*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Alzheimer Hastaları Haklarını Biliyor mu?  (Okunma sayısı 976 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
Alzheimer Hastaları Haklarını Biliyor mu?
« : Mayıs 21, 2015, 02:21:27 ÖÖ »
Alzheimer Hastaları Haklarını Biliyor mu?



Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şubesi, Alzheimer hastaları ve yakınlarının sosyal ve yasal haklarının anlatıldığı bir toplantı gerçekleştirdi.

Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şubesi, Engelliler statüsü kapsamında da değerlendirilebilen Alzheimer hastaları ile onlara bakım veren hasta yakınlarının yasal ve sosyal haklarının neler olduğunun anlaşılmasını sağlamak üzere bir konferans düzenledi. Ankara’daki Kızılay Altıntepe’de yapılan toplantıda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kadıköy Bölgesi Engelliler Müdürlüğü adına Avukat Adile Ünal bilgi verdi. Ünal, öncelikle Alzheimer hastası için tam teşekküllü devlet hastanesinden heyet raporu ile “engelli sağlık raporu”nun çıkarılabileceğini ve hastanın durumuna göre engellilik derecesinin belirtilebileceğini belirterek, ‘’Derecesine göre; kendisine ve/veya yakınına ücretsiz ulaşım, ücretsiz müze ziyareti, TT Net ve Türk Telekom’da %25, sularda %50 indirim, THY’de indirim olanakları sağlanıyor. Eğer raporda ‘ağır’ ibaresi varsa ve ailede bir kişiye düşen gelir 572.000 TL’yı geçmiyorsa, hastaya 770.000 TL bakım maaşı da bağlanabilir’’ dedi.

Alzheimer’da rapor önemli

Av. Adile Ünal, şu bilgileri verdi; ‘’Ayrıca, hasta kişi üstüne araç alımında vergiden muafiyet yapılıyor. KDV’nin ödenmemesi de engellilere tanınan yasal haklar kapsamındadır. SSK’sı olmayan hastalar için de belediyeler hasta bezi yardımı yapabiliyor. Önemli olan, Alzheimer hastalarının başlarına kanun dışı işler gelmemesi için vasilik altına alınmaları ve “çok amaçlı heyet raporu” alınmasıdır.’’

Yasa kapsamında yeri olmamakla birlikte; Alzheimer hastalarının da hastalıkları nedeniyle zihinsel ve fiziksel engelli kapsamına girdikleri, toplumun bu konuda bilinçlenmesinin esas olduğunun konuşulduğu toplantıya hasta yakınları, huzurevleri ile Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şube Yönetim Kurulu ve Dernek üyeleri katıldılar.

25.04.2015 - gazetekadikoy.com.tr


Anahtar Kelimeler : Kayseri Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER)
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri