*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: BM Genel Sekreteri'nden Engellilere Destek Çağrısı  (Okunma sayısı 1998 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
BM Genel Sekreteri'nden Engellilere Destek Çağrısı
« : Eylül 25, 2013, 04:06:45 ÖS »
BM Genel Sekreteri'nden Engellilere Destek Çağrısı



Birleşmiş Milletler (BM) Engelliler ve Gelişme Yüksek Düzeyli Toplantısı BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un katılımı ile açıldı. Ban, engelliler için "Burada, bariyerleri kırmak ve kapıları açmak için birlikteyiz. Engellilik yetersizlik değildir" dedi. BM üyesi ülke temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleşen Engelliler ve Gelişme Yüksek Düzeyli Toplantı'nın açılış konuşmasını yapan Ban Ki-mun, ''Engellilik insan kondisyonunun bir parçasıdır. Herhangi bir kimse hayatının bir bölümünde veya devamlı olarak engelli pozisyona üşebilir" şeklinde konuştu. Dünya genelinde, 1 milyondan fazla insanın engelli pozisyonunda olduğunu belirten Ban, bu rakamın yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını belirtti.
 
''Toplumlar bölündüğünde hepimiz acı çekeriz, birleştiğinde ise hepimiz bundan faydalanırız. Sesimizin çıktığınca haykıralım, engellilik yetersizlik değildir'' sözlerini sarfeden Genel Sekreter, bütün ülkeleri engelliler konuşundaki ileri adımlar için gecikmeksizin destek vermeye çağırdı. Genel Sekreter Ban, Suriye'de yaşanan mülteci dramına da engelliler üzerinden gödnerme yaptığı konuşmasında, ''Mülteci kampında, sonunda sakat kızı için tekerlekli sandalyeye kavuşan anneyi düşünüyorum'' derken, Suriyeli annenin, ''Artık onu doktora götürebiliriz, dışarı çıkarabliliriz. Onun güneşi görmeye hakkı var'' sözlerini aktardı.
 
"Erişilebilirlik ve Farkındalık Çok Önemli"
 
BM 68. dönem açılış haftası etkinlikleri için New York'ta bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de hazır bulunduğu toplantıda, engelliler için binyıl kalkınma hedeflerinin ve uluslararası kabul edilen diğer kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi konusunda, BM Engelli Hakları Komitesi Başkanı Maria Soledad Cisternas Reyes, BM Barış Gönüllüsü olarak görev yapan Grammy ödüllü şarkı yazarı ve müzisyen Steive Wonder ve Avrupa Engelliler Forumu Başkanı Yannis Vardakastanis de birer konuşma yaptı. Engelli Hakları Komitesi Başkanı Reyes, engellilerin sosyal güvenlik, eğitim ve barınma hakları yerine getirememelerinden şikayet ederken, engellilerin siyasi partilere katılma hakkı konusunda da ilerleme yapılması talebinde bulundu. Aile kurma hakkı, şiddetten işkence ve insanlık dışı muameleden uzak kalma hakkının engelliler için sağlanması gerektiğini söyleyen Reyes, ''Bugün engelliler, erişimi artırabilimek için mücadele ediyorlar. Erişilebilirlik ve farkındalık çok önemli. Bugün baktığımızda, engelli hakları ile binyıl kalkınma hedeflerinin yerine getirilebilmesi konusunda güçlü bir bağ var'' şeklinde konuştu. Reyes son olarak, doğal afetler ve siyasi çatışma olan yerlerdeki veri ve istatistiki bilgilerin toplanmasına şiddetle ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
 
Toplantıda Avrupa adına bir konuşma yapan Avrupa Engelliler Kurumu Başkanı Yannis Vardakastanis ise dünya engellilerinin gelişmeler konusunda BM'den çok yüksek beklenti içinde olduğunu belirttiği konuşmasında, engelli haklarının uluslararası toplumun siyasi gündeminde öncelik kazanamadığından yakındı. Vardakastanis, ''Bugün dünya nüfusunda 1 milyar kişi engelli. Onları etkileyen kararlı alanları seyrediyorlar. Bugün artık bir kararlılık günüdür. Engelli bireyler dışlanma ayrımcılığa ve yoksulluğa maruz kalmışlardır. Engelli bireyler çoğu zaman istismarın, şiddetin birinci dereceden mağdurudurlar. Bu uluslararası hukukun içinde bir hak olmasına rağmen böyledir. Biz BM'den bu konuda daha fazlasını bekliyoruz, BM den bu kararın imzalanmasından öte uygulanmasını bekliyoruz'' şeklinde konuştu.
 
''Engellilerin Engel Yaşamayacakları Bir Dünya Tesis Edebiliriz''
 
Engelli haklarının ele alındığı yüksek düzeyli programda hazır bulunan Grammy ödüllü şarkı yazarı ve müzisyen Steive Wonder ise bu konuda rüyalarının olduğunu belirtirken, ''Engellilerin engel yaşamayacakları bir dünya tesis edebiliriz'' şeklinde duygularını dile getirdi. ''Bilgiye eşit ulaşımımız olmalı. Milyonlarca yayın var ama sadece yüzde 5'i görme ve işitme engelliler için uygun formata sahip'' diyen görme engelli sanatçı, dünyada 300 binden fazla görme engellinin bulunduğu ve gerçek katılımın ancak ve ancak engellilerin de dahil olduğu bir ortamda gerçekleşebileceğini dile getirdi. Çocukluğunda, yolun karşısına geçmek için bir çocuğa şeker verdiğini ve bu sayede karşı tarafta gitar çalan iki kişi ile tanışarak, sanat dünyasına girme şansını yakaladığı anısını paylaşan sanatçı Wonder, ''Annemin hayallerinden birini bu şekilde yerine getirebilidim. Dünyayı gezebildim. Bir çok insan ve teknoloji ile tanıştım'' derken, bütün engellilerin aynı şansı yakalamaya hakkı olduğunu belirtti.
 
 
24.09.2013 - AA