*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Trafik Kazaları Sonrası Felçten Kurtaran Boyunluk Buluşu  (Okunma sayısı 1938 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Trafik Kazaları Sonrası Felçten Kurtaran Boyunluk Buluşu
« : Eylül 20, 2013, 03:01:20 ÖS »
Trafik Kazaları Sonrası Felçten Kurtaran Boyunluk Buluşu



Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. İbrahim İ. Öztahtalı, özellikle trafik kazası sonrasında bilinçsiz müdahale nedeniyle olası baş, boyun, omurga yaralanmalarının felçle sonuçlanmasını önleyebilecek buluşa imza attı.
 
Koltuklara takılabilen ve herkesçe kolaylıkla kullanılabilecek 'Proneck' adı verilen geliştirilmiş boyunluk sayesinde her yıl binlerce kişinin omurilik felci olması engellenebilecek. Yrd.Doç.Dr. Öztahtalı, Uludağ Üniversitesi'nin de desteğiyle 'Proneck'in uluslararası patentini aldı. Otomotiv yan sanayi firmalarının büyük ilgi gösterdiği buluşun prototipinin yapılması için girişimlere de başlandı.
 
Uludağ Üniversitesi, öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Öztahtalı tarafından gerçekleştirilen buluş ile ilgili açıklama yaptı. Yıllardan bu yana arama- kurtarma ekibinde görev yapan ve uluslararası ilkyardım brövesine sahip Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. İbrahim İ. Öztahtalı, birçok trafik kazasında karşılaştığı baş, boyun ve omurga yaralanmaları sonucu felç olmayı önleyecek bir icat geliştirdi. Çizimlerini kendi yaptığı buluşuna Uludağ Üniversitesi'nin desteğiyle uluslararası patent de alan Yrd.Doç.Dr. Öztahtalı, otomotiv yan sanayi firmalarıyla yaptığı görüşmelerde ilgi gördü.
 
40 Santimetrelik Alanı Sabitliyor
 
Standart dışı bir boyunluk olarak tasarlanan ve koltukların üst kısımlarına monte edilen 'Proneck', olası baş, boyun ve omurilik yaralanmalarında koltuk başlığının arkasında yer alan yuvalardan çıkarılarak yaralıyı hiç hareket ettirmeden önden bağlıyor. Proneck, sonra boyunluğun dış kısmında kalan yukarı ve aşağı açılabilen bir mekanizmayla baş, boyun, omurga düzleminde yaklaşık 40 santimetrelik alanı sabitliyor. Böylece yaralının yaşadığı baş, boyun, omurga yaralanması stabil tutularak sağlık kuruluşuna ulaştırılıyor. Dünya ilk yardım literatüründe 'Rentek' olarak bilinen araç içinden yaralıyı çıkarma tekniğini de devre dışı bırakabilen 'Proneck', her yıl 150 bin kişinin hayat boyu tekerlekli sandalyeye mahkum olmasının önüne geçebileceği belirtildi.
 
 
11.09.2013 - DHA