*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ellerini Kullanamayan Engelliler Bilgisayarı 'Özel Gözlük'le Kullanacak  (Okunma sayısı 2258 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Ellerini Kullanamayan Engelliler Bilgisayarı 'Özel Gözlük'le Kullanacak



Bilgi ve iletişim hizmetleri ile teknolojilerinden engellilerin herkes gibi eşit fırsatlarda yararlanması sağlamak amacıyla 'Bilgiye Engelsiz Erişim Platformu' kurulacak. Platformu kapsamında 3.El, 3.Göz, 3.Kulak isimleri verilen 3 proje üretilecek. Üçüncü El Bilişim Projesi (3.EL) ile herhangi bir nedenle ellerini kullanamayan engellilere bilgisayar kullanımları için özel bir gözlük tasarlanacak. Görme engellilerin, sadece telefon tuşlarını ya da konuşarak bilgisayara ve mürekkep baskılı kaynaklara erişimi sağlanacak.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2014 yılında engellilerin her türlü hizmet ve çalışmaya erişebilmesi ile ilgili önemli bir projeyi daha hayata geçirecek. Genel Müdürlük, ülkemizde engellilerin bilgi ve iletişim hizmetleri ile teknolojilerinden herkes gibi eşit fırsatlarda yararlanması ve toplumsal hizmetlerden daha iyi bir şekilde faydalanabilmeleri için bilgiye erişimdeki engeller kaldıracak.
 
Bu hedef doğrultusunda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı arasında bir protokol imzalanacak. İmzalanacak protokol ile engelli bireylerin de herkes gibi eşit fırsatlarda toplumsal, siyasal ve iktisadi yaşama aktif olarak katılabilmeleri için öncelikle ihtiyaç duydukları bilgiye erişebilir, toplumsal iletişim süreçlerine aktif katılabilir olmalarına destek olunmasını amaçlanıyor. Bu amaçla kısa adı BEEP olarak belirlenen 'Bilgiye Engelsiz Erişim Platformu' oluşturulacak. Bu platform sayesinde ülkemizde bilgi ve iletişim hizmetleri ile teknolojilerinden engellilerin herkes gibi eşit fırsatlarda yararlanması sağlanacak. Engellilerin toplumsal hizmetlerden daha iyi bir şekilde faydalanabilmeleri için farklı engel gruplarına yönelik farklı veya birleştirilmiş çeşitli projeler üretilecek. Üretilen bu projeler ile iletişimdeki engellerin giderilmesi ile sosyal hayatın içinde olan engelli bireylerin kapsamının arttırılmasını hedefleniyor.
 
Bilgiye Engelsiz Erişim Platformu kapsamında ilk olarak 3.El, 3.Göz, 3.Kulak isimleri verilen 3 proje üretilecek. Söz konusu projelerin ortak özelliği, çeşitli nedenlerle iki elini, iki gözünü ve iki kulağını bilgiye iletişim anlamında kullanamayan engellilerin bilgiye erişmesi için alternatif çözümler sunmak üzere projeler geliştirilecek.
 
Üçüncü El Bilişim Projesi (3.EL) ile herhangi bir nedenle ellerini kullanamayan engellilere bilgisayar kullanımları için özel bir gözlük tasarlanacak. Ellerini kullanamayan engelliler kendilerine sağlanacak olan bilgisayar faresi ve klavyesi yerine kullanılacak ve özel üretilmiş gözlük şeklinde kafaya takılan fare yardımı ile tablet bilgisayarın tüm niteliklerini eksiksiz kullanabilecek. Eğitim ve istihdam alanlarında fırsat eşitliği yakalamaları ve bu sayede bilişim alanında engellerinin kaldırılması amaçlanıyor. 3.EL projesi kapsamında sağlanacak tablet bilgisayarın işletim sistemi ara yüzü, internet tarayıcısı, medya oynatıcısı, e-posta programı, elektronik-kitap okuma ve benzeri fare imleci ile yönetilebilen her türlü uygulamanın ellerini kullanamayan engelli bireyler tarafından kullanılmasına imkan sağlayan cihaz ve sistemden oluşacak.
 
GÖRME ENGELLİLER KONUŞARAK İNTERNETTEKİ BİLGİLERE ULAŞABİLECEK
 
Üçüncü Göz Bilişim Projesi (3.GÖZ) ile internet üzerinden erişilebilen bilgilere, kaynaklara, engellilere yönelik yasa ve yönergelere, sosyal medyaya ve mürekkep baskılı olarak dağıtılan gazete, kitap, dergi, gazete gibi kaynakların dijital ortama aktarılması yoluyla görme engellilerin bilgiye erişim sağlaması hedefleniyor. Görme engellilerin, internete mürekkep baskılı kaynaklara, ve sosyal medyaya, kullanımı, yaygınlığı ve erişimi kolay bir araç olan telefon ile sadece telefon tuşlarını ya da konuşarak bilgiye ulaşabilmesi sağlanacak.
 
Üçüncü Kulak Bilişim Projesi (3.KULAK) de iletişimde en çok sıkıntı çeken bireyler olan işitme engelliler için hazırlandı. Bu bireylerin özellikle adliyede, hastanede ve okullarda vb. alanlardaki iletişim sorunlarının çözümüne destek olmak ve sosyal hayata katılımlarını arttırmak üzere geliştirilecek olan portal ve işaret dili tercümanlarından oluşacak bir çağrı merkezi vasıtasıyla telefon hattı veya internet üzerinden görüntülü görüşme sağlanarak işaret dili tercümanlığı ve bilgiye erişim hizmetleri verilecek. 3.KULAK ile işitme engellilerin yaşamlarını daha bağımsız olarak sürdürebilecek. İşaret dili ile okuma yazma ve bunun sonucunda bir eğitim alarak meslek edinme imkanlarının oluşturulacak. İşaret dilini bilen uzmanların yardımı ile tüm işitme engellilerin her türlü iletişim sıkıntılarını gidermelerine destek olunarak bu bireylerin sosyal hayata katılımın arttırılması sağlanacak.- Cihan


Etiketler : kayseri engelliler ve aileleri dernegi grubu bir bütün olarak düşünülüp göre) 1-Orta (Grade II) 5 2-Şiddetli (Grade III) 10 3-değerlendirilecektir.XII. VASKULER HASTALIKLARIN DERİ BULGULARI Kronik bacak ülserleri (lezyon şiddetine göre) 1-Hafif 5 2-Orta 10 3-Şiddetli   20 4-Çok şiddetli 30