*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Düşünce Gücüyle Çalışan İlk Biyonik Bacak  (Okunma sayısı 2015 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Düşünce Gücüyle Çalışan İlk Biyonik Bacak
« : Eylül 27, 2013, 03:34:03 ÖS »
Düşünce Gücüyle Çalışan İlk Biyonik Bacak



ABD’li bilim insanları düşünce gücüyle çalışan ilk biyonik bacağı yaptı. Buluş ilk kez, sağ ayağı diz altından kesik Zac Vawter’da denendi. Biyonik bacağın Vawter’ın beyin komutlarını mükemmel şekilde harekete dönüştürdüğü belirtildi...
 
Geçirdiği motosiklet kazasında sağ bacağını dizinin altından kaybeden Zac Vawter’ın yüzü sonunda güldü. ABD’nin Chicago şehrinde bulunan Rehabilitasyon Enstitüsü’nde (RIC) biyonik protezler alanında devrim niteliğinde bir çalışmaya imza atıldı.
 
Bilim insanları zihin kontrolüyle çalılan biyonik bacak yaptı. Protez bacağı ilk deneyen kişi ise Zac Vawter oldu. Zihin kontrolüyle kullanılan biyonik bacak, 32 yaşındaki Vawter’a nakledildi ve başarı sağlandı.
 
DOĞAL CEVAP
 
Vawter, “Bu çok büyük bir değişim. Biyonik bacak sayesinde normal şekilde yürüyebiliyorum. Biyonik bacak farklı sinir hücrelerinden gelen sinyalleri dinliyor ve doğal bir cevap veriyor” dedi.
 
Maliyet 120 Bin Doları Bulabilir
 
Projenin nihai maliyetinin ne olacağı ise şu an bilinmiyor. Protezlerin 20 bin ile 120 bin dolar arası bir üretim maliyeti olacağı düşünülüyor.
 
AĞIRLIĞI BiLE HESAPLIYOR
 
Vawter düşündüğünde ve bacağını oynattığında, beyin sinyali omurgası ve çevresel sinirleri aracılığıyla iletiliyor ve biyonik bacakta bulunan elektrotlar tarafından alınıyor. Mekanik protez, dizin konumunu ve üzerine ne kadar ağırlık yüklendiğini net bir şekilde ölçerek hareket ayarını kusursuz bir şekilde yapabiliyor.
 
Biyonik bacak, geçmişte geliştirilen protezlere kıyasla beyin komutlarını kesintisiz bir şekilde alıyor. Biyomedikal mühendisi Levi Hargrove, “Çığır açan bir gelişme. İnsanların akıcı şekilde yürümelerini, merdivenleri ve yükseltileri çıkmasını sağlıyor” diye konuştu.
 
27.09.2013 - Bugün


Etiketler: kayseri engelliler derneği kayseri devlet hastanesi kayseri haber Kayseri'de engelliler için toplu konut projesi