi.

MİNİBÜSLER OTOBÜS OLACAK ONLAR DA ENGELSİZ OLACAK

Minibüslerin otobüse dönüştürüleceğini, otobüslerde  de gerekli düzenlemelerin yapılarak engelsiz hale getirileceğini belirten Başkan Sözlü, “Özel halk otobüsleri de engelsiz şekilde düzenlenecek. Ayrıca  bir otobüste iki engelli vatandaşımızın da aynı anda seyahat edebileceği şekilde yeniden düzenleme yapılacak. Engelli arkadaşlar ayrı ayrı otobüslere binmek zorunda kalmayacak” dedi.

EKSİKLİKLER GİDERİLECEK

Engellilerle ilgili olarak yasalarda bazı düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Vali Yardımcısı  Kadir Okatan, “Kanunun bir kısım maddeleri yürürlüğe girdi. Eksikliklerin giderilmemesi halinde yaptırım uygulamasına gidilecek. Aslında yaptırım da değil, tüm kurumların bu açıdan eksikliklerini giderme yoluna gidilecek” dedi.  Engelliye hassasiyet konusunda uyarıda bulunan Vali Yardımcısı Okatan, “Engelliye hassas yaklaşan, saygı duyan, empati kuran toplum en medeni toplumdur. İnsanların bu standartları takibi fevkalade önemli. Hep beraber kanuni görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmeyi diliyorum” dedi.

Çalıştay Koordinatörü, Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş, Adana’da bin 513 işyerinde engellilerle ilgili durum tespiti yaptıklarını ve bunu rapor haline getirdiklerini belirttiği konuşmasında,  çalışmalarını devam ettireceklerini 1 yıl sonra gözden geçirip nelerin yapıldığını, nelerin eksik kaldığını görmek istediklerini söyledi.

HEP ENGELLİLER EĞİTİLDİ, ŞİMDİ SIRA ENGELSİZLERDE

Yıllarca engellilere eğitim verildiğini, ancak engellilerin iletişim halinde olduğu kişilere bu anlamda herhangi bir eğitim verilmediğini dile getiren İsmail Güneş, engellilere bakış açısının değişmesi, anların anlaşılabilmesi için engelsizlerin eğitilmesi gerektiğini vurguladı.  Engellinin dışarı çıktığında bir çok sorunla karşılaştığını, sosyal yaşamını sürdürmek isterken hep engellere takıldığını vurgulayan Güneş, cadde, sokak, hastanede engellilerin durumunu incelediklerini, işyeri girişlerinin engelliye uyumlu olmadığını, araştırmadan çıkan sonuçlarla değerlendirdi. Güneş, “Turgut Özal Bulvarı, Kenan Evren Bulvarı, Atatürk Caddesi, Ziyapaşa ve Gazipaşa bulvarlarında İşyeri girişlerinin engellilerin kullanabilmesine uygun olup olmadığı konusunda çalışma yaptık. yüzde 15,8’i uygun bunun yanında yüzde 73 oranında işyeri uygun değil bu sadece girişi. Görme engellilerin durumu daha vahim. Görme engellilerin hizmet puanı yüzde 2.1 oranında. Engellilerle ilgili eğitimle ilgili Ziyapaşa Bulvarı esnafıyla görüşme yaptık. Çok büyük bir oran kabul etmedi” dedi.

Güneş,  2016 yılının engellilere toplumsal farkındalık yılı ilan edilerek, toplumun bilgilendirilmesini istedi.

23.07.2015 - adana ilk haber
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri