*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Dünyada Bir İlk: Türkiye’de Üretilen Bu Gözlük Engellere Umut Olacak  (Okunma sayısı 370 defa)

Çevrimdışı kayseriengelliler

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 6555
Dünyada Bir İlk: Türkiye’de Üretilen Bu Gözlük Engellere Umut Olacak



Türkiye’de geliştirilen ve dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan ‘apollon gözlük’, engelli ve yaşlı bireylerin hayatını kolaylaştıracak. Yapay ve doğal göz kırpmayı ayırt edebilen gözlük, özellikle felçli, yarı felçli, kas ve eklem problemleri yaşayan insanların telefon, televizyon ve bilgisayar kullanımını kolaylaştırıyor.

Türkiye’de bir firma, özel bireylerin ve yaşlıların hayatlarını daha iyi idame ettirebilmesi için yardımcı olan cihazlar geliştirildi. Üretilen ürünlerden biri ‘apollon gözlük’. Bu gözlüğün en önemli özelliği yapay ve doğal kırpmayı ayırt edebiliyor olması. Yukarı, aşağı, sağ sol ve yan tarafa baş çevrildiğinde kullanılabilen üç eksenli ‘apallon head mouse’ cihazı, özellikle felçli, yarı felçli, kas ve eklem problemleri yaşayan insanların telefon, televizyon ve bilgisayar kullanımını kolaylaştırıyor.

Fırat Üniversitesi’nde öğrenci olan ve aynı zamanda firmada aktif olarak çalışan Hasan Hüseyin Kahraman ve Öykü Gülbaş, üç eksenli dünyada sadece Türkiye’de üretilen bu cihazlar hakkında bilgi verdi.

“Asıl Engeller İnsanlarda Değil Teknolojilerde”

Asıl engellerin teknolojide olduğunu dile getiren Öykü Gülbaş, “Bizler ‘asistif teknoloji’ üzerine yani engellilerin ve yaşlıların hayatlarını daha iyi idame ettirebilmesi için yardımcı olan cihazlar üretmekteyiz. Felçli, yarı felçli, kas ve eklem problemleri yaşayan insanların telefon, televizyon ve bilgisayar kullanımını sağlamaktayız. Asıl engellerin insanlarda değil de teknolojide olduğunu göstermeyi amaçlamaktayız” dedi.

Engelli ve hasta bireyler için umut verici cihazlar ürettiklerini belirten Hasan Hüseyin Kahraman, “Ürettiğimiz ürünlerden biri ‘apollon gözlük’. Bu cihazın en önemli özelliği yapay ve doğal kırpmayı ayırt edebiliyor olması. Diğer ülkelerde de üretiliyor fakat orada yapılan cihazlar doğal ve yapay göz kırpmayı ayırt edemiyor. Bizim cihazımızın en büyük özelliği de doğal ve yapay göz kırpmayı edebilmesi” ifadelerini kullandı.

“Apallon head mouse cihazımızı üç eksenli diğer ürünlerden ayırt eden özelliği x,y,z eksenli olmasıdır” diyen Kahraman, “Bu cihazı yukarı, aşağı, sağ-sol ve yan tarafa tam başımızı çevirdiğimizde kullanabiliyoruz. Sadece kafa hareketleri sayesinde telefon, tablet ve bilgisayarı kullanabiliyoruz” dedi.

“Dünyada Bir İlk, Tamamen Türkiye’de Üretiliyor”

Boyun altı felçli insanlar için uygun bir cihaz olduğunu belirten Kahraman, “Cihazları deneyen kullanıcılarımız var, ilk kullandıklarında o duyguyu görmek gurur verici bir durum, çok mutlu oluyorlar. Engelli ve hasta bireyler için umut verici bir cihaz. Cihazın en önemli özelliği üç eksenli olması, bu dünyada bir ilk. Bu cihazlar yazılım ve donanım olarak tamamen Türkiye’de üretildi. Bu cihazlar teknolojideki engelleri kaldırmak için üretilmiştir. Çünkü engelli bireylerimiz telefon ve tablet kullanamıyor. Amacımız onların da teknolojik ürünleri kullanabilmesi” diye konuştu.

İHA


 KATEGORİLER Teknoloji
 ETİKETLER Apollon GözlükBilgisayarEngelliFelçliFırat ÜniversitesiTelefonTelevizyonYaşlı Kayseri de Kiralık Tekerlekli Sandalye Kayseri de Kiralık Çocuk Tekerlekli Sandalyesi 0544 716 20 45
Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri

Engelsiz Bir Dünya için  Bizde VARIZ Diyalizle Yaşam Engelliler Derneği Kayseri