*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Kurulu Toplandı  (Okunma sayısı 770 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6512
YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Kurulu Toplandı
« : Kasım 14, 2020, 05:08:34 ÖÖ »
YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Kurulu Toplandı



YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha KOÇAK TUFAN başkanlığında 6 Ekim 2020’de düzenlenen Uzaktan Öğretimde Engelli Öğrencilerin Durumu ve Engelsiz Üniversite Ödülleri toplantısına, kurulun doğal üyesi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü adına Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM katıldı.

YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Kurulu’nun toplantı gündem maddelerinden Engelsiz Üniversite Ödülleri görüşülürken söz alan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Faik YILDIRIM, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından ilan edilen “2020 Erişilebilirlik Yılı” kapsamında, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Türkiye genelinde engellilere yönelik yürüttüğü hizmetler hakkında bilgi verdi ve “2020 Erişilebilirlik Yılı ve Erişilebilirlik Ödülleri” konulu sunum gerçekleştirdi.

Sunumuna “erişilebilirlik herkes içindir” sözü ile başlayan YILDIRIM, “Erişilebilirlik, engellilerin toplumsal hayata tam ve etkin katılımını sağlamak için temel öncelik alanımızdır. Erişilebilirlik sorunu, eğitimden istihdama, sağlıktan sosyal hayata kadar engellilerin bütün yaşamını etkilemektedir. Evrensel bir insan hakkı olarak gördüğümüz erişilebilirliğin sağlanması hususundaki çalışmalara büyük önem veriyoruz.

Toplumsal bilincin ve farkındalığın artırılmasını son derece önemsiyoruz. Erişilebilirlik çalışmalarının planlı ve standartlara uygun bir şekilde yürütülmesi, erişilebilirlik uygulamalarına hız verilmesi, bu alandaki fiziksel, dijital, zihinsel dönüşümün sağlanması ve erişilebilirlik kültürünün oluşturulması için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından “2020 Erişilebilirlik Yılı” olarak ilan edilmiştir. Erişilebilirlik mevzuatının ve standartlarının uygulanması için kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan mühendis ve mimar gibi teknik personelin, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir.

Bu kapsamda 2011 yılından bu yana kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan bilgisayar ve yazılım mühendisleri dahil olmak üzere yaklaşık 12.300 teknik personele erişilebilirlik eğitimi verdik. Mimar ve mühendislerin tasarımın ilk aşamasından son aşamasına kadar başvurabileceği, açıklayıcı metinlerin yanı sıra mimari çizimlerin üç boyutlu görseller ile desteklendiği, aynı zamanda akademisyenler için kaynak niteliğindeki Erişilebilirlik Kılavuzunu yayınladık. Adım adım yapılması gerekenleri görsel olarak açıklayan Erişilebilirlik Animasyonunu hazırladık. Binaların erişilebilir hale getirilmesi için yapılması gerekenlerin rapor olarak temin edilmesini sağlayacak Erişilebilirlik Değerlendirme Modülü (ERDEM)’nü hazırladık. Erişilebilirlik standartlarını belirledik. İlk kez 2013 yılında başlayan erişilebilirlik denetimlerini için denetim ilkelerini oluşturduk.

1 Eylül 2020 tarihinde Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Formlarında revizyon yaptık. Denetimler sonucu 1031 Erişilebilirlik Belgesi verdik. 2020 Erişilebilirlik Yılı’nda, engelli bireylerin toplumsal ve ekonomik hayata katılımına katkı sağlayan erişilebilirlik alanında çalışmalar yapan; gerçek kişiler, kamu kurum ve kuruluşları, kamu ve özel hukuk tüzel kişilerine, bilimsel araştırmaları, başarılı projeleri, hayata geçirdikleri uygulamaları ve sundukları hizmetler için Erişilebilirlik Ödülleri verilecektir.” dedi.

Erişilebilirlik ödülleri ile ilgili duyurunun 12 Ekim 2020 Pazartesi tarihinde yayınlanması ile başlayan süreçte, başvuruların alınması için son başvuru tarihi 20 Kasım 2020 Cuma günü olarak belirlenmişti. Erişilebilir Tasarımlar ve Ürünler, Erişilebilir Dijital Uygulamalar, Erişilebilir Kamu ve Kurum Kuruluşları, Erişilebilir Üniversiteler, Erişilebilir Yerel Yönetim Hizmetleri, Erişilebilir İşyerleri, Erişilebilirlik Sosyal Sorumluluk Projeleri, Erişilebilirlik Alanında Bilimsel Çalışmalar ve Projeler, Erişilebilir Medya İçeriği Kategorilerinde verilecek ödüller için 3 Aralık 2020 Perşembe günü tören düzenlenecek.

ailevecalisma.gov.tr/eyhgm
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri