*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: İzmirli Engellilerin Yassıca Ada Beklentisi  (Okunma sayısı 881 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6555
İzmirli Engellilerin Yassıca Ada Beklentisi
« : Temmuz 27, 2015, 03:14:10 ÖS »
İzmirli Engellilerin Yassıca Ada Beklentisi



Büyükşehir geçen yaz her pazartesi günü engelli bireyleri Yassıca Ada'ya götürüyordu. Geçtiğimiz pazartesi seferlerin başlayacağı duyumu alan engelliler, bu kez gemiye alınmayınca hüsran yaşadı.

Her yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ekonomik nedenlerden dolayı yaz tatilini tatil beldelerinde geçiremeyen vatandaşlara yönelik hizmet verdiği Yassıca Ada seferleri, Ramazan Ayı sonrası skandalla başladı. Geçen yıl her pazartesi günü ücretsiz olarak Yassıca Ada'ya götürülen engelliler, geçtiğimiz pazartesi Üçkuyular Vapur İskelesi'nde görevliler tarafından gemiye bindirilmedi. İddiaya göre kalabalıktan faydalanarak gemiye binen bazı engelliler ise güvenlik görevlileri tarafından yaka paça indirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Yassıca Ada vapur seferi, bayram sonrası krizle başladı. Maddi durumu tatil beldelerinde yaz tatili yapmaya yeterli olmayan vatandaşlar için pazartesi günleri ücretsiz olan Yassıca Ada seferlerine katılmak isteyen engelliler gemiye alınmadı. Eşyalarıyla birlikte iskelede kalan geminin arkasından bakmakla yetinen engelli ve aileleri neye uğradıklarını şaşırdı. Geçtiğimiz yıl Yassıca Ada'ya her Pazartesi ücretsiz düzenlenen vapur seferlerinden engelliler yararlanabiliyordu. Fakat seferleri düzenleyen Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin engellileri ücretsiz seferlere almamasına tepki gösteren engelliler ve yakınları isyan etti. Bayram sonrası ücretsiz seferlerin başladığını öğrendiklerini belirten engelli yakını Canan Termez, "Geçen yıl her pazartesi engelliler ücretsiz bir şekilde bu seferlerden yararlanıyordu. Bu yıl tekrar başladığını öğrendik. Pazartesi sabahı saat 09.00'da Üçkuyular Vapur İskelesi'ne geldik. Yetkililer, bize sırada durmamızı söyledi. En son bizi gemiye alacaklarını söyledi. En son gemide yer kalmadığını söyleyerek bizi gemiye almadılar" dedi. Mağdur edildiklerini belirten ortopedik engelli Mehmet Uzuner, "Aramızdan bazıları gemiye bindi. Onları da yaka paça gemiden aşağı indirdiler. Kamera kayıtları var. Bize inanmıyorlarsa o kayıtları incelesinler. Engelliye sahip çıkmak bu kadar zor mu? Gemide Büyükşehir Belediyesi'nden gelen bir kadın yetkili ise, gemiye binmek istememiz üzerine, 'Ben engelliler ile uğraşamam' diyerek konuyu kestirip attı. Gururumuz incindi" diye konuştu. Engelli yakını Fatma Dinçerler, "Telefonla aradık. Pazartesi günü sefer olduğunu söylediler. Geldiğimizde bu durumla karşı karşıya kaldık. Engelli ağabeyime refakat için geldim. Bu insanlar bu davranışı hak etmiyor. Defalarca bu seferlere katıldık. Bu yıl ilki gerçekleşti ama engellileri almadılar" dedi. Beyin travma geçirdiği için engelli olan Bilgin Altındağ ise, "Eşyalarımızı hazırladık. Sabah gideceğiz diye heyecanlandık. Ama bizi almadılar" dedi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Yaşanan Yassıca Ada vapur seferleri krizi ile ilgili açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, pazartesi günleri ücretsiz olarak gerçekleştirilen seferlerin engellilere yönelik değil, sıkıntılı bölgelerde yaşayan kadın vatandaşlar için yapıldığını belirtti. Yetkililer, "Engellilere yaptığımız seferler ayrı. Biz kendi seçtiğimiz engellileri arayıp sefer olduğu zaman haber veriyoruz. Pazartesi günleri yapılan ücretsiz seferlerde isim listesi bazen kontrol edilmiyor. Bunu bildikleri için engelli vatandaşlar ve aileleri sefere katılmak istemiştir. Ama pazartesi günü yapılan sefer kesinlikle engelliler için yapılmamıştır" dedi. Öte yandan sayıları 50'yi bulan engelli vatandaşlar ve yakınlarından bazıları yaşanan olayın ardından kendi imkanları ile deniz kenarına giderken, imkanı olmayan engelli ve yakınları ise evlerine döndü.

22.07.2015 - Sabah
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri