*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Ayasofya ve Topkapı Müzeleri İçin Engelli Düzenlemesi  (Okunma sayısı 2808 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Ayasofya ve Topkapı Müzeleri İçin Engelli Düzenlemesi
« : Haziran 11, 2014, 05:22:32 ÖS »
Ayasofya ve Topkapı Müzeleri İçin Engelli Düzenlemesi



Yolların, ulaşım araçlarının, havaalanlarının, müzelerin, kütüphanelerin ve yaşam alanlarının engelliler için yeniden düzenlenmesi ile ilgili çalışmalar yapılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da Türkiye’nin en çok ziyaret edilen iki müzesinin çevre düzenlemesini engellilere uygun şekilde gerçekleştirmek için çalışmalara başladı.

Ayasofya ve Topkapı müzeleri için 5 milyon TL ödenek ayırdı.

2014’ün sonuna doğru başlanacak olan çalışmalar kapsamında tüm engellilerin müzelere rahatlıkla ulaşabilmesi, müze bahçe ve içlerinde yardımcıları dahi olmadan kendi başlarına gezebilmeleri, yön bulmaları, araçlarını rahatlıkla kullanabilmeleri sağlanacak.

Hem yerli hem de yabancı turistin en çok ilgi gösterdiği müzelerin başında yer alan Topkapı ve Ayasofya’nın engelliler için yapılan çevre düzenlemesinin 2015 yılında bitmesi bekleniyor.

Bakanlık, en yoğun sezon olan yaz dönemi için çalışmaları turistlerin rahatsız olmayacak şekilde yürütülmesini sağlayacak.

2015 yılında turizm sezonunda ise her iki müzeye engellilerin ulaşımı kolaylaştırılmış, müzenin gezilmesi ile ilgili sıkıntılar giderilmiş olacak.

Bakanlık, Topkapı’nın ve Ayasofya’nın çevre düzenlemesi ile ilgili farklı çalışmalar da yürütüyor.

Bu kapsamda, Topkapı Sarayı avlularının sulama sistemi ve peyzaj düzenlemesi, fil bahçesi onarımı ve çevre düzenlemesi, incirli bahçe onarımı ve çevre düzenlemesi yine 2015 yılı sonuna kadar tamamlanacak.

Müzenin içi ile ilgili de depoların düzeltilmesi, teşhir ve tanzimlerinin yenilenmesi, yeni bölümlerin açılması gibi birçok düzenleme yapılacak.

Ayasofya Müzesi’nde ise teşhir, tanzim düzenlemeleri, müzenin nefleri iç yüzeylerinin acil müdahale ve proje yapımı, zemin altındaki dehlizlerin projelerinin yapımı gibi çalışmalar devam ediyor.

27.05.2014 - Zaman


Anahtar Kelimeler : Onlar mı, hayatın içinde de-ğil, internet sitelerindeler