*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Kan Tahlili Down Sendromunda Erken Teşhiste Etkili  (Okunma sayısı 2890 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Kan Tahlili Down Sendromunda Erken Teşhiste Etkili
« : Kasım 03, 2013, 03:06:55 ÖS »
Kan Tahlili Down Sendromunda Erken Teşhiste Etkili



Her yıl 750 Down sendromlu bebeğin doğduğu İngiltere'de, sendromu tespit etmek üzere hamilelik sırasında yapılan basit kan tahlili, genel sağlık sisteminde uygulamaya konulacak.
 
İngiltere sağlık sisteminde, Down sendromunu riskini azaltmak üzere yeni bir düzenlemeye gidiliyor.
 
BBC Türkçe servisinin haberine göre, gelişmekte olan ceninde Down sendromunu tespit etmek üzere hamilelik sırasında yapılan basit kan tahlili, uygulamaya konulacak. Böylece düşüğe yol açabilecek daha invazif yöntemlere başvurmak gerekmeyecek.
 
Londra'daki Great Ormond Çocuk Hastanesi'nde yapılan araştırmada, kan tahlilinin sağlık sistemine ne zaman ve ne şekilde sokulacağına karar verilecek.
 
Hamilelikte Down sendromu riski kadının yaşı temel alınarak ultrason ve kandaki göstergelerle değerlendiriliyor. Yüksek risk kategorisindeki kadınlara invazif başka bir test daha öneriliyor.
 
Bu testte, enjeksiyon yoluyla plasenta hücrelerinden ya da sıvısından alınan örnek inceleniyor. Ancak bu yöntem yüzde 1 düşük riski içeriyor.
 
Yeni kan tahlili ile risk oranını daha net tespit ederek daha az kadının plasenta testi yaptırmasını sağlamak hedefleniyor.
 
Halihazırda özel kliniklerde sunulmakta olan bu tahlilde, kadının kanında dolaşan plasenta ve cenin DNA'sı inceleniyor.
 
21. kromozomun bir kısmındaki ya da tamamındaki DNA zincirinin fazladan bir kopyasının bulunması Down sendromuna yol açıyor. Kan tahlilinde, bu ekstra kopyanın olup olmadığına bakılıyor.
 
Tahlil sonucu, yüzde 99 kesinlik içeriyor.
 
Uzmanlar, bu yöntemle Dovvn sendromunun daha erken ve daha emniyetli bir şekilde tespit etmenin mümkün olduğunu söylüyor.- BBC  Türkçe


Etiketler : kayseri engelliler ve aileleri dernegi Nişte Nişte (Amman) Aklım Alan Bi Danem Sensin Bu İşte lie world 1988 hicran 1997 arzu akgul 87 secilimm 22 dreemreader insicam bizdevarız berfodilo alt grupları (tipleri) göz önüne alınmaksızın, lezyonların şiddeti tüm hastalık grubu bir bütün olarak