*
Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Kayseri Engelliler Derneği Telefon 0533 392 33 88

Gönderen Konu: Yanlış Rapor Kayra’yı Maaş ve İlaçsız Bıraktı  (Okunma sayısı 772 defa)

Çevrimdışı melleseferi

  • öMeR
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • İleti: 18909
  • SiTe YöNeTiCiSi
    • www.kayseriengellilerdernegi.com
Yanlış Rapor Kayra’yı Maaş ve İlaçsız Bıraktı
« : Temmuz 21, 2017, 06:25:19 ÖÖ »
Yanlış Rapor Kayra’yı Maaş ve İlaçsız Bıraktı!



“Balık derisi hastalığı” olarak da bilinen iktiyozis hastası 9 yaşındaki çocuğun engelli raporu, yanlışlıkla iptal edildi. Bu nedenle engelli maaşı da kesilirken, aile ilaçları alamaz oldu. Maaşın tamamının ilaçlara gittiğini belirten anne, “Oğlumun durumu geçmeyen kaşıntıdan dolayı her geçen gün kötüye gidiyor” diyerek yardım istedi

İzmir'in Karabağlar ilçesinde, halk arasında "balık derisi hastalığı" olarak da bilinen iktiyozis hastalığıyla dünyaya gelen ve bu nedenle vücudunun her bölgesi kanayacak şekilde kaşınan 9 yaşındaki Kayra Uzman'ın 3 yılda bir yenilenen engelli raporu yanlışlıkla iptal edildi. Anne Süheyla Uzman'ın (40) hastaneye tekrar başvurması sonucu raporu onaylanan küçük Kayra, bu sefer de engelli maaşının iptal edilmesi sonucu şoke oldu. Anne Süheyla Uzman, "Hastanede ilk başta yanlış rapor verildiği için SGK oğlumun engelli maaşını kesti. Şimdi 2 yıl beklemek durumundayız. Bizim 2 yıl beklememiz Kayra'nın kaşınmasını engelleyecek ilaçları alamamak demek" dedi. Öte yandan sürekli kaşınarak hayatı çekilmez hale gelen minik Kayra, "Kaşınmaktan uyuyamadığım anlar bile oldu. Artık kaşınmak istemiyorum. Kremlerimi ve diğer ilaçlarımı kullanmak istiyorum" diye konuştu

BALIK PULU GİBİ

Kayra Uzman. Süheyla Uzman'ın ikinci çocuğu olarak dünyaya gözlerini açtı. Ancak durumunda bir tuhaflık vardı. Minik bebeğin derisi balık pulu gibiydi. Doktorlar da durumu fark ederek minik Kayra'yı hemen tedavi altına aldı. Hastanede yapılan kontrollerde Kayra'nın sürekli kaşınmaya yol açan ve tedavisi olmayan iktiyozis hastalığına yakalandığı ortaya çıktı. Kayra ömrü boyunca kaşınacaktı.

Küçük Kayra yıllar geçtikçe büyümeye başladı. Ancak gördüğü ağır kortizon tedavileri nedeniyle gelişim bozukluğu yaşamış, yaşıtlarına göre küçük kalmıştı. Kayra'ya devlet tarafından 900 lira engelli maaşı bağlandı. tek yapılması gereken, 3 yılda bir tam teşekküllü bir hastanede heyet karşısına çıkıp engelli raporunu yenilemekti.

Kayra, annesiyle birlikte geçtiğimiz Mayıs ayında engelli raporunu yenilemek için Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne başvurdu.

Ancak heyette bulunan birkaç hekim, tedavisi olmayan hastalığa sahip Kayra'ya bu kez engelli raporu vermedi. Bunun üzerine anne Süheyla Uzman hastane yönetimine başvurarak oğlunun durumunu gösterdi.

 Hastane yönetimi de yanlışlık olduğunu söyleyerek engelli raporu verdi. Fakat küçük Kayra'nın engelli raporu bir kez iptal edildiği için SGK küçük çocuğun aldığı engelli maaşını kesti. Kullandığı ilaçlar SGK kapsamında olmadığı için bu ilaçları engelli maaşıyla alan Kayra, yaklaşık 2 aydır ilaçlarını kullanamıyor.

İlaçlarını kullanamadığı için de sürekli kaşınmaya başlayan Kayra'nın cildi yara bere içinde kaldı.

Anne Süheyla Uzman, "SGK'nın engelli maaşını tekrar bağlaması için engelli raporunun yenileneceği tarihi beklememiz gerekiyor. Fakat bu süre içinde çocuğumun psikolojisi ne olacak? Sürekli kaşınmaktan uyuyamıyor" diye konuştu.

'NE OLUR SESİMİZİ DUYUN'

 Anne Süheyla Uzman, Kayra'nın 8 ilaç kullandığını ve engelli maaşının bu ilaçlara ancak yettiğini söyleyerek, cildinin sürekli nemli kalması gerektiğini belirtti. Anne Uzman, "Banyo yaptırırken bile özel solüsyonların katıldığı suyla yıkıyordum. Şimdi ise oldukça zor durumdayız. Kayra'nın bu sıcak yaz günlerinde sürekli nemli kalması için elimden geleni yapıyorum. Yetkililer ne olur sesimizi duysun" dedi.

"ÇOCUKLAR 'GELME YANIMIZA' DİYOR!"

Kaşıntıdan bir an olsun duramadığını belirten 9 yaşındaki Kayra, "Arkadaşlarım top oynarken ben de onlarla beraber oynamak istiyorum.

Ancak onlar bana 'Sen git sucuk suratlı. Gelme yanımıza' diyor. Hastalığım yüzünden dışarı çıkıp özgürce oynayamıyorum. Onları hep ağlayarak izliyorum. Çünkü kimse beni arasına almıyor, sürekli dışlıyor. Şimdi maaşım kesildiği için de kremlerimi ve diğer ilaçlarımı kullanamıyorum. Bana yardım edilmesini istiyorum. Maaşım yeniden yatarsa hastalığım geçmeyecek ama en azından ilaçlarımı alarak kaşınmaktan kurtulacağım" diye konuştu.

20.07.2017 - Yeni Asır