*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Engelli İşadamına BMW Borusan Otomotiv’den Büyük Saygısızlık  (Okunma sayısı 1296 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Engelli İşadamına BMW Borusan Otomotiv’den Büyük Saygısızlık



Engelli işadamının başına gelen olay pes dedirtti. Engelli işadamı Abdullah Tekin'in kendisine yeni bir araç almak için gittiği BMW’nin Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv’in İstinye ofisinde başına skandal bir olay geldi.

13 yıldır ehliyeti olan ve aktif bir şekilde araç kullanan Abdullah Tekin’in engelli olduğunu gören firma yetkilileri aracı kullanmasına hiçbir geçerli sebep olmamasına rağmen sırf engelli olduğu için ona güvenmeyerek araç test sürüşü yapmasına engel oldular.

 Bu durum karşısında her şeye rağmen durumunu firma yetkilerine açıklamaya çalışan engelli iş adamı Abdullah Tekin aldığı cevaplar karşısında çaresiz kalarak BMW Borusan Otomotiv’in söz konusu bayisini terk etmek zorunda kaldı.

Abdullah Tekin başına gelen o skandal olayı şu şekilde anlattı:

BMW Borusan Otomotiv'de Engelli Fiyaskosu!

 Merhaba ben Abdullah Tekin. %60 oranında fiziksel bir engelim olarak doğdum (%90 altı oranlar araç kullanabilir) ancak ben bunu kesinlikle hayatıma yansıtmadım, azmim ve yaşama enerjim sayesinde üniversite bitirdim, kariyer yaptım ve şu an iş adamı yazılımcı biri olarak hayatımı sürdürmekteyim. Hayatımın her alanında engellilerin önüne konulan engellere savaş açan biri olarak, maalesef bugün yine kötü bir engelle karşılaştım. Meseleyi en başından anlatarak daha samimi ve dürüst bir haber olmasını istiyorum.

 Yaklaşık 12-13 yıldır araç kullanmaktayım ve Allah'a şükürler olsun ki ne şehir içi ne şehirler arası yolculuklarımda kaza(lar) yaşamadım. H sınıfı (sadece otomatik vites) bir ehliyete sahibim. 2005 yılında ilk aracımı satın aldım ve 5 yıl kullandım. Sonra bunu satıp 2010 yılında tekrar bir araç satın aldım. Araçları almadan önce doğal olarak herkes test etmek ister, sürüşü konforu ve dinamiği ile merak edersiniz. Bu iki aracı da yine oto galeri bayisine giderek test randevusu alıp ufak bir gezinti ile test sürüşü yapıp satın aldım.

Şu sıralar kullanmış olduğum aracımın 5 yılı doldurma süresi yaklaştığı için yeni bir araç satın alma arayışları içerisindeyim. Bu bağlamda Eylül 2014'te BMW 3.20i model aracını test etmek için Borusan Dolmabahçe (Süzer Plaza) yetkili satış noktasından randevu aldım, randevu günü gittim gayet normal ve anlayışlı bir şekilde ehliyetimi aldılar incelediler ve yanımda yetkili ile birlikte aracı küçük bir gezinti ile test ettim. Çok memnun kaldım, bu aracı almalıydım...

 Ve gelelim günümüze... Mart 2015. Aradan aylar geçti, şartlarım değişti, BMW 3.20i modelini eledim ve BMW X3 satın almaya karar verdim. (Belki 5.20i' de olabilir diye düşünmüştüm). Hem bu kafamdaki belirsizliği netleştirmek adına hem de aracı test etmek anlamında BMW Borusan İstinye Satış Noktası'ndan BMW X3 için test randevusu aldım. Telefona çıkan Tuba hanım gayet nazik bir şekilde davet etti aracın hazır olduğunu iletti. Hayatımın hiç bir anında kendimi bir engelli olarak görmediğim için; hatta bizim gibi insanların özel insanlar olduğu bilinci ile telefonda da bunu dile getirme gereği duymadım. Kaldı ki bir önceki Dolmabahçe bayisinde yapmış olduğum test sürüşünde de bir sorun çıkmamıştı...

BMW Borusan İstinye yetkili satış noktasına ortağım Asım Ekinci ile birlikte gittik. Yine prosedür gereği ehliyetimiz alındı. Tuba hanım yüzüme anlamlı bir ifade ile "Aracı siz mi kullanacaksınız?" şeklinde bir soru sordu ve bu çok garibime gitti. Tekerlekli sandalyede olmak bu soruyu sormayı mı gerektirir? Üstelik elinizde ehliyetiniz varken... "Evet zaten 10 yıldır aracım var yeni araç satın almaya geldim" diyerek üsluplu bir cevap vermeyi tercih ettim. Amacımız her zaman olduğu gibi aracı test edip görüp belli bir kapora bırakarak siparişini vermekti.

Sonra bir süre bekletildik, Tuba hanım yönetime danışarak (belki de danışılmadı orası meçhul) bize olumsuz cevap verdi. Aracı aparatsız bir şekilde trafiğe çıkaramayacağını, yönetimden böyle söylenildiğini bildirdi. Yönetimdeki yetkili şahıs kimse onunla görüşmek istedim ancak bir sonuç alamadım ve "Prosedür böyle!" denildi. Daha önce Dolmabahçe'deki bayide sorun yaşamadığımı bildirdim, o bayiyi aradılar, telefon numaramdan oradaki kaydım ve raporum çıktı, hiç bir sorun yaşanmadığı da görüldü. Buna rağmen insiyatif kullanamayarak ve aciz duruma düşerek bana halen "Prosedürümüz bu şekilde" denildi. "Peki trafiğe çıkmayalım, galeri bahçesinde test etmek istiyorum." şeklinde bir alternatif çözüm sundum ve yine aynı cevabı aldım. "O halde teçhizhatlı araç temin etmeleri gerektiğini" dile getirdim ama yine sonuç hüsrandı... "Engellilerin önüne engel koyuyorsunuz sizi her yere şikâyet edeceğim!" dediğim de ise; "İstediğiniz yere şikâyet edebilirsiniz." gibi bir cevap aldım. BMW gibi dünya markası bir firmanın satış elemanından kendilerine yakışmayan üslupsuz bir cevap aldım. BMW'nin satış politikası ve müşteri ilişkisi asla bu olmamalıydı. Galerideki hiç bir görevli yardımcı olmadı ve orayı terkederek bizim durumumuzda olan başka engellilerin aynı muameleyi görmemesi için arkadaşım Asım Ekinci ile birlikte haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimize söz verdik.

Olayın ardından internette araştırmalarıma başladım. Öncelikle Almanya'nın bu konudaki yönetmeliğini inceledim. Oradaki bir bayi, bu konuda BMW'nin uyguladığı genel bir kuralın olmadığını, eğer test edecek engelli bireyin ehliyeti varsa ve zaten kendi aracını kullanıyorsa; firmanın aracı sigortalattırıp (muhtemelen tüm test araçları zaten sigortalıdır) test ettirilebileceğini söyledi. Sonuç olarak burada durumun tamamen bayi(lerin) insiyatifinde olduğu anlaşılmaktadır.

 Yaşanılan bu vahim durum hakkında serzenişte bulunmamın test aracı temin edememekle ilgisi yoktur. Buradaki ince çizgi, engelli haklarının savunulması, gözetilmesi ve sosyal açıdan ötekileştirilmemesidir. Yaşamım boyunca önüme çıkan engelleri parçalayıp yıkan biri olarak, beyni engellenmiş kişilere savaş açıp bizim gibi insanların rahat etmesi açısından ne gerekiyorsa elimden geleni yapacağım. Bu anlamda; BMW Borusan Oto İstinye bayisinin yapmış olduğu engellileri aşağılayan, rencide edici bu fiyasko durumu kınıyorum.

19.03.2015 - rotahaber


Anahtar Kelimeler : evde iş imkanı kayseri evde iş imkanları evde iş yapmak istiyorum evde iş yapmak istiyorum evde para kazandıran işler evde para kazanmanın yolları evde yapılabilecek işler