*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: From Your Eyes Uygulaması ‘2022’nin En İyi Girişimi’ Seçildi  (Okunma sayısı 338 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6555
From Your Eyes Uygulaması ‘2022’nin En İyi Girişimi’ Seçildi



İnsan ve yapay zeka işbirliğiyle çalışan bir uygulamaya dayanan From Your Eyes, ‘2022’nin En İyi Girişimi’ seçildi. Bu başarının arkasında ise görme engelli Zülal Tannur ve ekibi bulunuyor.

Görme engelli kullanıcılara saniyeler içinde nitelikli görsel açıklamalar sağlayan uygulama, 18 ülkede kullanılıyor.

Dünyaya, ‘az gören’ bir çocuk olarak gelen Zülal Tannur, görme işlevini sağlamaya yönelik iş fikriyle girişimci oldu. Görme yetisini 2011 yılında tamamen kaybeden Tannur, biyolojik olarak gerçekleştiremediği görme eylemini teknik anlamda gerçekleştirebilmek amacıyla yola çıktı. Tannur, bu hedef kapsamında From Your Eyes’i kurdu. From Your Eyes, insan ve yapay zeka işbirliğiyle görme engelli kullanıcılara hem hızlı hem de nitelikli görsel açıklamalar sunan bir mobil uygulama. Tannur, girişimcilik yolculuğunu İstanbul Ticaret okurlarıyla paylaştı.

GÖRSEL AÇIKLAMA

Uygulamanın nasıl çalıştığını anlatan Zülal Tannur, şunları söyledi: “Görme engelli kullanıcılar uygulamaya görseller yüklediklerinde ya da kameralarından çektiklerinde, biz yedi saniye içerisinde kendilerine yapay zeka tarafından geliştirilen bir görsel açıklama iletiyoruz. Kullanıcılar bu açıklamanın iyileştirilmesi gerektiğini düşünürlerse, bu taslakları uygulamadaki gönüllülerin (betimleyicilerin) havuzuna gönderebiliyor. Burada herkesin gönüllü olabildiğini de ekleyerek bir davette bulunmayı çok değerli buluyorum.”

GİDEREK GELİŞİYOR

Ekibiyle birlikte From Your Eyes’ı geliştirdiklerini belirten Tannur, betimleyicilerin görseller ve taslakları karşılaştırarak, metinlerde yazılı iyileştirmeler yaptığını ve görme engelli kullanıcılara geri gönderdiklerini söyledi. Tannur, uygulamaya yüklenen görsellerle kendilerinin de kendi görsel kütüphanelerini beslediklerini ve makina öğrenmesiyle kendi yapay zeka servislerini eğittiklerini kaydetti.

EN İYİ GİRİŞİM

From Your Eyes’in, geçtiğimiz ağustos ayında BTM’ye katıldığını ve kısa sürede birçok başarı elde ettiğini belirten Tannur, şunları söyledi: “From Your Eyes, Geometry Melek Yatırım ağı tarafından düzenlenen Pitch Challenge’ta jürinin değerlendirmeleri sonucu ‘2022’nin En İyi Girişimi’ oldu. 21 Ekim’de hem App hem de Play Store üzerinden yayımlandık. İngiltere, ABD, Hindistan ve Rusya gibi 18 ülkeye uzanan bir kullanıcı deneyim ekibine ulaştık. İlk iki ayda 2 bin görsel betimledik ve organik büyümeyle 800 kullanıcıya ulaştık. Kullanıcılar ilaç prospektüsleri gibi basılı belgeleri gelişmiş metin okuma özelliğimizi kullanarak tanımladı ve etraflarındaki mekanın özelliklerine detaylı pozisyon betimlemelerimiz sayesinde ulaştı.”

E-TİCARET İMKANI

Görme engellilerin yüzde 71’inin e-ticaret platformu kullanamadığını belirten Tannur, “Görme engelliler aslında gıda, giyim, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını e-ticaret platformlarından temin edebilir. Biz, yapay zeka servislerini e-ticaret platformlarına entegre ederek, görme engelli kullanıcılar için alışveriş platformlarında kusursuz bir satın alma deneyimi kurmak istiyoruz” dedi.

Tannur, bunun için de e-ticaret platformlarında yer alan ürün görsellerini yapay zeka ile açıklayarak işletmelere kaybettikleri müşterileri geri kazanma fırsatını sunmayı hedeflediklerini vurguladı.

Tannur, 2023 yılının sonundan itibaren mobil uygulamalarında hem global hem de Türkiye’de abonelik modeline geçerek, buradan B2C gelir elde edeceklerini belirtti.

ASİSTAN TEKNOLOJİ

Asistan teknoloji pazarının 25 milyar dolar olduğuna ve bunun 120 milyon dolarının görsel tanıma teknolojilerinden oluştuğuna işaret eden Zülal Tannur, “Bu rakamın 2028’de 150 milyon dolara çıkması bekleniyor. Pazardaki uygulamalar ya yalnızca yapay zekayı ya da yalnızca gönüllülüğü kullanıyor. From Your Eyes’ın en büyük inovasyonu, insan ve yapay zeka işbirliğiyle teknolojisini oluşturması ve vadettiği yüksek potansiyeli” dedi.

GÖRENLERE DE İŞ DÜŞÜYOR

Türkiye’de bir milyondan fazla, dünya genelinde ise 300 milyon görme engellinin olduğuna dikkat çeken Zülal Tannur, “Görme yetisine sahip olan herkes uygulamaya giriş yaparak From Your Eyes’ın betimleyicisi olabilir” dedi.

EKİP, PLANLAMA VE MENTOR

Bir startup kurmanın çok emek isteyen bir süreç olduğunu dile getiren Tannur, bu süreci şöyle ifade etti: “Girişimler, genç oluşumlar olduğundan ekip bağlarını güçlendirmek ve ekibi stabil bir hale getirmek From Your Eyes için bir eşik noktası oldu. Bunun dışında da detaylı planlamayı yapabilmek, doğru öngörülere sahip olabilmek ve kullanıcıların söylediklerini iyi analiz edip çevik bir şekilde hayata geçirmek, bir diğer önemli noktaydı. Çok şanslıydık ki, Kenan Çolpan, Melih Efeoğlu ve Okan Utkueri gibi bizlere yol gösteren çok kıymetli mentorlarımızla birlikte ilerledik ve gelişmeye devam ediyoruz.”

İLK GÜNDEN BERİ SAHNE XL’Yİ HEDEFLİYORDUK

BTM’den prototip ve iş modeli oluşturma sürecinde aldıkları eğitimler ve mentorluk desteğinin kendilerine büyük katkı sağladığının altını çizen Tannur, yatırımcı sunumundan şirket hukukuna kadar birçok alanda uzmanlarla bir araya geldiklerini vurguladı. BTM’ye dahil oldukları ilk aydan itibaren ‘Sahne XL’ye çıkmayı hedeflediklerini anlatan Tannur, “Sahne XL’de pek çok yatırımcı ve girişimciyle bir araya geldik. Standımız da gün boyu pek çok ziyaretçiyi ağırladı. Girişimcilerin birbirine olan desteği ve BTM ekibinin bizlere olan özeni harikaydı. Sahne XL’nin bizlere pek çok kapı açacağına inanıyoruz” dedi.

istanbulticaretgazetesi


 KATEGORİLER Teknoloji
 ETİKETLER ErişilebilirlikFrom Your EyesGirişimcilikGörme EngelliUygulamaZülal Tannur Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri