*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Hayaller ‘Engelsiz İzmir’ Gerçekler Engelli Parkur  (Okunma sayısı 812 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6555
Hayaller ‘Engelsiz İzmir’ Gerçekler Engelli Parkur
« : Temmuz 27, 2015, 02:55:49 ÖS »
Hayaller ‘Engelsiz İzmir’ Gerçekler Engelli Parkur



‘Yaşanacak Şehir İzmir’ sloganına yakışmayan bir görüntü şehrin merkezinde öylece duruyor. Kaldırımlarda oluşturulan engelli yurttaşların parkurları adeta kazaya davetiye çıkarıyor.

Alsancak’ta bulunan Atatürk Lisesi’nin arka sokağından çekilen bu fotoğraflar, engelli yurttaşların yaşamlarının kolaylaştırılacağı yere zorlaştırıldığını gösteriyor. Kaldırımın ortasına yerleştirilen dubalar ilk engeli oluştururken, engelli yurttaşların izleyeceği yolda çukurların olması da zorluğu devam ettiriyor.

Kent yaşamında hayatlarını kolaylaştıracak uygulamalara ihtiyaç duyan engelli yurttaşların, maruz kaldığı bu tutuma başta belediye olmak üzere dur denmeli. Bugün Hürriyetin haberleştirdiği, Engelliler İdaresi Başkanlığı'nca yapılan Türkiye Engelliler Araştırması, engellilerin sorunlarına dikkat çekiyor, bağımsız hareket etmenin zorluğuna eğiliyor.

Gündelik işlerde bağımsız olmak herkesin hakkı

Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unun engelli olduğunu söyleyen rapor, engelli bireylerin engel türüne göre günlük aktivitelerini yerine getiriş biçimleri değerlendirdiğinde ortaya çıkan sonuç hiç de parlak olmuyor:

“İşitme engellilerin yüzde 75,7'si, görme engellilerin yüzde 70,3'ü, bedensel engellilerin yüzde 61,2'si ve konuşma engellilerin yüzde 54,5'i kendi başına hareket edebiliyor. Kendi başına bağımsız hareket etme durumu en kısıtlı olan grubu zihinsel engelliler oluşturuyor.”

Engelliler kamusal alanların fiziki şartlarından rahatsız

“Günlük aktivitelerini yerine getirirken bir başkasına tam bağımlı olanlar, iş yerinin fiziki şartlarından en fazla rahatsızlık duyuyor” denilen raporda rakamlarla da açıklanıyor: “Günlük aktivitelerini yerine getirirken bir başkasına yarı bağımlı olanların yüzde 46,4'ü, faaliyetlerini bağımsız yapabilenlerin yüzde 24,3'ü iş yerinin fiziki şartlarının uygun olmadığını belirtiyor.”

21.07.2015 - Ege'nin Sesi
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri